2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

TEMA Pazarcık İlçe Gönüllü Sorumlusu Abdurrahman Akbaba, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü Dolayısıyla Yaptığı Açıklamada, "Doğru Su Yönetimi, Doğru Su Yasası İle Gerçekleşir” Dedi.

Akbaba, TEMA üyeleriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında, suyu kaynak değil varlık olarak kabul eden bir Su Yasası'nın gerekliliğine dikkat çekti. TEMA'nın 1998 yılında Mera Yasası'nın çıkarılmasına, 2005 yılında da Toprak Yasası'nın yazımına ve çıkarılmasına destek verdiğini hatırlatan Akbaba, TEMA tarafından gündeme getirilen Su Yasa Tasarısı Taslağı'nın ekolojik yaşam haklarını korumak adına hükümetle ve ilgili kurumlarla paylaşıldığını ifade etti. Akbaba, şöyle konuştu:

 "Herkesin suya ulaşımını güvence altına almayan bir gelecek kabul edilemez. Sulak alanların sağlıklı bir şekilde varlıklarını sürdürebilmeleri için yer aldıkları havza sistemleri ile birlikte entegre havza yönetimi gibi bütüncül bir yaklaşımla ele alınmalı ve suyun akışa geçtiği en üst noktadan deniz ve göle ulaştığı noktaya kadar geçtiği tüm ekosistemler birlikte yönetilmedir. Bunun için, öncelikle, doğru bir su politikasına sahip olmak gerekir. TEMA Vakfı, doğru bir su politikasının suya ulaşmanın temel bir insan hakkı olduğu ve suyun tüm canlıların yaşamı için vazgeçilmez olduğunun tanınması ile sağlanabileceğini savunmaktadır.

 Bu sebeple, bütün düzenlemeler ve politikaları bu ilkenin ışığında hazırlanmalıdır."

 Akbaba, sulak alanlarla ilgili olarak verdiği teknik ve genel bilgilerde dünyadaki toplam suyun yüzde 97'sini okyanusların oluşturduğunu belirtti. Geri kalan yüzde 3'lük suyun binde dörtlük bölümünü ise sulak alanların oluşturduğunu ve yeryüzündeki yaşamın, varlığını bu binde dörtlük bölüme borçlu olduğunu vurgulayan Akbaba, sözlerini şöyle tamamladı:

 "Dünya'daki doğal sulak alanların neredeyse yüzde 50'sinin tarım ya da diğer amaçlar için kurutulduğu tahmin edilmektedir. Nesli tükenmek üzere olan türlerin yüzde 45'i sulak alanlarda yaşar. Sulak alanlar, sulak alan ekosisteminde yaşayan canlılar için ideal üreme ve yaşam ortamı aynı zamanda göçmen türler için birer dinlenme alanıdır. Günlük yaşantımızda pek farkında olamasak da sulak alanlar hayatta kalmak için korumamız ve yaşatmamız gereken çok önemli ekosistemlerdir. Dünyanın dört bir yanındaki sulak alanlar hiçbir karşılık beklemeden ekosistem hizmetleri sunar. Sağlıklı bir sulak alanın, iklimsel düzenleme, zehirli maddelerin tutulması, taşkın kontrolü, erozyonun azaltılması, genetik ve biyoçeşitlilik kontrolü, birçok tür için üreme ve yaşam alanı olma; yer altı suyunu dengeleme, başta kentsel alanlar ve tarım alanları olmak üzere suyun arıtılmasını sağlama gibi birçok fonksiyonu vardır. Bir sulak alanın yok olması sadece o alandaki su kütlesini kaybetmekten öte, tüm ekolojik ve sosyal yaşamın da yok olması anlamına gelir." (İHA) 



Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
HG Hospital basın mensuplarını misafir etti
Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden
Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek