Meşe Odunu Dumanı ile Balık Keyfi

KALİDA Gıda-Tarım Komitesi Üyeleri Kılıç Holdingin şehrimizde faaliyet gösteren Bafa Su Ürünleri Yavru Üretim Merkezini gezdi.

Meşe Odunu Dumanı ile Balık Keyfi

Üretim merkezini gezen KALİDA Üyeleri KILIÇ Holding ve balık tesisleri ile ilgili bilgiler aldı. Kılıç Holding Bafa Su Ürünleri Yavru Üretim Merkezi İdari İşler ve Güvenlik Amiri Ertan Dal'ı ziyaret eden işadamları, meşe odunu dumanı ile balık keyfi imkanı sağlayan üretim merkezini gezme fırsatı buldu.

Kılıç Holding firmasının alabalık üretiminin yanı sıra yıllık 24.000 ton deniz balıkları  üretimiyle, Türkiye'de balık üretiminde lider kuruluş olduğunu vurgulayan Ertan Dal, Milas'ta bulunan kuluçkahaneleri, yıllık 80.000 ton ekstruder balık yemi fabrikası ve EPS (strafor kutu) üretimini kendi bünyesinde yapması sonucu tam entegre sistemde üretim yaptıklarını söyledi. Kahramanmaraş'ta 180 personel sadece paketleme tesisinde, alabalık operasyonları düşünüldüğünde yaklaşık 350 kişi istihdam ettiklerini söyleyen İdari İşler ve Güvenlik Amiri Ertan Dal, "2007 yılında Fırnız Yavru Alabalık üretim merkezi faaliyete başladı. Suçatı Köyü sınırlarında bulunan tesisimiz modern yapısıyla ve yüksek kaliteye sahip kaynak suyu kullanımı ile 50.000.000 Adet/yıl yavru alabalık üretimi kapasitesine sahip. Son teknolojilerin uygulandığı işletmede farklı periyotlarda farklı gramajlarda yavru balık stoklarının yer alması, bölgede su ürünleri üretiminin artması ve alabalık üreticilerinin taleplerinin karşılanmasında önemli rol oynamaktadır."dedi.

Balıketi tüketiminin yaygınlaşması için mücadele ettiklerini söyleyen Ertan Dal, "2007'de Kızılseki köyü, Sır baraj gölünde faaliyete başlayan Alabalık Kafes işletmelerimiz şuan 3.800 Ton/yıl üretim kapasitesine sahip. Kayseri ili, Bahçecik baraj gölünde yapılan alabalık üretim kapasitesi 2.500 TON/yıl değerine ulaştı. Gaziantep ve Şanlıurfa sınırlarında bulunan Karkamış baraj gölünde ise alabalık üretim kapasitesi 2.050 Ton/Yıl değerine ulaşmış, 2013 yılı içerisinde 3.350 ton/yıl değerine ulaşması beklenmektedir. Deneyimli kadrosu ile 20 m çaplı HDPE (offshore tipi) kafeslerde üretim yapan ağ kafes işletmelerimiz, ürünlerin hemen her mevsim uygun fiyatla temini ve yetiştiriciliğindeki güvenilirliği nedeni ile ülke ekonomisine ve su ürünleri sektörüne hizmet vermeye devam etmektedir."dedi.

2007 yılında üretimine başlanan Alabalık için, Kahramanmaraş'a 4.800 m² kapalı alanı ile 50.000 kg/gün Su Ürünleri işleme kapasitesine sahip dev bir kompleksi kurduklarını belirten Ertan Dal, en modern makineleşme ve hijyenik koşullara sahip İşleme ve Paketleme Tesisini 2009 yılında kurduklarını belirtti.

Tesislerden Natürel taze soğutulmuş Balık, İşlenmiş Taze Soğutulmuş Balık, İçi Temizlenmiş Dondurulmuş Balık, Fileto Çıkarılmış Balık ve Füme yapılmış dondurulmuş balık hizmetlerini hazırladıklarını belirten Ertan Dal, "Balıklar; müşterilerden gelen taleplere göre elektronik boylama makinelerinden geçip, gramajlarına göre ayrılarak natürel olarak paketlenmekte ya da işleme aşamasına girip içi temizlenmiş ve fileto yapılmış şekilde taze soğutulmuş ya da dondurulmuş veya doğal füme fırınlarında meşe odunu dumanı ile füme edilerek ambalajlanıp sevkiyata hazır hale getirilmektedir. Ürünlerin sevkiyatları frigofirik tır ve kamyonlar ile yapılmakta, böylece tüm üretim aşamalarında soğuk zincir sağlanmaktadır."dedi.

KALİDA Gıda-Tarım Komitesi Başkanı Adem Türkben daha sonra tesis ziyareti anısına Ertan Dal'a plaket takdim etti.

(Selçuk KILINÇ)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer