Yangın çıkan santralin onarımı kısa sürede yapılacak

Yangın çıkan santralin onarımı kısa sürede yapılacak

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, dün yangın çıkan Afşin-Elbistan B Termik Santrali ikinci ünitesinde onarım çalışmalarını yapacaklarını söyledi.

17 Şubat 2013 günü sabah saat 09.45 sıralarında, santralin ikinci ünitesine ait bürüden sisteminde bulunan kömürün boşaltılması sırasında yangın çıkmış, yangın içeriden ve dışarıdan yapılan müdahale sonucunda diğer ünitelere sıçramadan söndürülmüştü.

 Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nde daire başkanları ile birlikte bir toplantı yapan EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, değirmen bürüdenlerinde biriken kömürün boşaltılması sırasında kömürün oksijenle temas etmesinden dolayı yangının çıkmış olabileceğini, şunları söyledi:

 "1 Şubattan beri 2 nolu ünite bakım çalışmaları için devre dışı bırakılmış durumda. Bizim bu santralimizde linyitin kendi yapısından kaynaklanan sıkıntılarımız var. Bunkerlerin altında çıkarıcı diye tabir ettiğimiz ve oradaki kömürün aşağıdaki değirmenden geçerek kazana gitmesi için düzeneği sağlayan bir mekanik parça. Bu ünitenin çıkarıcısında bir arıza vardı. Bu çıkarıcının arızası giderildikten sonra bunkerlerin boşaltılması işlemi yapılıyordu. Bunkerin birisi boşaltılmış, diğeri de henüz tam olarak boşaltılamamıştı. Bu boşaltma işlemi yapılırken, arkadaşların çalışması sırasında nemi tamamen arıtılmış kömür ki; bu kömür barut gibi oluyor. Bunlarda aslında arkadaşlar tarafından bilinen şeyler. Çünkü hemen hemen bütün yakmayı o sağlıyor. Buradaki kömürün kalorifik değeri de bin 200'lerden 3 binlere kadar çıkıyor. Büyük ihtimale kömür içten içe yanıyordu ve kapakta açılınca oksijenle temas etmiş olabilir. Bu nedenle yangın oluşuyor'' dedi.

 Yerden 71 metre yukarıda bir olaydan bahsettiklerin belirten Alış, ''Yer kotundan 61 ile 71 metreler arasında başlıyor. Bu nedenle söndürme uzun süre alıyor. 09.45'de başlayan yangın 11.30'da söndürüldü. Bunun yanında B Termik Santralin dış cephesini kaplayan saçların üzeri güzel görüntü olması için boyalı. Bu boyanın da yanmayı daha da artırdığı söylenebilir. İncelemelerimizi yaptık. Öncelikle yangının posasını kaldırarak, sonrasında kısa sürede onarım çalışmalarımızı tamamlamayı düşünüyoruz. Tam olarak bir hasar tespiti yapılmadı. Ama fazla olacağını düşünmüyorum. Yaşanan olayda herhangi bir can kaybının yaşanmaması büyük bir şans. Yangının ilk başlaması sırasında bazı çalışanlarımız bu olaya maruz kaldı. İnşallah böyle bir olayı bir daha yaşamayız. Bu tür olaylara zaman zaman karşılaşmıştık ama bu sefer kapağın açılarak oksijenle temas etmesi biraz olayı büyüttü'' diye konuştu.

İHA



Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
HG Hospital basın mensuplarını misafir etti
Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden