Savunma Bakanları Patrıotlar
Gündem 23.02.2013 15:49:34 0

Savunma Bakanları Patrıotlar'ın Bulunduğu Kışlada

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere ve Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert ile birlikte Patriot hava savunma sistemlerinin konuşlandırıldığı Gazi Kışlası'nda incelemelerde bulundu.

Patriotlar'ın yerleştirildiği Ahir Dağı eteklerinde ortak basın toplantısı düzenleyen bakanlar, olası bir tehdide karşı NATO ittifakının caydırıcılığının kararlılıkla gösterileceğini belirttiler.

Adana İncirlik Üssü'ndeki incelemelerinin ardından havayolu ile Kahramanmaraş'a gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere ve Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, Gazi Kışlası'nda incelemelerde bulundu. Türk ve Alman askerlerini ziyaret eden bakanlar, daha sonra gazetecilere ortak basın açıklaması yaptı. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan bakanlar, risklerin caydırıcı önlemlerle asgariye indirildiğini belirttiler.

Burada ilk açıklamayı yapan Bakan Yılmaz, Adana'daki Hollanda, Kahramanmaraş'taki Alman ve Gaziantep'teki ABD bataryalarının 15 Şubat tarihi itibariyle operasyonel hale getirildiğini anımsattı. Türkiye'nin yanında yer alan müttefiklere teşekkür ettiklerini ifade eden Yılmaz, mevcut risk durumuna ilişkin bir soruya ise, "Amacımız halkımızın korunması, ülkemizin ve ittifakın caydırıcılığının kararlılıkla gösterilmesidir. Suriye'de yaşanan çatışmaların da bir an önce son bulmasını ve ülkede yeniden barışın tesis edilmesini talep ediyoruz. Risk var ama risk seviyesi düşüktür. İkinci hususta ilave güvenlik gerekçesi olursa böyle bir karar NATO tarafından alınır mı. Bizde genel bir ilke vardır, güvenlik parçalanamaz diye. Eğer güvenlik için gerekiyorsa bu alınır. Ama şu anda buna ihtiyaç var mı? Şu anda ilave bir güvenlik tedbiri alınmasına ihtiyaç yoktur" yanıtını verdi.

Almanya Savunma Bakanı Maiziere ise, Bakan Yılmaz'la aynı fikirleri paylaştığını belirtti. Şu anki tehdit durumunun düşük olduğunu işaret eden Maiziere, "Ama bu tehdit durumunun neden düşük olduğunu biliyoruz. Çünkü caydırıcı önlemler aldığınız zaman bunun sonucunda tehdit durumu da elbette düşük olur. Biliyorsunuz daha önce gerçekten de kötü bir kaza oldu. Daha doğrusu Türkiye uçaklarına bir saldırı söz konusu oldu. Böyle bir durumun hiçbir şekilde tekrarlanmasını istemiyoruz. Onun için bizzat caydırıcı önlemler almaktayız. Bundan dolayı tehdit durumu düşüktür" diye konuştu.

Bakan Maiziere, bir gazetecinin Esad yönetiminin kendi halkını Scut füzeleri ile vurmasını anımsatıp, Patriotlar'la Suriye içerisine bir müdahalenin olup olamayacağına ilişkin yönelttiği soruya ise, "Teknik nedenlerle de bakıldığında Suriye'nin içerisindeki bu roketleri indirmemiz, vurmamız mümkün olmayacaktır. Bu konu yakın zamanda da değerlendirildi ama kimse NATO'nun bu mevcut uygulaması ve bu uygulamaya bağlı görev tanımını eleştirme hakkına sahip değildir. Zira verilen görev yetkisi kapsamında bütün gerekli adımlar atılmaktadır" yanıtını verdi.

Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert da, Türkiye'yi ve Türk halkını korumak için bu topraklarda olduklarını vurguladı. Suriye'den gelebilecek olası bir tehdit karşısında gerekli tedbirlerin alındığını kaydeden Plasschaert, "Bizim burada bulunma sebebimiz de böylesi muhtemel bir riski asgariye indirmek. Buna karşı tedbirleri almak. Kuşkusuz biz orada olup bitenleri çok yakından takip etmekteyiz. Ancak bizim buradaki ABD, Almanya ve Hollanda güçleri olarak mevcut NATO uygulamasındaki görev tanımımız, sadece savunma amaçlı ve Türk halkını ve toprağını korumak ve Suriye'den gelecek riskleri asgariye indirmeyi hedeflemekte. Dolayısıyla mevcut görev tanımında sizin tarif ettiğiniz şekilde bir harekata geçilmesi mümkün değil. Mevcut görev tanımımız buna uymamakta" ifadelerini kullandı.

Bakanlar, Türkiye'de görev yapan NATO birliklerinin masraflarının da eşit olarak karşılandığını sözlerine eklediler. Basın toplantısının ardından üç bakan kentten ayrıldı. (İHA)

Bekir Büyükkurt Türkiye Birincisi Oldu

Restorasyonu Tamamlanan 5 Camii Daha İbadete Açıld...

Pusula Maraş’tan Gençlere Ramazan Temalı Ödüllü Fo...

BAŞKAN AKPINAR: “12 ŞUBAT RUHU, ASRIN FELAKETİNDE ...

Kahramanmaraş Hızlı Tren Ağına Entegre Ediliyor

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 12 Şubat Mesajı

"Kurtuluş Ruhu" 106. Yılında

KSÜ’de Deprem Şehitleri İçin Mevlid-i Şerif Progra...

Kahramanmaraş’ta CHP TBMM Grup Toplantısı Yapıldı

Türkoğlu’nda kar seferberliği vatandaştan tam not ...

Görgel: “Tarihi Kapalı Çarşı’mızın Restorasyonu Ta...

Kırmızı Yelekliler Derneği'nden Kahramanmaraş ziya...

AKOM’dan Yağmur ve Kar Uyarısı

Ülkü Ocakları'ndan Anlamlı Destek

Başkan Gül'den YENAD'a Ziyaret

Başkan Çetinkaya’dan Gazetecilere Anlamlı Buluşma

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 2025 yılı değerlendirmes...

Zuhal Karakoç’un 2025 Performansı

KSÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Mahmut AK Atandı

Başkan Muzaffer Çil, yeniden adaylığını açıkladı

“Bir Kardeşlik Hikâyesi” Sergisi Gaziantep Panora...

Elbistan’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Esnaftan ...

Türkiye’nin UNESCO Tescilli Tek Masal Anlatıcısı F...

Karatutlu: “Çevre Bakanı Murat Kurum’a Söyledim: “...

Kahramanmaraş’lı Minik Dâhiden Dünya Birinciliği

Afşin ve Göksun’da Miniklere Özel Tiyatro Gösteris...

Kır Ailesinin Acı Günü

Kasım’da Dermankart’lı Ailelere 23 Milyonu Aşan De...

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Cumhuriyetin 102. Yılına Özel Konser KSÜ’de Gerçek...

Güreşin Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Mo...

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlü...

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tan...

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman te...

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek O...

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle ...

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etki...

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki

Yeni Nesil Gazeteciler İçin Dijital Medya Akademis...

Nurhak Devlet Hastanesinde İlk Ameliyat Başarıyla ...

Büyükşehir’den Özel Gereksinimli ve Yaşlılara Sosy...

Büyükşehir’den Üniversitelilere Hoş Geldin Hediyes...

Kahramanmaraş’ta 2026’ yılında 12 Bin Derslik Hede...

Kahramanmaraş’ta Örnek Barış: Tek Dert Kahramanmar...

Kır Ailesinin Mutlu Günü

Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İlgili Söyl...

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor Kadın Goalba...

Zafer Bayramı Coşkusu Gökhan Türkmen Konseriyle Ta...

Dulkadiroğlu Beledi̇yesi, Hizmet Fi̇losuna Yeni̇ S...

Rektör Yasım’dan YTB Başkanı Turus’a Hayırlı Olsun...

BlueLand’te Sınırsız Eğlence Artık Hafta İçi Her G...

Köroğlu: “Okul masrafları aileleri zorluyor, çözüm...

Onikişubat Belediyesi’nin Gündüz Bakımevi’nde kura...

BlueLand’te Pazartesi ve Salı Günleri Eğlence Dolu

MHP Kahramanmaraş İl Başkanlığında Mansur Metehan ...

Çam “ 15 Temmuz Milletin zaferidir ”

Başkan Görgel, Sanayi Sitesi Esnafıyla Bir Araya G...

Büyükşehir’in Glütensiz Gıda Desteği

Düğünde buzağı hediye edildi

Pazarcık Belediyesi İle Özel Sular Akademi Hastane...

Onikişubat Belediyesi’nden personele Sağlıklı Yaşa...

SOGEM’de Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi’ne...

Görgel, Babalar Günü’nde Şehit Babaları ve Gaziler...

Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev B...

Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı

Güneşli
16.3° / 4.5°

Bekir Büyükkurt Türkiye Birincisi Oldu

Restorasyonu Tamamlanan 5 Camii Daha İbadete Açıldı

Pusula Maraş’tan Gençlere Ramazan Temalı Ödüllü Fotoğraf Yarışması

BAŞKAN AKPINAR: “12 ŞUBAT RUHU, ASRIN FELAKETİNDE YENİDEN DİRİLDİ”

Kahramanmaraş Hızlı Tren Ağına Entegre Ediliyor

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 12 Şubat Mesajı

"Kurtuluş Ruhu" 106. Yılında

KSÜ’de Deprem Şehitleri İçin Mevlid-i Şerif Programı ve Anma Töreni Düzenlendi

Kahramanmaraş’ta CHP TBMM Grup Toplantısı Yapıldı

Türkoğlu’nda kar seferberliği vatandaştan tam not aldı

Görgel: “Tarihi Kapalı Çarşı’mızın Restorasyonu Tamamlanıyor”

Kırmızı Yelekliler Derneği'nden Kahramanmaraş ziyareti

AKOM’dan Yağmur ve Kar Uyarısı

Ülkü Ocakları'ndan Anlamlı Destek

Başkan Gül'den YENAD'a Ziyaret

Başkan Çetinkaya’dan Gazetecilere Anlamlı Buluşma

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 2025 yılı değerlendirmesi

Zuhal Karakoç’un 2025 Performansı

KSÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Mahmut AK Atandı

Başkan Muzaffer Çil, yeniden adaylığını açıkladı