Maden İşçileri emeklilikte kolaylık istiyor

Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul, dünyanın en zor ve riskli işini yapan maden işçilerinin emekliliği hak etme koşullarının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.

Maden İşçileri emeklilikte kolaylık istiyor

 Akçul, Türkiye'nin linyit rezervinin yüzde 50'lik kısmını bünyesinde barındıran Elbistan ve Afşin'de olduğu gibi on binlerce maden işçisini yakından ilgilendiren yasa değişikliği tasarısı hazırladıklarını ve tasarıya her kesimden destek beklediklerini hatırlattı. Akçul, 5510 sayılı yasada değişiklik öngören yasa değişikliği önerisinin ilgili bakanlıklara gönderildiğini, sektördeki meslek ve sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör işverenleri ve üniversiteler ile paylaşarak tasarıya destek istediklerini söyledi. Maden işçilerinin emeklilik koşullarını kolaylaştırmayı ve ihtiyaç duyduğu işgücünü temininde sorun yaşayan madencilik işyerlerinde çalışmayı özendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Akçul, "Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak dünyanın en zor ve riskli işini yapan maden işçilerinin 2006 yılında yapılan değişikle emekliliği hak etme koşulları ağırlaştırıldı. Hem maden işçileri mağdur edilirken hem de bu nedenle madencilik sektörünün sürekli istihdam kapasitesini artırmasına karşın işletmelerin ihtiyacını karşılayacak yeterli ve nitelikli işgücünü bulamadılar'' dedi.

 Maden işçilerinin emekli olduktan sonra çalışma koşulları nedeniyle emeklilik haklarından uzunca süre yararlanamadığını ifade eden Nurettin Akçul, şöyle devam etti:

 ''5510 sayılı yasa ile maden işçilerine getirilen 55 yaş sınırı adeta mezarda emekliliktir. Bu düzenleme her gün ölümle yüz yüze çalışan maden işçilerini mağdur etmekte hem de sektörde çalışmaya talebi azaltmaktadır. Halbuki son yıllarda madencilik sektöründe gerçekten hızlı bir istihdam ve kapasite artışı söz konusu. Ama sektörde çalışma koşullarının çok ağır ve riskli olmasına karşın emekliliğin deyim yerindeyse mezarda hak edilmesi, bu sektörün ihtiyaç duyduğu yeterli ve nitelikli işgücünü bulamamasına yol açmaktadır. Sendika olarak hem maden işçilerinin mağduriyetini gidermek hem de sektörde çalışmayı özendirmek için 5510 sayılı yasanın 40. maddesinde değişiklik öngören bir yasa tasarısı önerisi hazırladık. Umuyoruz ve diliyoruz ki hükümetimiz ve ilgili bakanlıklar maden işçilerini yaşarken emekli etmek ve sektörün iş gücünü karşılamasını sağlamak için böyle bir yasa değişikliğini dikkate alarak hayata geçirilmesi sağlanır. Sektörde başta TKİ olmak üzere kamu ve özel sektör firmalarının da böyle bir değişikliğe sıcak baktıklarına inanıyor ve desteklerini istiyoruz."İHA



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer