Tarih: 04.03.2013 09:54

``Atatürk`ün anayasasını darbeciler değiştirdi``

Facebook Twitter Linked-in

Programın açış konuşmasını yapan AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı M. Fatih Erkoç: ''Siyaset akademisinin gençlere önemli bilgi ve birikimler kattığını dile getiren Erkoç, "Şu ana kadar Türkiye genelinde bu akademimiz 50 bin mezun verdi. İnşallah yine sizlere çok büyük katkılar sağlayacağına inanıyor, hepinize başarılar diliyorum" şeklinde konuştu. AK Parti İl Başkanı Erkoç'ta, parti olarak her alanda eğitime büyük önem verdiklerini söyledi. Türk insanının beyin gücünü en iyi şekilde kullanması gerektiğine vurgu yapan Erkoç, bu nedenle güçlü bir eğitim sistemi oluşturmak için sürekli yatırımlar yaptıklarını ifade etti.

''SİYASETE HAZIRLANANLAR GEÇMİŞİ İYİ BİLMELİDİR''

''Siyaset Akademisi ve Yerel Yönetimler 2'' programında konuşma yapan AK Parti Grup Başkan vekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, "Bugün yaşadığımız sorunların büyük bir kısmı, dün ertelediğimiz ve çözemediğimiz sorunlardır. O yüzden geleceği inşa ederken, dünü çok iyi anlamamız gerekir." dedi.

Türkiye'de siyaset kurumunun son 10 yılda yaşanan gelişmelerle bir üst disiplin haline geldiğini ve sorunları çözebildiğini belirtti.  Siyasete hazırlanan herkesin yaşanan gelişmeleri iyi analiz etmesi ve geçmişi bilmesi gerektiğine dikkat çeken Ünal şunları söyledi:

 "Bugün yaşadığımız sorunların büyük bir kısmı dün ertelediğimiz ve çözemediğimiz sorunlardır. O yüzden dünü çok iyi anlamamız gerekiyor. Bugünü inşa ederken dünü çok iyi anlamak gerekiyor. Bugünü ve yarını inşa edecekler kimler? İşte bu salonda oturan ve siyaset yapmak isteyen siyaset kurumuna inanan sizlersiniz. O yüzden zihnimizde dünü ve dünün sorunlarını çok iyi anlamamız gerekiyor. Çünkü bugün hala dünle yüzleşmemiş ve dünle hesaplaşmamış bir Türkiye var önümüzde. Hala bugün 28 Şubatla hesaplaşmaya çalışan, 12 Eylül darbesiyle hesaplaşmaya çalışan, 27 Mayıs darbesiyle, vesayetle hesaplaşmaya çalışan bunun muhasebesini yapmaya çalışan bir Türkiye var."

''1961 ANAYASASI EĞEMENLİĞİ ALIR ANAYASAL KURUMLARAVERİR''

Yeni anayasa çalışmalarına değinen Ünal, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sivil bir anayasaya kavuşacağını belirtti. 1921, 1924, 61 ve 80 anayasalarını anlatan Ünal, şöyle konuştu: "1921 Teşkilat-ı Esasi'nin ardından 1924'te ikinci kez anayasa hazırlanır. 24 anayasası ne zamana kadar varlığını devam ettirdi 1960'a kadar. O zaman bir tespiti doğru yapalım. 1921 ve 1924 anayasalarına Atatürk anayasası diyebilir miyiz? Diyebiliriz. Niye bunu söylüyorum? Şimdi anayasayı değiştirmek istediğimiz zaman kıyameti koparıyorlar ya. ‘Atam anayasana dokundurtmayız' diyorlar ya. Halbuki Atatürk'ün anayasasını kim değiştirdi arkadaşlar? Darbeciler değiştirdi. Peki darbecilerin 1960'da değiştirdiği anayasayla Atatürk'ün 1924'te o dönemde hazırladığı anayasa arasında nasıl bir fark vardı? Çok temel bir fark vardı. 1924 anayasası ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' der, bunu hiç tartışmaz. Egemenliği bizzat millete verir. Peki 1961 anayasası ne yapar? Egemenliği alır kime verir? Anayasal kurumlara verir. Der ki, ‘egemenlik millet adına şu anayasal kurumlar tarafından kullanılır.' Türkiye'de vesayetin başlamasıdır bu. Çok net bir şekilde askeri ve yargı vesayetinin başlamasına kapı açar 61 anayasası. 24 anayasasının bir özelliği daha vardır fazla bilinmeyen. 24 anayasası çok Ademi merkeziyetçi bir anayasadır. Daha çok illeri ve bölgeleri öne çıkaran ve yerinden yönetimi destekleyen bir anayasadır. Oysa 60 ve onun güncellenmesi niteliğindeki 82 anayasası daha çok merkezi tahkim eder ve vatandaşı suç işleyebilecek, hakları ve özgürlükleri kısıtlanması gereken, kontrol edilmesi gereken bir nesne olarak görür."

''CHP LİDERİ  BAŞKANLIK SİSTEMİNİ BİLEMEYECEK KADAR CAHİL''

Başkanlık sistemine ilişkin CHP`nin tutumunu sert bir dille eleştiren Ünal, CHP liderinin bu sistemi bilemeyecek kadar cahil olduğunu öne sürdü. Ünal konuşmasında şunları söyledi: '' Şimdi bu konuda bizim Ana muhalefetimiz o kadar cahil ki, geçen gün ana muhalefet partisi lideri; `Parlamentosuz bir sisteme karşıyız biz` diyor. Yani Başkanlık sistemini Parlamentosuz bir sistem olduğunu düşünecek kadar konuya maalesef yabancı ve cahil.''  CHP'nin AK Parti'nin başkanlık sistemi hakkındaki önerilerine karşı kıyameti kopardıklarını ifade eden Ünal: "Biz anayasa değişikliğinde siyasal sistem olarak başkanlık sistemini önerdik. Buna kıyamet kopardılar. ‘Bu bir dayatmadır' dediler. Asıl dayatma benim ne önereceğimi belirlemeye çalışmaktır. Türkiye'de hatırlarsanız,1980'den beri başkanlık sistemi tartışılıyor. Çünkü bizim siyasi tarihimize baktığınızda güçlü liderlerin olduğu dönemde ülke hep gelişmiş ve büyümüştür. Ama zayıf ve koalisyon dönemlerinde hep krizlerle boğuşmuştur. Çünkü bu parlamenter sistem vesayetçi bir anlayışla düzenlendiği için güçlü bir siyaset kurumunu taşıyamıyor. O nedenle başkanlık sistemini öneriyoruz.'' şeklinde konuştu.

Programa, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve çok sayıda teşkilat yöneticisi katıldı.  

 (M. Serhat TOPALCA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —