“Küçükbaş hayvancılığın önündeki engellerin kaldırılması göçü engeller”
Gündem 11.03.2013 10:26:12 0

“Küçükbaş hayvancılığın önündeki engellerin kaldırılması göçü engeller”

TPB Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Et Balık Kurumu'nu ziyaret etti.

Türkiye'de kırsaldan kente göçle birlikte küçükbaş hayvancılığın azalmaya başladığını ve bunun da canlı hayvan ihracatını olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, "Güneydoğu ve Doğu Anadolu Projesi kapsamındaki illerde damızlık sığır yetiştiriciliği için yapılacak yatırımlara hibe desteği uygulaması bulunuyor. Fakat biz bunu küçükbaş hayvan üretiminde de uygulamamız gerekiyor" dedi.

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, kırsal kesimde yaşayan vatandaşların, hayvancılıkla ilgili sorunlarını ele almak için Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünü ziyaret etti. Ziyarette Pakdil, hayvancılığa devletin önemli destek vermesine rağmen, özellikle küçükbaş hayvan üretiminin her geçen yıl azalmasının canlı hayvan ihracatın azalmasına yol açtığını belirterek, "Kırsal kesimin önemli bir gelir kaynağı olan küçükbaş hayvancılığın giderek azaldığına şahit oluyoruz. Dünya et tüketiminde koyun ve keçi etinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Fakat bizde bu tüketim daha çok büyükbaş hayvanlardan yapılmaktadır. Bu konuda yeni projeler geliştirmek ve köylerde yaşayan insanlarımıza yeni iş imkânları sunmak zorundayız. İnsanlarımızın bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ve kamunun imkânlarından yararlanmadıklarını görüyoruz" şeklinde konuştu. Et ve Balık Kurumunun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki çalışmalarının son derece önemli olduğunu sözlerine ekleyen Pakdil, gündelik ihtiyaçların ötesinde, kalıcı projelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

ET VE BALIK KURUMU, ET VE SÜT KURUMU HALİNE DÖNÜŞECEK

Çalışmalarını kârlılık ve verimlilik üzerine kurduklarını belirten Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü İsmail Ulubaş da, EBK`nın Et ve Süt Kurumu`na dönüştürüleceğini söyledi. Ulubaş, "Bakanlar Kurulu Kararı ve Yüksek Planlama Kurulu onayıyla EBK`nın ana statüsü birkaç ay içerisinde değiştirilecektir. Böylece süte ve ete müdahale edecek Et ve Süt Kurumu`na dönüşecek. Et ve Süt Kurumu`nun, pazarda hayvan arzı az olduğunda erken kesime, kasaplık sığır fazla olduğunda geç kesime pirim ödeyerek pazarı dengeleyecek. Süt arzı fazla olduğunda süt fiyatının düşmemesi için özel sektöre süt tozu ve tereyağı yaptırarak, pirim vererek üretici aleyhine bozulan fiyatı dengeleyecek" dedi. Dünyadaki et tüketimi hakkında da bilgi veren İsmail Ulubaş şunları söyledi:

 ``Üretilen ürünün yüzde 20`sini üretenler tüketir, geriye kalan yüzde 80`in yüzde 5`ini üreten kurum piyasayı regule edebilir. EBK, bugün piyasayı regule edebilecek kapasiteye sahiptir. Türkiye`de 700 bin ton et üretiliyor. Bunun yüzde 20`si 140 bin ton eder. Geriye kalanın yüzde 5`ini alın. Bu yılsonu itibarıyla kestiğimiz büyükbaş hayvan sayısı 120 bine yaklaşacak. Biz ürettiğimiz et miktarıyla piyasayı regule ediyoruz. Rusya, dünyanın en büyük et ithalatçısı durumunda iken Suudi Arabistan ise kurban ibadeti sebebiyle en büyük canlı koyun ithalatçısı durumundadır. Suudi Arabistan, küçükbaş hayvan ihtiyacını dünyanın öbür ucundan Yeni Zelanda'dan karşılamaktadır. Bizim küçükbaş hayvan üretimimiz yeterli olsa insanlarımız için ciddi bir kazanç kapısıdır. Bu konularda proje üretme gayreti içerisindeyiz.`` (Selçuk KILINÇ)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

30.7° / 16.2°

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu

Kahramanmaraş’taki 141 Bin Emekli İçin İmzalar Atıldı

Fırnız da ki Orman yangınına GEAK desteği

Kahramanmaraş’ta Huzur Operasyonları

Belediye Başkanı’ndan İnsan Hakları Beyannamesi !