“Kahramanmaraş yeni teşvik bekliyor”
Siyasi 20.03.2013 13:42:31 0

“Kahramanmaraş yeni teşvik bekliyor”

Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, 5084 sayılı kanunla getirilen teşviklerin süresinin 31 Aralık 2012 tarihinde sona erdiğini belirterek, hükümet tarafından istihdam konusunda hazırlandığı söylenen çalışmanın biran önce

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu'nun soru önergelerine TBMM Genel Kurulu'nda cevap verdi. 5084 sayılı Teşvik Kanununu yeniden gündeme getiren MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a yeni çalışmayı sordu:

"Sayın Bakanıma teşekkür ediyorum, sormuş olduğum sorulara verdikleri cevaplardan dolayı. Yine, ben de Kahramanmaraş`ımızın en büyük iş istihdamını sağlayan meslek grubu tekstildir. 5084 sayılı Kanunu`muz 31.12.2012 tarihinde bitti. Bu Kanun`un uzatılması noktasında, üç yıl daha uzatılması noktasında bir kanun teklifi vermiştim.

Ancak, şu anda anlıyorum ki Hükûmetimiz 5084`ü uzatmaktan ziyade daha değişik o bölgelere, 49 ili veyahut da kalkınmakta olan illere iş istihdamına katkı sağlayacak yeni bir düzenleme sağlayacak. Bu düzenlemenin bir an önce yapılmasını talep ediyorum çünkü Kahramanmaraş`ta 107 bin sigortalı işçimiz vardı, fabrikalarımız işçi çıkarmaya başladı, personel çıkarmaya başladı. Bunun bir an önce tamamlanmasını temenni ediyoruz." dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu'nun soru önergelerini şu şekilde yanıtladı:

TEKSTİL SEKTÖRÜ

"Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu`nun (6/1026) sayılı soru önergesinde tekstil sektörüyle ilgili hususlar gündeme getirilmektedir. Özellikle, ucuz enerji sağlanıp sağlanamayacağı, rekabet gücünün nasıl artırılabileceği hususları dikkate getirilmektedir.

Bu kapsamda bakıldığı zaman, elektrik fiyatlarının belirlenmesine yönelik olarak enerji KİT`leri, 14/02/2008 tarihli ve 2008/T-5 sayılı Yüksek Planlama Kurulu kararı ile 1/7/2008 tarihinden itibaren maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına geçmiştir. Söz konusu karar gereğince, maliyet ve döviz kurlarındaki değişimler fiyatlara yansıtılmakta ve satış fiyatları bu karar uyarınca belirlenmekte ve uygulanmaktadır.

Enerji fiyatları, yukarıda da belirtildiği gibi, temel olarak ithal bir girdi olması sebebiyle dünya fiyatlarından etkilenmektedir. Biz, enerjiyi döviz olarak dünyadan ithal ediyoruz. Fiyatı belirleme konumunda değiliz. Dünyadaki fiyat ne ise o fiyattan ithal etmek durumundayız. Buna rağmen, mümkün olduğu kadar enerji fiyatlarında zam yapılmamaya çalışılarak sanayimizin rekabet gücüne katkı sağlanmaktadır.

Tekstil sektörünün rekabet gücünün artırılması ve sorunlarının çözümü için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda kamu ve özel sektörün katkılarıyla hazırlanan Tekstil, Hazır Giyim, Deri ve Deri Ürünleri Stratejisi 2008-2010 yılları arasında uygulanmıştır. Bu strateji çerçevesinde geliştirilen 28 tedbirin çok önemli bir bölümü hayata geçirilmiş ve geri kalan tedbirlerde de önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

Bununla birlikte, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi 2011-2014 7 Aralık 2010 tarihli ve 2010/38 sayılı Yüksek Planlama Kurulu kararıyla onaylanmıştır.

Bu genel çerçeve içinde, Ekonomi Bakanlığınca, özellikle tekstil, hazır giyim, deri gibi geleneksel sektörler başta olmak üzere, tüm alanlarda yüksek katma değerli ürünlerin geliştirilmesini sağlamak üzere markalaşmanın desteklenmesi faaliyetine TURQUALITY gibi mekanizmalarla destek olunmaktadır.

Ayrıca, tasarım stratejilerinin ve politikalarının belirlenmesine, katma değeri yüksek tasarımlar oluşturulmasına, uluslararası alanda Türk tasarımlarının tercih edilir konuma getirilmesine yönelik çalışmalar yapmak üzere 2009/15355 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türk Tasarım Danışma Konseyi kurulmuş ve çalışmalarına başlamıştır.

Özellikle son dönemlerde 6. bölge teşvikleriyle de emek yoğun olan tekstil konfeksiyon sektörümüz için yeni bir ortam hazırladığımızın altını çizmek isterim. Bu firmalarımız ucuz emeğe sahip dünyanın başka değişik coğrafyalarına gitmek yerine, bu 6`ncı bölge dediğimiz illere giderek hem istihdamı hem üretimi yurt içinde tutabileceklerdir. Bu konuda son teşvik sistemimiz de, özellikle tekstil, konfeksiyon sektörü açısından önem arz etmektedir. Koruma önlemleri ve antidamping gibi ticaret politikası araçlarıyla da sektörümüzü koruyoruz. Dampingli ithalata karşı çeşitli karşı önlemler geliştiriyoruz.

MADEN SONTAJLARI

Yine, aynı milletvekilimizin, Kahramanmaraş Milletvekilimiz Sayın Mesut Dedeoğlu`nun (6/1838) sayılı sözlü soru önergesinde, ülkemizde maden araması yapan yabancı firmalar sorulmakta.

Sondajlar ve teşvik konusunda, Değerli Milletvekili`nin dile getirdiği husus gerçekten önemli. Burada bir eksiklik söz konusuydu, son dönemlerde yapılan düzenlemelerle bu eksiklik giderildi. Sondaj faaliyetleri de elbette, özellikle aramaya dönük yapılan faaliyetler. Sonucunda maden bulun, bulmayın; bu önemli değil. Uluslararası tanımlar kapsamında baktığınızda, bir arama faaliyeti yaptığınızda, bir yatırım yapmış oluyorsunuz. Madenciliği, biliyorsunuz, son teşvik kararnamemizde beşinci bölge kapsamına almıştık. Maden aramaları ve bu kapsamda yapılan sondajlar da son dönemlerde yine teşvik kapsamına dâhil olmuş bulunmaktadır.

SANTRAL-HAVA KİRLİLİĞİ

Yine, Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu`nun (6/1371) sayılı soru önergesinde, Kahramanmaraş`ın Afşin-Elbistan A Termik Santraline ilişkin, özellikle çevresel açıdan alınan tedbirler sorulmaktadır. İlgili Bakanlığımızdan aldığımız bilgiyi burada aktarmak isterim: İş termin planları kapsamında belirtilen yatırımlardan elektrofiltre rehabilitasyonları bazı santrallerde gerçekleştirilmiş, bazı santrallerde ise ihale süreci veya yapım aşaması devam etmektedir.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali Baca Gazı Kükürt Arıtma Tesisi 2013 yılı yatırım programında iz bedelle yer almaktadır. Afşin-Elbistan A Termik Santralinin, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 6/11/2008 tarih 2007/2268-E ve 2008/1877-K sayılı kararları gereği ERG-VERBUND Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ`ye devredilmesi gerekmektedir. Konuyla ilgili görüşmeler devir kurulu kurularak Bakanlığımız koordinasyonunda hâlen devam etmekte olup henüz sonuçlandırılamamıştır. Bu nedenle, 2008 yılından bugüne kadar Afşin-Elbistan A Termik Santralinin baca gazı kükürt arıtma tesisi elektrofiltresi ve teknolojik atık su arıtma tesisi yapılamamıştır. Afşin-Elbistan A Termik Santralinde evsel atık su tesisleri kurulmuş olup çalışır durumdadır.

ORTA CEYHAN SULAMA

Kahramanmaraş Milletvekilimiz Sayın Mesut Dedeoğlu`nun (6/2762) sayılı sözlü soru önergesinde, Orta Ceyhan-Menzelet II. Merhale Sulama Projesi sorulmaktadır, bununla ilgili bilgi istenmektedir. Bu soru önergesine cevap olarak şunu ifade edebilirim: Orta Ceyhan-Menzelet II. Merhale Projesi kapsamında inşaatı devam eden Kılavuzlu sulaması birinci kısım inşaatının toplam bedeli 388 milyon Türk lirasıdır. Söz konusu işe 2012 yılında 70 milyon Türk lirası kaynak aktarılmıştır. 2013 yılında ise 50 milyon Türk lirası kaynak ayrılmış olup projenin 2008 yılında bitirilmesi planlanmıştır.

AYVALI BARAJI

Yine aynı milletvekilimizin, Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Mesut Dedeoğlu`nun (6/2767) esas numaralı sözlü soru önergesinde, Ayvalı sulaması sorulmaktadır. Ayvalı Sulaması Projesi yapımı 2012 yılı içinde tamamlanmıştır. Yapım ihalesi 8/2/2013 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Söz konusu iş, 2012 Yılı Yatırım Programı`nda 24,3 milyon TL keşif, 3 milyon nakit bedelle yer almıştır. Ayvalı Barajı sulaması inşaatına 2013 yılında sene başı ödeneği olarak 5 milyon Türk lirası ayrılmış olup işin yapım süresi dört yüz seksen gündür." (Selçuk KILINÇ)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

16.8° / 7.5°

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu