Tarih: 25.03.2013 20:55

Anaç Keçiler, Halk Eliyle Belirleniyor

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nın yerli keçi ırkının gen kaynağının korunması amacıyla Kahramanmaraş`ta başlattığı Halk Elinde Hayvan Islahı projesinde bir yıl geride kalırken, geçen süre zarfında 6 bin 300 küçükbaş kıl keçisi projeye dahil edildi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği`nin ortaklaşa yürüttüğü kıl keçisinin ıslahına yönelik çalışmada, köylerde hayvan yetiştiriciliği yaparak geçinimi sağlayan aileler proje görevlileri tarafından tespit edilerek taramadan geçiriliyor. Tarama sonrası merkeze bağlı 8 köyde 39 ailedeki 6 bin 300 kıl keçisi projeye dahil edilerek kulak numaralandırması yapıldı. Projeye öcülük eden KSÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durmuş Öztürk 2013 yılı için projeye ek olarak 6 bin 300 başlık ikinci bir alt proje daha hazırlandığını belirtti.
ELDE EDİLEN VERİLERLE ANAÇ KEÇİLER BELİRLENİYOR
Şubat ayında keçi yetiştiricilerine dijital el kantarı verilerek oğlakların doğum ağarlıklarının kayıt altına alındığını anımsatan Öztürk, oğlaklara bir hafta sonunda kulak küpesi takıldığını söyledi. Projeyle köylerin kalkınacağını vurgulayan Öztürk, ''Gelecekte hastalıklara karşı nasıl mücadele edeceğimizi şu anda bilemiyoruz. Bu nedenle hastalıklara, dağlık, kayalık arazi yapısı gibi kötü koşullara dayanıklı olan yerli ırklarımızın gen kaynağını koruma altına alıyoruz. Köylerde tek tek ölçümler yaparak keçilere kulak numarası takıyoruz. Proje sırasında keçilerle ilgili süt verimi ve oğlakların canlı ağırlıkları da kayıt altına alınıyor. Böylece elde ettiğimiz verilerle anaç keçilerin koruma altına alınmasını sağlıyoruz.'' açıklamasında bulundu. Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte üreticilerin daha bilinçli hareket ettiğini aktarana Öztürk, ''Çiftçilerimiz artık daha modern teknikler kullanıyor. Teknolojiden faydalanarak kayıt tutma alışkanlığı da kazanıyorlar. Ayrıca projeye dahil olan üreticilere bakanlık tarafından keçi başına 35 TL anaç desteği de sağlanıyor.'' diye konuştu.(Ömer KEBELİ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —