Tarih: 26.03.2013 02:01

Pazarcık`ta Eve Dönüş

Facebook Twitter Linked-in

Alevi vatandaşların yoğunlukta olduğu Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi geçmişte büyük acılar yaşadı. 1978 yılında meydana gelen ve kardeşi kardeşe düşman eden Maraş olaylarının ardından çok sayıda vatandaş ülkenin değişik yerleri ile yurt dışına gitmek zorunda kaldı. Ardından yaşanan 12 Eylül ve PKK sorunu, bölgedeki göçü hızlandırdı ve binlerce vatandaş büyük çileler çekerek evlerinden, vatanlarından ayrıldı.

Ancak 2000'li yıllardan sonra, ilçedeki şartların iyileşmesi, yerel yöneticilerin de girişimleri ile yurt dışında yaşayan vatandaşların kimi temelli, kimisi de dönemsel olarak dönüş yapıp, ilçelerine yatırım yaptı. Şu anda ilçede faaliyet gösteren 23 sanayi tesisi yüzlerce vatandaşa istihdam olanağı sağlanırken, çevre köylere yapılan birbirinden lüks villalarla buralara Avrupai bir görünüm kazandırılıyor.

Pazarcık Kaymakamı Mustafa Sarıkaya, geçmişte yaşanan acı olaylar ve özellikle terör nedeniyle Pazarcık ilçesinin gelişimini oldukça geç tamamlayabildiğini söyledi. Ancak günümüzde yurt dışına giden vatandaşların tekrar ülkelerine döndüğünü, yeni yatırımlar yaptığını anımsatan Sarıkaya, şunları kaydetti:

"Pazarcık ilçemiz Doğu Akdeniz, Güneydoğu ve doğu illeri arasında kavşak görevi icra eden bir noktada bulunuyor. Gerek karayolu, gerekse de demiryolu ulaşımı açısından çok güzide bir ilçemiz. Ancak geçmişte yaşanan problemler nedeniyle ilçemiz ve çevresindeki köyler sürekli yurt dışına göç vermek zorunda kalmış. Fakat 2000'li yıllarla birlikte yeniden bir dönüş başladı. Gerek devletimizin, gerek belediyelerimizin ve gerekse Köylere Hizmet Götürme Birliğimizin yaptığı yatırımlarla ilçemizin her türlü alt yapı sorunu çözülüyor. İşte bu yeniliklerle birlikte insanlarımızda yeniden yurtlarına dönüyor ve bu güzel tablo hepimizi memnun ediyor."

Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara da geçmişte yaşanan acı sürece tanıklık edenlerden birisi. Pazarcık halkının çok acı yaşam öyküleriyle yurt dışına gitmek zorunda kaldığını ifade eden Dalkara, "78 olaylarıyla birlikte Maraş bölgesindeki Pazarcık halkı ilimizi terk etmek zorunda kalmışlar. Yurdumuzun çeşitli yerlerine ve yurt dışına giden ciddi bir nüfus söz konusudur. Arkasından 12 Eylül darbesinin gelmesiyle birlikte ilçeden olabildiğince yurt dışına ve çeşitli bölgelere göç olmuştur. Ardından 90'lı yıllara geldiğimizde maalesef terör olaylarının hızla arttığı bölgemizde terörle devlet arasında sıkışan halkımız yine bölgeyi terk ederek ve insan tacirlerine de mahkum kalarak çeşitli yollarla yurt dışına gittiler. Ama 2000'li yıllara geldiğimizde yurt dışında birikim sağlayan yurttaşlarımız yeniden kendi bölgelerine gelmeye başladılar" diye konuştu.

Geçmişte insan tacirlerinin cirit attığı ilçede, artık çok sayıda müteahhidin bulunduğunu kaydeden Dalkara, ilçeyi daha da güzel günlerin beklediğini söyledi. Yurt dışına yaptığı gezilerde, ilçede yapılan yenilikleri anlattığını ve bu vatandaşları yeniden yurtlarına davet ettiğini dile getiren Dalkara, şöyle konuştu:

"Artık insanlarımız yeniden Pazarcık'a dönüyor ve kendi bölgelerinde sanayi yatırımları yapıyor. Bugün 23 tane sanayi tesisimiz bulunmakta ve her alanda da fabrikalarımız var. Yağ sektöründen tutunda, yem, gıda, karton, çuval tesisleri olmak üzere birçok tesise imza atıldı. Şu anda da inşaat sektöründe inanılmaz bir hareketlilik söz konusu. İlçemizde insan tacirlerinin cirit attığı dönemden, bugüne geldiğimizde müteahhitlerin ilçemizde bolca olduğunu görüyoruz. Bu bizi ziyadesiyle mutlu etmektedir. Umut ediyorum ki ilerleyen yıllarda yurt dışında yaşayan insanlarımız yine ilçemizi ziyaret ederek ilçenin gelişen ve güzelleşen yönünü göreceklerdir. Artık bugüne kadar hep göç veren ilçemizin sürekli göç alan bir yer haline geldiğini görüyoruz. Bu ilçenin bundan sonraki süreçte de çok daha güzelleşen ve zenginleşen bir ilçe haline geleceğini düşünüyoruz."

ŞALLIUŞAĞI KÖYÜNDE LÜKS VİLLALAR BOY GÖSTERİYOR

Pazarcık ilçesinde yaşanan gelişmeleri en güzel şekliyle gözler önüne seren yerlerin başında ilçeye 14 kilometre mesafedeki Şallıuşağı köyü geliyor. Köyde yapılan villa türü evler hem göz kamaştırıyor, hem de Avrupai görünümüyle çevreye örnek oluyor. Şallıuşağı köyünden olan ve 25 yıl önce Fransa'ya giden Ali Çavaş isimli vatandaş da yurt dışında kazandıkları birikimlerini köylerinde değerlendirdiklerini söyledi.

Anne ve babası ile akrabalarının bu köyde yaşadığını ve kendinin de ülkesine dönüş yaptığını kaydeden Çavaş, şimdi de yurt dışında gördükleri mimariyi kendi köylerine taşıdıklarını ifade etti. Çileler çekerek yurt dışına giden çok insanla karşılaştığını anlatan Çavaş, şu ifadeleri kullandı:

"Anne ve babalarımızı kırmayarak yeniden yurdumuza döndük ve bu yatırımları yapıyoruz. En güzeli de yurt dışında gördüğümüz mimari tarzını kendimizce getirip köyümüzde inşa etmeye çalışmak oldu. Evlerimize de bir sanat eseri gözüyle bakıyor, şehrimizin ve köyümüzün daha güzel görünebilmesi için her türlü çabayı sarf ediyoruz. Yurt dışında kaldığım süre boyunca çok zor şartlarda yurt dışına giden insanla karşılaştım. O zor şartlar altında çalışan insanlar şimdi ekonomik yönde belli bir aşamaya geldiler. Bu ekonomik güçlerini de halen buraya taşıyorlar. Çalıştılar ve kendi ekonomik birikimlerini buraya taşıdılar. Pazarcık olsun, Gaziantep olsun, Kahramanmaraş olsun buraya yatırım yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar."İHA

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —