“Kahramanmaraş, Türkiye'nin enerji üretim merkezi haline geldi”

TPB Genel Başkanı Nevzat Pakdil, Andırın, Göksun, Türkoğlu ve Pazarcık AK Parti Teşkilatları ile bir araya geldi.

“Kahramanmaraş, Türkiye

Dünyada enerji ihtiyacının büyük boyutlara ulaştığını, bu açıdan alternatif enerji kaynaklarının devreye girmesi gerektiğini ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, "Türkiye`deki mevcut linyit rezervinin yüzde 44`ü Kahramanmaraş`ın Afşin ve Elbistan ilçesindeki kömür yataklarında bulunuyor.

Burada mevcut 2 santral dışında, en az 35 yıl süreyle yılda yaklaşık 100 milyon ton linyit üretilerek, toplam 8050 MW gücünde santrallere yetecek kömür potansiyeli mevcuttur. Yeni yapılacak 4 santralle birlikte Türkiye'nin elektrik enerji üretiminin yüzde 25'ini bölgemiz karşılayacaktır" dedi.

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Ankara'ya gelen Kahramanmaraş'ın Andırın, Göksun, Türkoğlu ve Pazarcık ilçelerinin AK Parti yöneticileri ile bir araya geldi. Teşkilat mensuplarına hitap eden Nevzat Pakdil, dünyada olduğu gibi, ülkemizin de enerji alanında dışa bağımlılığının giderek arttığı bir ortamda, yerli kaynaklara dayalı enerji üretimine verilen önemin stratejik bir karar olduğunu söyledi. Pakdil konuşmasında şunları söyledi:

"ELEKTRİK ENERJİSİNİN YÜZDE 25'İNİ KAHRAMANMARAŞ ÜRETECEK"

"Kaynaklarımızın üretime dönüştürülmesi aynı zamanda dışa bağımlılığımızı azaltacak, istihdam ve kalkınma hamlelerimize katkı sağlayacaktır. İşte hem yenilenebilir enerji hem de başta su ve linyit kaynakları şehrimizde mevcuttur. Kahramanmaraş kilometreye düşen su kaynakları bakımında Türkiye`de birinci dünyada ise üçüncü sırada yer alıyor. Şehrimiz halen ülke enerjisinin yüzde 14`nü karşılamaktadır. Ancak yeni yatırımlarla birlikte, yeni yapılacak elektrik santralları ile önümüzdeki 10 yılda bu rakamın yüzde 25`in üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Güneş ve rüzgâr potansiyeli bakımından zengin olan Kahramanmaraş bu konuda da yeterli enerji üretimi gerçekleştirememektedir."

Afşin-Elbistan'a yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Pakdil, "Yeni yapılacak santrallerin her birinin tamamlanması 5 yıl sürüyor. Her bir santralin inşaat aşamasında 5 bin işçi çalışacak. Üç santralinin devreye girmesiyle birlikte sadece inşaatta 15 bine yakın kişi istihdam edilecek. Bütün bu inşaat süreci bittikten sonra C, D, E ve G santrallerinde yan sanayi hariç yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacak. Santrallerin tamamlanmasıyla birlikte ülkemizin elektrik enerjisi üretimine katkısı yüzde 25 oranını bulacaktır" ifadelerini kullandı.

"GÜNEŞ VE RÜZGAR ENERJİSİNİ DEVREYE SOKMAK ZORUNDAYIZ"

Kahramanmaraş güneş enerjisi bakımından önemli potansiyeli barındırdığı Kahramanmaraş`ta ortalama güneş radyasyon dağılımı yılda bin 600 KWh m2 olduğunu sözlerine ekleyen Pakdil, "Yıllık ortalama güneşlenme süresi ise 7 gün olarak tespit edilirken bunun güneş enerjisi açısından iyi bir rakam olduğu belirtiliyor. Siz buna bir de rüzgâr potansiyelini ekleyeceksiniz. Özel sektör yatırımları devreye girdiğinde ise kullandığınız enerjiyi bedavaya getirirsiniz" dedi.

"SULAMA BİRLİKTELERİ KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEBİLİR"

Tarım açısından sulama birliklerinin en büyük sıkıntısının kullandıkları elektrik olduğunu sözlerine ekleyen Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, "Gerek güreş enerjisi, gerekse rüzgâr enerjisi ile bu birliklerimiz kullandıkları elektrikleri üretebilirler, fazlasını da satabilirler. Bu konuda yapılan mevzuat değişiklikleri ile kişisel elektrik üretimine imkân sağlanmıştır. Kurduğunuz sistemde üretilen enerjiyi öncelikle kendi tesisinizdeki yüklerde kullanacaksınız. Eğer ürettiğiniz elektrik enerjisi tükettiğinizden fazlaysa, fazlalık enerjiyi elektrik şebekesine vereceksiniz. Sistemde bulunacak çift yönlü sayaç şebekeye verdiğiniz ve şebekeden aldığınız enerji miktarlarını kWh cinsinden anlık olarak kaydedecek. Her fatura dönemi sonunda şebekeden aldığınız ve şebekeye verdiğiniz enerji miktarları karşılaştırılacak. Eğer şebekeye verdiğiniz enerji, şebekeden aldığınız enerjiden fazlaysa, fazlalık kısım için elektrik dağıtım şirketinize fatura kesip, bedeli tahsil edeceksiniz. Kısacası yaptığınız yatırım en geç 5-6 yıl içerisinde kendisini amorti edecektir" diyerek açıklamalarını tamamladı. (Selçuk KILINÇ)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer