Tarih: 02.04.2013 10:35

“2023'te gecekondusuz bir Kahramanmaraş”

Facebook Twitter Linked-in

TRAMBUS GELİYOR

İlk olarak Kayseri iline yaptığı gezi ile başlayan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Kayseri'nin toplu taşıma konusunda bir hayli yol katettiğini ve bu konuda incelemelerde bulunduğuna işaret ederek: "Kayseri'de gittik gördük. Orada elektrikle çalışan Trambus'lar var. Özel bir yol istemiyor, elektrikle çalışıyor ve aynı anda 200-300 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Daha önceki programlarda da dile getirmiştik. Hafif Raylı Sistem şehrimiz için rantabl değil. Her şeyden önce şehrimizdeki refüjleri ortadan kaldıracaksınız " ki bu 20 km'ye tekabül ediyor- bunun yanı sıra refüjlerimizde 30-40 senelik ağaçlar var. Bunları da tamamen keseceksiniz ve yollarımız da iyice daralacak. Ancak biz bunun yerine Trambus konusunu düşünüyoruz. Elektrik hatları döşenecek, yolun sağ şeridinden gidecek. Ayrıca eğim felan da fark etmiyor. İlk etapta Doğukent'ten alıp, şehir merkezine oradan Şekerdere'den Üniversiteye kadar bir güzergah düşünüyoruz. İkinci etapta ise Necip Fazıl Şehir Hastanesi'ne verebiliriz" diye konuştu.

ASFALTTA İHALEYE ÇIKACAĞIZ

Asfalt sezonunun ne zaman başlayacağına ilişkin bir soruya Belediye Başkanı Mustafa Poyraz: "Asfalt sezonunu servis yollarımızdan başlattık. Dün de İnönü Caddesi asfaltlanıyordu. Oradan da Mağralı Ökkeş Caddesi ve arkasından da Başkonuş Caddesi asfaltlanacak. Bu yıl bir değişiklik yapıyoruz. Ekiplerimizin yetişmeyeceği mekanlarda ihaleye çıkacağız ve 60 km'lik asfalt işini ihaleyle yaptıracağız. Şehir merkezimizde özellikle de ana artellerde asfalt sorunumuz kalmadı. Geçen yıl 15 milyon lira gibi bir para harcadık. Bakın aklıma gelmişken bir hatırlatma yapayım. Geçenlerde mahalle muhtarlarımızda bir araya geldik. Ondan önceki haftada gelmiştik. Mesela Pirireis Mahallesi'nin 210 sokağı var ve bunun 200 tanesi asfaltlanmış, geriye 10 tane bir sokak kalmış. Ayrıca bu kış sezonu boyunca sokaklarımızın büyük çoğunluğunu parke taşı ile döşedik. Asfalt sıkıntısı olan bölgeleri de bu sezonda tamamlayacağız ve Eylül sonuna kadar asfalt sorunumuz kalmayacak" dedi.

EVLERİN TAPUSUNU VERİYORUZ

Tapusuz evler konusunda belediyenin bir çalışması olup olmadığının sorulması üzerine Başkan Poyraz: "İmar ıslahı olan mahallelerimizde tapuları dağıttık. Bu arada halkımıza şunu hatırlatmak istiyorum. Belediye olarak 1/5000'lik imar planını bitirdik. Şu anda 1/1000'lik plan üzerinde çalışıyoruz. O da tamamlanmak üzere. O da tamamlandığı zaman vatandaşlarımızın cebinden bir kuruş çıkmadan imar ıslahı yapılacak ve tapuları dağıtacağız. Hiçbir kimse beni evimden atacaklar, bizi çıkaracaklar diye endişe etmesin" diye konuştu.

KÜLTÜR PARK 8 MİLYON TL'YE MALOLACAK

Restorasyon çalışmalarının ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Başkan Poyraz: "Çukur Hamamı, Katiphan ve beş çarşımızda restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Restorasyon çalışmalarımız en geç 20-30 Haziran tarihleri arasında bitmiş olacak ve biz Altın Üçgeni oluşturmuş olacağız. Kültür Park'ın ihalesine çıkıyoruz. 8 milyon liraya malolacak. Bugün 25 bin üniversite öğrencisinin geldiği bir şehirde şehir merkezinde aklı başında bir mekan yok. Kültür Park başlı başına güzel bir mekan olacak" diye konuştu.

2023'TE GECEKONDUSUZ BİR KENT OLACAK

Büyükşehir olmanın getirdiği artılar ve eksiler konusu ve 2023 vizyonunda nasıl bir belediyecilik konusu sorulması üzerine Belediye Başkanı Mustafa Poyraz: "Bakın şimdi çok kısa bir örnek sunayım. Çok fazla uzağa gitmemize gerek yok. Hemen yanı başımızda Bulanık ve Peynirdere köylerine bakalım. Alt yapısı var mı? Yok. Bunu söylerken, birilerini ve bir kurumu hedef alarak söylemiyorum. Hizmet tel elden gidecek. Akıllı bir planlama ile imkanlar yerli yerinde kullanılacak ve sorunlar birer birer çözülecektir. Bakın bu bir süreçtir. Bugün büyükşehir olduk, yarın hiçbir sorunumuz kalmadı olmaz. Elbette biraz zamana ihtiyacımız olacak. İlçelerimizle görüşüyoruz. Onlar kendi bölgelerinin acil ihtiyaçlarını belirliyorlar ve Kahramanmaraş'ın bir fotoğrafını çıkarıyoruz. İyi bir etüd ve planlama ile sorunlar çözülecektir.

2023 yılına gelindiğinde gecekondusu olmayan modern bir şehir düşünüyoruz. Şehrimizin gelişmesine baktığınızda batıya doğru modern binalarla pırıl pırıl bir görüntü karşımıza çıkıyor. Ama bir 5 Nisan Mahallesi veya Namıkkemal bölgesine baktığınızda aynı görüntü yok. Kentsel dönüşüm derken biz asıl bunu anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

AFETE MARUZ ALANLARDA DÖNÜŞÜM

Kentsel dönüşümün yanı sıra ayrıca Afete Maruz Alanlar'da dönüşüm yapılacağına da dikkat çeken Başkan Poyraz: "Kentlere yapılacak en büyük hizmet afete maruz kalan bölgelerin kurtarılmasıdır. Abdulhamithan Camii'nin aşağı kesimlerine baktığınız zaman durum yine aynı. Aslında 1980 İmar Planına göre o bölgeler yeşil alan olarak belirlenmiş. Ama birileri bu bölgeye imar izni vermiş ve evler yapılmış. Biz burayı afet riski taşıyan bölge ilan ettik. Burada yaşayan vatandaşlarımız endişe etmesinler. Biz kimseyi yerinden yurdundan edecek değiliz. Biz kimseye zulmetmeye gelmedik. Çevre Bakanlığımız bu bölgeyi Afete Maruz Alanların dönüşümü kapsamında çalışmalar yapılacak. Bu alanda iyi bir planlama ile 4-5 katlı evler ve planlamaya göre işyerleri felan yerleştirilecek. 200 hektarlık bir alanda afete maruz yerlerin dönüşümü söz konusu. Bunun haricinde bir de kentsel dönüşüm var.

Mesela Çamlık Mahallesi'nde yukarı kesimlere TOKİ konutları yapacak ve orada bulunan ev sahiplerini bu yapılan konutlara taşıyacak. Mevcut evler de yıkılarak depreme dayanıklı daha sağlam binalar yapılacak. İsteyen TOKİ'nin yaptığı evde oturacak, isteyen kendi evlerinin yapılmasını bekleyecek. Bunlar yapıldığı zaman hem şehrimiz adına görüntü kirliliği olmayacak, yeşil alanları ile modern bir kent görüntüsü çıkacak ortaya.

Olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirmek maksadıyla bu dönüşüm çalışmaları başladı. Van Depreminin ardından hükümetimiz düğmeye bastı" diye konuştu.

YUSUFLAR MAHALLESİ'NDE İHALEYE ÇIKTIK

Kent Meydanı düzenleme çalışmaları ile Yusuflar Mahallesi'nin ortaya çıkmasının sorulması üzerine Başkan Poyraz: "Öncelikle şunu söyleyeyim. Yusuflar Mahallesi için ihaleye çıktık. Ayrıca Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu işin uzmanı arkadaşları davet ettik. Yarın şehrimize geliyorlar. Onların önüne şehrimizin resmini koyacağız. Bizim durumumuz bu diyeceğiz. Onların göstereceği yol doğrultusunda çalışmalara başlayacağız. Bu çalışmalar yapıldığı zaman hem şehrimiz güzel bir görüntüye kavuşmuş olacak hem de depreme dayanıklı daha sağlam, daha rahat ve güzel binalarda halkımız yaşamaya başlayacak" diye konuştu.

SPOR ŞEHİRLERİN TANITIMINDA ÖNEMLİ YER TUTUYOR

Kahramanmaraşspor ve Belediyespor'un durumlarının sorulması üzerine Başkan Poyraz: "Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Spor dolayısıyla futbol şehirlerin tanıtımında çok önemli bir yer tutuyor. Kahramanmaraşspor'umuz PTT 1. Ligine çıkmasını canı gönülden arzuluyorum. Belediyespor'umuzun da 2. Lige çıkmasını arzuluyorum. Futbol takımlarımızın bir üst lige çıkması demek, bu şehre dışarıdan daha fazla insanın gelmesi demek. Bakın Belediyesporumuzun Güreş Takımı Tokat'ta yapılan Türkiye Şampiyonası'nda aynı puanı almasına rağmen averajla ikinci oldu. Voleybolcularımız bu hafta sonu 1. Lige yükselmek için maç yapacaklar. Bunlar bizim için, şehrimiz için çok önemlidir. Kahramanmaraşspor da bizim takımımız, Belediyespor da bizim takımımız. Her ikisine de sahip çıkmak zorundayız" diye konuştu.

1500 KONUTLUK YENİ PROJE

Kılavuzlu Gölkent Konut Projesi'nin ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Başkan Poyraz: "Gölkent Konutları'nda bildiğim kadarı ile anlaşma Türkiye Finans Katılım Bankası ile anlaşıldı. Bugün yarın kooperatifin yönetimi üyeleri arayacaklar ve bankaya giderek işlemlerini başlatmalarını isteyecekler. Yarın 500 kişi birden gidip bankaya müracaat etmesin. Kooperatif yönetimi 25 kişi olarak ayarlayacak ve bankaya gönderecek. O giden kişiler içerisinde şartları uyanlar gidip peşinatlarını yatıracak ve daire belirleme kur'a çekilecek.

Bu arada sizin aracılığınızla bir müjde daha vereyim. Doğukent'in ilerisinde 90 dönümlük bir alanda çalışmamız bitti ve oraya yaklaşık 1500-2000 konutlu bir proje daha başlatıyoruz. Oradaki konut Gölkent Konutları'ndan biraz farklı olarak 105-110 metrekare arası bir şey olacak. Ama katılım şartları yine aynı olacak. Gölkent Konutları'nı 18 ay, Doğukent'in ilerisine yapılacak konutları da 20 ay gibi bir süre içerisinde teslim etmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu konutların da çalışmaları başlayacaktır" diye konuşarak bilgi verdi.

1700 DÖNÜM REKREASYON ALANI

Kahramanmaraş Belediyesi'nin park ve yeşil alan çalışmalarının bir hayli fazla olduğu ve vatandaşların serzenişte bulunduğunun hatırlatılması üzerine Başkan Poyraz, göreve geldiklerinde yeşil alan miktarının kişi başına 1,5 metrekare iken bugün 7 metrekareye yaklaştığını söyledi. Başkan Poyraz yaptığı konuşmada: "Bakın Pazar günü ben kendi ailemle Pınarbaşı'na gittim. Eğer belediye ne kadar çok park yapıyor diyenler de gitmiş olsalardı öyle demezlerdi. İnsanlarımız akın akın gidiyor parklara. Bundan 15-20 sene önceisi gözünüzün önüne getirin. Tekir, Fırnız, Güvercinlik gibi bölgelere insanlarımız giderdi. Doğal güzellik vardı ama ne bir oturacak yer vardı, ne bir tuvalet veya ne bir ibadet yapabilecek bir yer yoktu.

Biz ne yaptık? İlk önce Pınarbaşı'nda 1 dönümlük küçük bir parkımız vardı. Oray elden geçirdik, temizledik, çevre düzenini yaptık. Baktık ki insanlar gidiyor yani talep var. O zaman Atatürk Parkı'na da el attık. 12 Şubat Parkı, Kılavuzlu Mesire Alanı, Muhsin Yazıcıoğlu Parkı, Çamlık Parkı, Arslanbey Parkı gibi büyük parkları yaptık. Şu anda Muhsin Yazıcıoğlu Parkı'nda 2. Etap çalışmaları başladı. Aynı şekilde 500 dönümlük Arslanbey Parkımız da çalışmalar devam ediyor. Orası sıra dışı bir park oluyor. Yörük çadırları, Oyun grupları, tabiat parkı, hayvanat bahçesi, yürüyüş yolları vs. çok değişik bir park olacak.

Ayrıca Kılavuzlu Mesire Alanı'nın devamı geliyor. Oraya Rekreasyon alanı yapıyoruz. 1700 dönümlük bir alanı kapsayan bir çalışma. Su Sporlarının yapılacağı, yeşil alanlar, spor salonları, gezinti yolları vs gibi çok değişik bir rekreasyon alanı olacak" dedi.

200 PARK İSİM BEKLİYOR

Belediye olarak yaklaşık 200 civarında park yapıldığını ve birçoğuna daha isim verilmediğini ifade eden Başkan Poyraz: "Bu arada şunu da belirtmek istiyorum. Yaklaşık 200 civarında parkımız var. Bir kısmına isim verilmiş ama büyük çoğunluğuna isim verilmemiş.

Meclis'e geldiğinde bir çalışma yapalım dedim. Bu meclise 80 tanesi gelecek. Bu şehrin dini hayatına, eğitimine, ekonomisine, sanayisine yön veren insanların isimlerini bu parklarda yaşatacağız. Bu insanlarımızın isimlerini sadece parklarda değil, caddelerde, sokaklar da yaşatacağız" diye konuştu.(Fatih YALÇIN)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —