Kahramanmaraş el sanatlarıyla ön plana çıkıyor
Gündem 19.04.2013 03:29:19 0

Kahramanmaraş el sanatlarıyla ön plana çıkıyor

Kahramanmaraş Belediyesi ve Gazi Üniversitesi Türk El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezinin ortaklaşa düzenlediği ‘Uluslar Arası Türk ve Dünya Kültüründe Kahramanmaraş' konulu sempozyum başladı.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde iki gün süreyle kentin, sanat tarihinin, kültür ve sosyal hayatının ele alınacağı sempozyuma, Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, Milli Eğitim Müdürü Mesut Alkan, Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açış konuşması yapan Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feriha Akpınarlı, halk kültürünü canlı tutan en önemli unsurun el sanatları olduğuna dikkat çekti.

Toplumun yaşam biçimini Halk Kültürünün şekillendirdiğini kaydeden Akpınarlı şunları söyledi: "Ulusal kültürümüzün temelini halk kültürü oluşturmaktadır. Halk kültürü ve el sanatlarımızın zenginliği ulusumuzun yaşadığı coğrafyalardan ve büyük tarihsel olaylardan ortaya çıkmıştır. El sanatları yaşadıkları yörenin özelliklerini yansıtarak, halkın içinde mayalanmış, halkın kültürle yapısını belirlemiş ve yaşadığı toplumun dokusunu meydana getirmiştir."

KAHRAMANMARAŞ EL SANATLARIYLA ÖN PLANA ÇIKIYOR

Kültür evrenselliğinin bilim, deney ve gözlem yoluyla tanımlandığını anlatan Akpınarlı,  çağdaşlaşmanın temelini kültürün oluşturduğunu ve dondurmasıyla, tarhanasıyla, biberiyle ünlü olan Kahramanmaraş'ın el sanatlarıyla ön plana çıktığını söyledi.

Akpınarlı geçmişte Dulkadiroğlu Beyliği hâkimiyeti ve 24 Oğuz boyunun Kahramanmaraş ve çevresinde yaşamasının kenti, kültürün beşiği sayılabilecek bir konuma getirdiğine dikkat çekerek şöyle konuştu:  "İlimizin el sanatları ve kültürünü, Türklerin 11 yüzyılın sonunda Anadolu'ya kesin olarak yerleşmesi şekillendiriyor. Ayrıca 1516-1919 yılları arasında Osmanlı egemenliğinin dünya üzerinde hüküm sürmesi, Kahramanmaraş tarihinin kültürel açıdan gelenek ve göreneklerinin zenginleşmesine neden olmuştur. Kahramanmaraş maddi kültürümüzün en güzel örneklerinden, abacılık, keçecilik, bakırcılık, semercilik, debbahlık, ağaç oymacılığı ve taş süslemeciliği gibi saymakla bitmeyecek kadar el sanatlarına sahip bir ilimizdir."

TEKNOLOJİK GELİŞMELER EL SANATLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Günümüzde teknolojik gelişmelerin toplumlarda değişim meydana getirdiğini ve bu değişimin el sanatlarının yok olmasına zemin hazırladığını vurgulayan Akpınarlı şöyle devam etti: "Bizde Gazi Üniversitesi olarak Kahramanmaraş Belediyesi'nin girişimleriyle ortak bir protokol imzaladık. Protokol kapsamında 18 aydır üniversitesinden bir ekiple bir proje çalışması başlattık. Projemizin amacı Kahramanmaraş geleneksel el sanatlarını tanıma, tanıtma, araştırma yaparak halkın katılımıyla birlikte yeni kuşaklara devamlılığını sağlamaktır. El sanatları envanteri oluşturmak amacıyla il merkezindeki ustalarımızla çeşitli alan çalışmaları yaptık. Bu çalışmalar sonunda çok sayıda ürün tespit ettik. Tespit edilen bu ürünlerin bin 500 tanesi işleme alınarak, kitaplaştırılmıştır."

800 YILLIK TARİH KAYIT ALTINA ALINDI

Belediye olarak yaklaşık 10 yıldır kentin saklı kalan 800 yıllık tarihini kayıt altına aldıklarını hatırlatan Poyraz yaptığı konuşmada şunları kaydetti:  "2005 yılında Kahramanmaraş sempozyumu ile başlayan çalışmalarımızda yaklaşık 300 akademisyeni şehrimizde misafir etmiştik. Türk ve dünya kültüründe Kahramanmaraş sempozyumu uzun bir çalışma gerektirdi. Bu çalışmaların hepsi kayıt altına alınarak geçmişimize ışık tutuyor. Eserlerimiz Maraşımızın yüreğimizdeki zenginliğini ifade ediyor. Ben bu çalışmada emeği geçen tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum." 

Sempozyum kapsamında Necip Fazıl Kültür Merkezi önüne kurulan stantlarda el sanatları sergisi açıldı. Oyma sandıklar, çarık, bakır ve el işlemelerinden oluşan sergi 2 gün süreyle ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. (M. Serhat TOPALCA) 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.3° / 13°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı