Şahin son gün için vatandaşları uyardı
Ekonomi 25.04.2013 02:50:50 0

Şahin son gün için vatandaşları uyardı

Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Şahin sosyal güvenlik destek primi (SGDP) yapılandırması hakkında bilgi vererek vatandaşların mağdur olmaması için uyarılarda bulundu.

SGDP tescilini yaptırmayanlara geçmişe yönelik borç tahakkuk ettirildiğini aktaran Şahin, vatandaşların mağdur edilmemesi için ödenmemiş borçların yapılandırma kapsamına alındığını belirtti. SGDP borçlularının, peşin veya taksitli ödeme tercihi yapmaları halinde dahi ilk ödemelerini 31 Mayıs'a kadar yapmaları gerektiğine dikkat çeken Şahin, peşin ödeme tercihi yapanların da yine aynı tarihten önce bankaya borçlarını yatırmaları gerektiğini hatırlatarak ilgili vatandaşların bu konuyu ihmal etmemesi gerektiğinin altını çizdi.

KAPSAMA GİREN BORÇLAR

Sosyal güvenlik destek primi kapsamına giren borçlar hakkında bilgi veren Şahin şunları kaydetti: "4/A (SSK), 4/B (Bağ-Kur) veya 4/C (Emekli Sandığı) kapsamında emekliye ayrıldıktan sonra vergi mükellefiyeti gerektirecek bir işte çalışanların emeklilik maaşlarından % 15 tutarında sosyal güvenlik destek primi kesilmesi icap etmektedir. Kuruma müracaat ederek, SGDP tescilini yaptırmamış olanlara geçmişe yönelik olarak prim borcu tahakkuk ettirilmiştir. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için 6385 sayılı Kanun ile 5510 sayılı Kanuna geçici 46'ncı madde eklenerek, SGDP borcu olan vatandaşlarımızın 28.02.2013 tarihine kadar tahakkuk ettirildiği halde ödenmemiş borçları yapılandırma kapsamına alınmıştır."

YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NEREYE YAPILACAKTIR?

Yapılandırma kapsamına alınan Sosyal güvenlik destek primi borcu olanların başvuru yapacakları merkezler hakkında bilgi veren İl Müdürü Mehmet Şahin şöyle konuştu: "2008 Öncesi Borçlar İçin: Yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya başlayanların, 1.10.2008 tarihinden önceki sürelere ilişkin sosyal güvenlik destek prim borçları için herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurabilirler. 2008'den Sonraki Borçlar İçin:  5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında Yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya başlayan veya çalışması devam edenlerin 1.10.2008 tarihinden sonraki sürelere ilişkin sosyal güvenlik destek primi borçları için borç dosyalarının oluşturulduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi takip birimine başvuruda bulunabilirler.

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı bağlandıktan sonra aynı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya başlayan veya çalışması devam edenlerin 1.10.2008 tarihinden sonraki sürelere ilişkin sosyal güvenlik destek primi borçları için borç dosyalarının oluşturulduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi takip birimine başvuru yapabilirler.

5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında emeklilik veya malullük aylığı bağlandıktan sonra 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya başlayanların 1.10.2008 tarihinden sonraki sürelere ilişkin sosyal güvenlik destek primi borçları için "Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhiye/Ankara" adresinde bulunan Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına, başvuruda bulunmaları gerekmektedir."

BAŞVURU ŞEKLİ NASIL OLACAK

Başvuruların nasıl yapılacağı ve başvuru süresinin sona ereceği tarih hakkında şunları söyledi: "SGK Başkanlığı tarafından yayımlanan 2013/8 sayılı genelge ekinde yer alan talep formları temin edilip, doldurulduktan sonra ilgili yerlere şahsen başvurulabileceği gibi, talep formları posta kanalıyla da başvurulması gereken adreslere gönderilebilir. Söz konusu talep formları SGK İl Müdürlüklerinden kolayca temin edilebilir. Formların doldurulmasında da Kurum personeli yardımcı olacaklar.

 BAŞVURU SÜRESİ NE ZAMAN SONA ERECEKTİR?

Sosyal Güvenlik Destek Primi borcu olan vatandaşlarımızın yürürlükte bulunan aftan yararlanabilmesi için en geç 31.05.2013 tarihine kadar Kuruma müracaat etmeleri gerekmektedir."

SGDP BORCU PEŞİN Mİ, TAKSİTLE Mİ ÖDENECEK?

Ödeme şeklinin vatandaşların kendi tercihine bırakıldığın ifade eden Şahin şöyle konuştu: "Peşin ya da taksit seçeneği tamamen vatandaşlarımızın kendi tercihlerine bırakılmıştır. İsteyen vatandaşımız borcunu peşin yatırabilir. Taksitle yatırmak isteyenler için de 6 ay, 9 ay, 12ay, 18 ay taksit seçenekleri bulunmaktadır. Taksitler, iki ayda bir ödenecektir. Yani her ay taksit ödenmesi gerekmemektedir. Böylece 18 taksit seçeneğini tercih eden bir vatandaşımız borcunu 36 ayda kapatmış olacaktır.

PEŞİN ÖDEMENİN BİR FAYDASI VAR MIDIR?

Peşin yatırma seçeneği tercih edildiğinde, herhangi bir tecil faizi yatırılmayacaktır. Taksitle ödeme seçeneği tercih edildiğinde; 6 taksitte % 5, 9 taksitte % 7, 12 taksitte % 10, 18 taksitte % 15 tecil faizi ödenmesi gerekir.  

İLK ÖDEME NE ZAMAN VE NEREYE YATIRILACAK?

İster peşin, ister taksitle ödeme tercihi yapılsın ilk ödemenin 31.05.2013 tarihine kadar yapılması gerekir. Ödemeler bankalarda SGK hesaplarına yapılacaktır. Peşin ödeme tercihini yapanların, tüm borçlarını 31.05.2013 tarihinden önce bankaya yatırmaları gerekmektedir."

ÇALIŞMAYA BAŞLAYANLARA YAPILAN YERSİZ ÖDEMELERİN YAPILANDIRILMASI

YAPILANDIRMA KAPSAMI

Emeklilik veya yaşlılık aylığı kesilenlerin sigortalılıklarının sona erdiği tarihin, tahsis talep tarihi kabul edilerek ilgili sosyal güvenlik kanunlarına göre aylıklarının yeniden bağlanacağı, ayrıca bunlardan yazılı istek şartı aranmayacağı hüküm altına alındığından, emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta iken 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi gereğince aylıkları kesilerek yersiz ödenen aylıkları borç kaydedilen sigortalıların aylıkları, anılan Kanun kapsamındaki sigortalılıklarının sona erdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren yeniden başlatılacak. Bundan dolayı, 2013 Şubat ödeme döneminden önce tahakkuk ettirilen borçlardan tamamı ödenmemiş borçlar yeniden hesaplanacak.

5335 sayılı Kanunun 30'uncu maddesi gereğince aylıkları kesilenlerden 2013 Şubat ödeme döneminden önce yersiz ödenen aylıklara ilişkin borçlarının, bir kısmı tahsil edilenler ile henüz tahsiline başlanmamış olanların borçları da yeniden hesaplanacak.

Anılan Kanun kapsamında aylıkları kesilmesi gerekenlerden, sigortalılıkları devam edenlerin, çalışmaya başladıkları tarih ile 2013 Şubat ödeme dönemi arasında, sigortalılıkları sona erenlerin ise 2013 Şubat ödeme döneminden önce, çalışmaya başladıkları tarih ile işten ayrıldıkları tarih arasında, yersiz ödenen aylıkları yapılandırma kapsamında yer alacak.

BAŞVURU SÜRESİ, ŞEKLİ VE YERİ

Başvurunun şekli ve süresi hakkında bilgi veren Şahin şunları söyledi: "Geçici 47'inci madde hükmünden yararlanmak isteyen borçluların, en geç 31.05.2013 tarihine kadar başvuru formunu doldurulmak suretiyle elden ya da posta kanalıyla, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının; (a) bendi kapsamında ödenen yaşlılık aylıklarından kaynaklanan alacaklar için borçlunun ikametgâhının bulunduğu, (b) bendi kapsamında ödenen yaşlılık aylıklarından kaynaklanan alacaklar için borçlunun sigortalı dosyalarının bulunduğu, sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine, (c) bendi kapsamında ödenen emekli aylıklarından kaynaklanan alacaklardan dolayı da"Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhiye/Ankara" adresinde bulunan Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına, başvuruda bulunmaları gerekmektedir."

BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLUNAN ÇOCUKLARA GETİRİLEN YENİ HAK

Bakmakla yükümlü olunan çocuklar hakkında getirilen yeni haklara dikkat çeken İl Müdürü Mehmet Şahin şöyle konuştu: "6385 sayılı Yasa ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasında yapılan değişiklik ile sigortalılarımızın ortaöğretimi bitiren çocuklarından 20 yaşını tamamlamamaları şartıyla 18 yaşını bitirseler dahi okulu bitirdikleri tarihten itibaren 120 gün daha sağlık yardımları almaya devam edeceklerdir. Örneğin bakmakla yükümlü olunan bir öğrencinin 15.03.2013 tarihinde 18 yaşını tamamladığını, liseden de 30.06.2013 tarihinde mezun olduğunu varsayarsak, bu kişiye normalde 30.06.2013 tarihinden sonra anne-babası üzerinden sağlık yardımı yapılması mümkün değilken, yapılan değişiklikle bu öğrenciye 30.06.2013 tarihinden sonra 120 gün daha yani 30.10.2013 tarihine kadar sağlık yardımı yapılmaya devam edilecektir."  (M. Serhat TOPALCA)

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

30.3° / 16.7°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı