Şahin Baş Başa
Gündem 26.04.2013 19:04:13 0

Şahin Baş Başa'nın konuğu oldu

Baş Başa programına katılan Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Şahin sosyal güvenlik destek primi (SGDP) hakkında bilgi vererek dinleyicilerin sorularını cevapladı.

Kahramanmaraş`ın siyasetini, ekonomisini ve gündemini belirleyen aynı zamanda canlı yayınlarla bir ilki başaran Baş başa programı, her hafta farklı konu ve konuklarıyla şehrin nabzını tutmaya devam ediyor. Kentin önemli isimlerini dinleyicileriyle buluşturan Baş Baş'a ekibi bu hafta Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Şahin'i ağırladı.

96.6 frekansında yayınlanan Baş Başa programının yapımcısı Alper Gültepe bu hafta rahatsızlığı nedeniyle yayına katılamazken Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü ve Baş Başa yorumcusu Kürşad Kerem Akçakale programı yalnız sundu.

Programda, İl Müdürü Mehmet Şahin, sosyal güvenlik destek primi (SGDP) yapılandırması hakkında önemli bilgiler aktartardı.

Eskiden yeşil kartlı olarak tabir edilen grubun 2012 yılı başlangıcından itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alındığına dikkat çeken Şahin, 18 yaşından küçük çocuklarda öncelikle anne ya da babanın sigortalı olup olmadığına bakıldığına değinerek birinin sigortalı olması durumunda çocuğunda otomatik olarak sigortalı yardımı alabileceğini belirtti. Şahin, acil durumlarda, devletin 18 yaşından küçük çocukların her türlü sağlık güvencesini sağladığına değinerek vatandaşların istediği hastaneye müracaat ederek sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğini aktardı.

GELİR TESTİ YAPTIRMAK ZORUNLUDUR

Her hangi bir sosyal güvencesi olmayanların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerektiğini söyleyen Şahin, gelir testi yaptırmanın zorunlu olduğunu kaydetti.

Bir dinleyiciden gelen, "çalışan biri eğer işten ayrılmışsa ve yeniden bir iş bulana kadar aradan geçen zaman için gelir testi yaptırıp, iş buluncaya dek geçen zaman içindeki primleri devlet öder mi?" Şeklinde soruya İl Müdürü Şahin şöyle cevap verdi: " sigortalı olarak çalıştıktan sonra işten ayrılırsa ne olacak diyor. Önce şunu söyleyelim hastalığın anlaşıldığı tarihten önceki bir yıla bakarız. Hastalığın anlaşıldığı tarihten önceki bir yıl içinde 90 gün sigorta primi varsa işten ayrıldıktan sonraki 99 gün daha eski sigortasından dolayı sağlık yardımı alır. 100. Gün işe girmemişse sistem bunu otomatik olarak yakalıyor ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına atıyor. Aylık 120 TL prim ödeme mükellefi yapıyor. Ve biz kendisine tebligat gönderiyoruz. Biz diyoruz ki bu tebligatı aldıktan sonra bir ay içinde sosyal yardımlaşma vakfına müracaat et, müracaatın sonucunda G 0 çıkarsa yeşil kartlı gibi kabul edilip sağlık yardımlarını devlet sağlıyor. G 1 çıkarsa aylık 39 TL prim ödemek suretiyle her türlü sağlık yardımını alır. Ama şunu ısrarla vurguluyorum bu çok önemli; eğer vatandaşlarımızın sosyal güvenceleri yoksa SGK'dan kendilerine tebligat gelmesini beklemesinler. Sosyal güvencelerinin sona erdiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına müracaat etsinler, gelir tespitlerini yaptırsınlar."

Kahramanmaraş'ta 223 bin genel sağlık sigortalısı olduğuna işaret eden Şahin, bunların yüzde 90'ının G0 çıktığını ve bunların da primlerini devletin karşıladığını söyledi. Şahin, SGK kurumunun tebligat göndermesine rağmen vatandaşın 1 ay içinde gelir tespiti yaptırmadığı zaman G3 kapsamına alınarak en yüksek primi ödemekle yükümlü olduğunu ifade etti. G3 kapsamında ödenecek 240 TL'nin emeklilik için hiçbir faydası olmayacağına dikkat çeken Şahin, vatandaşların bu 240 TL'yi sadece sağlık hizmetleri için ödeyeceğini aktardı.

(M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

31.4° / 20.2°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı