“İşsizlik oranı yüzde 10,6 seviyesine çıktı”
Ekonomi 1.05.2013 12:17:29 0

“İşsizlik oranı yüzde 10,6 seviyesine çıktı”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 52. Genel Kurul toplantısını Salı günü gerçekleştirdi.

Genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son yıllarda ekonomik alandaki gelişmesine ve sanayi üretimi ve ihracattaki artışa dikkat çeken KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük şunları söyledi: " Şubat ayı itibariyle, sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 artış göstermiştir. Enerji sektöründeki yüzde 7,2'lik gerilemeye karşın, imalat sanayi sektörü endeksinin yüzde 7,0 artış ile lokomotif görevi gördüğü anlaşılmaktadır.  İhracat cephesinde ise, Türkiye geneli Mart ayı ihracatı yüzde 0,3 artışla 12 milyar 550 milyon dolar olmuş, son 12 aylık ihracat ise 153 milyar 714 milyon dolara ulaşmıştır. 2013 yılı Ocak-Mart dönemi ihracatı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 3,3 artışla toplamda 36,4 milyar dolar olmuştur." 

MART AYI İHRACATI 80 MİLYON DOLARA YÜKSELDİ

Karaküçük, Kahramanmaraş'ın Mart ayı ihracatının Türkiye genelinin çok üstüne çıkarak yüzde 25 artışla 80 milyon dolara yükseldiğini ve Ocak-Mart dönemi ihracatının ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 23 artışla 223 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Kahramanmaraş ekonomisinin gelişim hızını devam ettirmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Karaküçük şöyle konuştu: "İhracattaki bu gelişimi devam ettirmek ve sektörlerimizin dışa açılmalarını hızlandırmak amacıyla geçen yıldan buyana 93 firmamızı KOSGEB ve Odamız desteği ile dört ayrı fuara götürerek ikili işbirliği görüşmeleri yaptırdık. Bu defa da; 7-11 Nisan tarihleri arasında Almanya'daki Hannover Sanayi Fuarı'nı ziyaret etmek, çeşitli temas ve ikili işbirliği görüşmeleri yapmak üzere 60 firmamızla yurtdışı iş gezisi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Yılsonunda uygulama süresi tamamlanan 5084 sayılı teşvik kanunundan sonra, yeni bir istihdam teşvik paketinin hazırlandığı Sayın Başbakanımız tarafından bizzat müjdelenmiş, ancak şu ana kadar açıklanan herhangi bir paket olmamıştır. Son resmi bilgilere göre işsizlik oranı teşvik paketinin bitimini izleyen Ocak ayında yüzde 10,6 seviyesine çıkmıştır.  Bu konudaki takip görevimizi sürdürdüğümüzü, özel sektörün sorunlarına çok ciddi ölçüde çare olan bu teşvikin devamı konusunda ısrarcı olacağımızı bir kez daha buradan tekrarlamak istiyorum."  

"BARIŞ SÜRECİNE DESTEK OLUP ELİMİZDEN GELENİ YAPMAK ZORUNDAYIZ"

Barış sürecinin tamamlanması halinde Doğu ve Güneydoğu'da ekonomik canlanmanın gözleneciğini ve teşviklerle sıçrama olacağını söyleyen Karaküçük şöyle konuştu: "Türkiye'nin bugün içerisine girdiği barış süreci bizleri ziyadesiyle memnun etmekte ve gelecek için ümit vermektedir. Ülkemizin ekonomik olarak gelişiminin önündeki en büyük engellerden birisi olan ve bugüne kadar milyarlarca dolar kaynağımızın heba olmasına yol açan terör süreci yerini barış ve huzura bıraktığında, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki ekonomik potansiyel açığa çıkacak; verilen teşviklerle birlikte üretimde ve ihracatta ciddi bir sıçrama sağlanacaktır. Bizler de bu sürece olabildiğince destek olmak ve ülkemizin bu kara bulutlardan kurtulması ve gelecek nesillere daha çağdaş bir ülke bırakmak için elimizden geleni yapmak zorundayız."

AKİL ADAMLAR KAHRAMANMARAŞ'A GELİYOR

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, ülke genelinde görüşmelerini sürdüren Akil Adamlar heyetinin önümüzdeki günlerde Kahramanmaraş'a gelerek çeşitli temaslarda bulunacaklarını açıkladı.

KMTSO Başkanı, Kahramanmaraş'ın sanayileşmede ciddi şekilde yol aldığını kaydettiği konuşmasında, sonraki dönemde yeni yatırımlarla yoluna devam etmek, değişim ve dönüşümü gerçekleştirerek katma değeri yüksek ürünleri üretip dış ticaretini geliştirmek zorunda olduğunu söyledi. Karaküçük,  2023 hedefi olan 5 milyar dolar ihracatı yakalamanın ve bunu sürdürülebilir hale getirmenin, sanayi üretiminin artırılması, nitelikli işgücü piyasasının oluşması ve üniversite-sanayi işbirliğinin ortaya çıkmasıyla gerçekleştirilebileceğine vurgu yaptı.

SEÇİMLER 11 MAYISTA

KMTSO Yönetim Kurulu'nun aldığı kararla 2013 Yılı Organ Seçimlerinin 11 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirileceğini açıklayan Karaküçük sözlerine şu şekilde devam etti:  Tüm meclis ve meslek komitesi üyelerimizin, seçimlere katılımı artırmak adına önemli bir rol oynayarak, çevrelerindeki sanayici, tüccar ve işadamlarını teşvik etmelerini özellikle rica ediyorum. Sivil toplum örgütlerinde katılımın yüksek olması çok büyük önem arz etmekte, katılımcı demokrasinin gelişmesi bakımından anahtar unsur olmaktadır. Seçim öncesi bu son meclis toplantımızda, bugüne kadar bana ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma verdiğiniz destek ve Odamız çalışmalarına yaptığınız katkılardan dolayı her bir meclis üyemize ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. 11 Mayıs günü gerçekleşecek seçimlerle ilgili olarak, tüm meslek komiteleri ile görüşmelerimizi yaparak, etkin ve dinamik bir yapı oluşturmak adına makul bir liste hazırlığına başladığımızı sizlerle paylaşmak istiyorum." (M. Serhat TOPALCA) 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı