Cezaevinde denetimli serbestlikte tartışmalı konferans
Gündem 8.05.2013 11:28:04 0

Cezaevinde denetimli serbestlikte tartışmalı konferans

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda yapılan değişikliklerle tahliyelerine bir yıl kalan hükümlülere belli yükümlülükler yüklenerek denetimli serbestlik tedbiri verilmeye başlandı.

Denetimli serbestlik tedbiri verilen hükümlülerin uyması gereken yükümlülükler arasında "belirlenen programlara katılma" zorunluluğu olan hükümlülere Kahramanmaraş Denetimli Serbestlik Müdürlüğü`nce her ayın ilk cuma günü kişisel gelişim programları adı altında konferanslar verilmektedir.

Mayıs ayı konferansı Kahramanmaraş Denetimli Serbestlik Uzmanı Sosyolog Şükrü BİLGİÇ tarafından verildi. Açılışı yeni yapılan Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Çok Amaçlı Salonunda Verilen konferansta Türkiye`de ilk defa uygulanan farklı bir yöntem takip edildi. "Tartışmalı Konferans" olarak adlandırılan bu yeni yöntem İngiltere, Kanada, Arjantin, Danimarka, Hollanda, Japonya, Finlandiya ve Hindistan gibi ülkelerde de çokça kullanılmaktadır. Bu yöntemle; hükümlülerin duygu ve düşüncelerini şiddete başvurmadan ifade etme, başkalarının fikir, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygı duyma ve özgüvenlerini geliştirme gibi amaçlara ulaşılması hedeflenmiştir.   

Toplam 25 yükümlünün katıldığı tartışmalı konferansta "Suç İşlemenin Bireyin Kendisi, Ailesi, Toplum ve Mağdur Üzerindeki Etkisi" tartışıldı. Dört bölümde gerçekleşen tartışmalı konferansta öncelikle yükümlülerden suç işlemelerinin kendilerini nasıl etkilediğini anlatmaları istenmiştir. İlk bölümde genelde yükümlüler şu duygu ve düşüncelerini dile getirmişlerdir: Cezaevine girdiğimiz için özgürlüğümüz kısıtlandı, işimizi kaybettik, maddi sorunlar yaşamaya başladık, ailevi sorunlar yaşadık, kimimizin ailesi parçalandı, toplum tarafından dışlandık, işlemiş olduğumuz suçlardan dolayı vicdan azabı çektik, psikolojik sorunlar ve sağlık problemleri yaşamaya başladık, kendimize olan özgüvenimizi kaybettik, kendimize zarar vermeye başladık hatta kimimizin intihar girişimi oldu, cezaevinde rahata alıştığımız için tahliye sonrası çalışamaz olduk, toplum tarafından dışlandığımız için antisosyalleştik ve yeniden suç işlemenin eşiğine geldik...

Tartışmalı konferansın ikinci bölümünde suç işlemenin aile üzerindeki etkisi tartışıldı. Bu bölümde ise yükümlüler; cezevine girdiklerinde kimimiz boşanmak zorunda kaldık, kimimizin ailesi parçalandı, ailelerimiz maddi sıkıntı çekti, bazılarımızın aile üyeleri geçimini sağlamak veya babalarına/büyüklerine özenmek için suça bulaştı, işlemiş olduğumuz suçlar nedeniyle ailelerimiz yaşadıkları yerlerden dışlandıkları için göç etmek zorunda kaldılar, ailelerimiz cezaevine bizleri ziyarete geldiklerinde bizden çok daha fazla sıkıntı ile karşı karşıya kaldı... şeklinde beyanlarda bulunmuşlardır.

Tartışmalı konferansın üçüncü bölümünde ise suç işlemenin toplum üzerindeki etkisinin neler olabileceğini anlatmaları istendi. Yükümlülerin bu konudaki düşünceleri ise şu şekilde olmuştur: Cezaevindekilere devletin bakmak zorunda olduğu için devlet ekonomik kayba uğrar, suç işleme yaygınlaşır, kuralsızlık egemen olur bunun paralelinde korku, panik, haksız kazanç yaygınlaşır, adalete olan güven duygusu azalır, suç işleme sıradanlaşır ve suç işleme bir çözüm olarak görülmeye başlanır.

Tartışmalı konferansın son bölümünde ise hükümlülerden empati yaparak suç işlemenin mağdur üzerindeki etkilerinin düşünülmesi istendi. Hükümlülerin yorum yapmakta zorlandığı bu bölümde denetimli serbestlik uzmanı Sosyolog Şükrü BİLGİÇ yönlendirmesi ile şu ortak sonuçlara ulaşılmıştır: Suçtan zarar gören kişi; işlenen suçtan bedensel kayıp yaşayabilir; yaşanan olaydan duyduğu korku, panik, güvensizlik ve depresyon halini uzun süre üzerinde atamaz; suç işleyen her mağdur intikam hırsı ile suçluya dönüşebilir; ailesi parçalanabilir; toplum tarafından dışlanır; içine kapanır; kendine zarar verme ve intihar riski yükselir ve yeni mağduriyetler yaşayabilir.

Denetimli Serbestlik Uzmanı Sosyolog Şükrü BİLGİÇ tarafından genel bir değerlendirme yapılarak sonlandırılan tartışmalı konferans yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Yükümlüler tarafından yoğun katılım gösterilen tartışmalı konferanslar kişisel gelişim programları adı altında her ayın ilk cuma günü yapılacağı öğrenildi.(Selçuk KILINÇ)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

15.2° / 7.1°

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu