“Vakıflar kadim geleneğimizin insanlığa kazandırdığı kurumlardır”

TPB Genel Başkanı Nevzat Pakdil, insanlığa hizmet etmek için kurulan Vakıfların günümüzün de en önemli kurumları olduğunu söyledi.

“Vakıflar kadim geleneğimizin insanlığa kazandırdığı kurumlardır”

Sivil toplum kuruluşlarının 21. Yüzyılda devletlerden bile önce olduğunu belirten Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, "BM, Dünya Bankası artık sivil toplum kuruluşları ile çalışmaya ve insanlığa hizmet sunmaya başlamıştır. Dünya Bankası, sadece hükümetlere borç verebilir ama yerel kurumlar, sivil toplum örgütleri ve özel şirketlerle de çalışabilir. Projeleri nüfusun en fakir kesimlerine yardım etmek üzere tasarlanmıştır. Başarılı bir kalkınma hükümetlerin ve kurumların kalkınma projelerine sahip çıkmasıyla sağlanabilir. Dünya Bankası hükümetleri sivil toplum örgütleriyle yakın işbirliği içinde çalışmaya ve sivil toplumu ise Banka`nın finanse ettiği projelerin ulaşmak istediği insanların katılımlarını güçlendirmeye teşvik ediyor" dedi.

Türkiye'de sivil toplum kuruluşları içerisinde vakıfların çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, "Son 10 yıllık dönemde vakıflara büyük ölçüde ağırlık verilmeye başlandı. Özellikle vakıf üniversiteleri Türkiye`de eğitime yeni bir alan kazandırmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar takdire şayandır`` dedi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile Türkiye'de insanların sıkıntılarının çözüldüğünü sözlerine ekleyen Nevzat Pakdil, "Kahramanmaraş bazında örnek verecek olursak, 2012 yılında ilimize 110 milyon 768 bin lira ödenek ayrılmıştır. Bu miktar yılın üç ayında 12 milyon 979 bin lira olmuştur.  Ayrılan bu miktarlar öncelikli olarak ihtiyaçlara göre ilçeler arasında bölüştürülmüştür. 2012 Yılında Kahramanmaraş Merkeze 37 milyon 148 bin, Afşin'e 8 milyon, Andırın'a 9 milyon 934 bin, Çağlıyancerit'e 6 milyon 278 bin, Ekinözü'ne 3 milyon 317 bin, Elbistan'a 11 milyon 408 bin, Göksun'a 10 bilyon 491 bin, Nurhak'a 3 milyon 470 bin, Pazarcık'a 11 milyon 124 bin ve Türkoğlu'na 9 milyon 591 bin lira kaynak aktarılmıştır. 2013 yılının ilk üç ayında ayrılan ödenek ise Kahramanmaraş'a 3 milyon 15 bin, Afşin'e 769 bin 985, Andırın'a 1 milyon 38 bin, Çağlıyancerit'e 1 milyon 60 bin, Ekinözü'ne 406 bin 895, Elbistan'a 1 milyon 647 bin, Göksun'a 1 milyon 362 bin, Nurhak'a 418 bin, Pazarcık'a 1 milyon 643 bin ve Türkoğlu'na 1 milyon 616 bin lira olarak gönderilmiştir" dedi.

Vakıf yapısının, anlayışının kendi özü ve ruhuna uygun bir yapıda yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil,  günümüzde şehirleri yeni bir anlayışla, tarihten gelen yapı çerçevesinde yöresel mimarinin getirdiği özelliklerle şekillendirme kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalara da teşekkür etti. Pakdil açıklamasını şöyle tamamladı:

"Osmanlı devleti, çok zengin bir vakıf medeniyeti kurmuştur. Bu kurumların uzun ömürlü olması için onlara kalıcı gelir kaynakları sağlanmıştır. Vakıflar, devletin tekelinde olmaktan kurtarılmış, bu hizmetlerin manevî boyutu hakkıyla anlatılarak, şahısların vakıflara sahip çıkması sağlanmıştır. Vakıflar, sadece yardım amaçlı kurulmuş teşkilatlar değildir. Selçuklulardan günümüze kadar, akla gelebilecek hemen her alanda bir vakıf kurulmuştur. Hangi alanda bir eksiklik ve boşluk görülmüşse onunla ilgili bir vakıf teşkilatı oluşturulmuştur. İnsanların dışında, hayvanları ve çevreyi koruma amaçlı, çok sayıda vakfın varlığından bahsedilmektedir.  Bizler hasta ve garip leyleklerin bakım ve tedavisi için bile vakıf kuran bir milletin evlatlarıyız. Bu millet, bayram günlerinde top atılarak halkın sevindirilmesini düşünmüş, alışveriş edenlerin aldatılmasını önlemeyi kendine vazife saymıştır."(Selçuk KILINÇ)



1

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

2

Kipaş Tekstil, İnovalig Türkiye Yarışmasında İlk 5’te

3

Görgel: “Tüm Hemşehrilerimizi TEKNOFEST Heyecanını Yaşamaya Bekliyoruz”

4

Akpınar, “Pazar Günü Bertize Herkesi Davet Ediyorum,”

5

Görgel’den İbrahim Sarı’ya Teşekkür Belgesi