Tarih: 13.05.2013 14:41

TÜRKPA'dan, Türk Dili Bayramına özel destek

Facebook Twitter Linked-in

Türkçe'nin resmi dil olarak ilan edilişinin 736. Yılı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Türk dünyasında daha kuvvetli bağın kurulabilmesi için ortak alfabenin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Karamanoğlu Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277 tarihinde Türkçe'yi resmi dil olarak ilan ederek Türk Medeniyet tarihine büyük katkı sağladığını belirten Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, aradan geçen 736 yıl sonra şu anda Türk Dünyasının ihtiyaç duyduğu en önemli konunun ortak alfabe olduğunu söyledi. Türk Dünyasının kaynaşması için yapılan çalışmaların en ciddi girişimin Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi ya da kısaca TÜRKPA'nın 21 Kasım 2008 tarihinde kurulması olduğunu ifade eden TÜRKPA Üyesi Nevzat Pakdil, "TÜRKPA toplantılarda ele aldığımız en önemli konu Türkçe'nin ortak alfabesinin oluşturulmasına yöneliktir. Nisan ayında yaptığımız toplantının en önemli konusunu bu olmuştur" dedi. Pakdil açıklamalarını şöyle sürdürdü:

TÜRK KENEŞİ 34 HARFLİK ALFABEYİ KULLANMAYA BAŞLADI

"1990'lı yılların başında Türk dünyası dilbilimcilerinin kabul ettiği 34 harfli ortak alfabe Türk Keneşi tarafından yazışmalarında kullanılmaya başladı. Bu bir çeşit pilot uygulamadır. Türk Keneşinin aldığı kararla kendi yazışmalarında 34 harfli sistemi kullanacaklar. İnşallah bu yaygınlaşır ve ülkelerimiz arasında en büyük engel olan dil anlaşmazlıkları tamamen çözümlenir. Bu alfabe 29 harfli Türkiye alfabesine bazı Türk lehçelerinde mevcut sesleri karşılamak için ''Ä ä, X x, Q q, Ñ ñ, W w'' harflerinin eklenmiş halidir."

Bugün dünyanın en önemli, en yaygın dilleri arasında ilk sıralarda yer alan Türkçe'nin uluslararası itibarının da yakın bir gelecekte artacağına dikkat çeken Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat  Pakdil, "İnanıyorum ki ülkemizin uluslararası itibarı yükseldikçe, Türkçe'nin itibarı da yükselecektir. Bu bakımdan dilimizin korunması, geliştirilmesi, zenginleşmesinin yanı sıra, gelecek kuşaklara anlamlı bir miras olarak aktarılabilmesi için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu konuda yapılan tüm çalışmaları Türk Parlamenterler Birliği ve TÜRKPA olarak destekliyoruz.  Bu düşüncelerle Türk Dil Bayramı`nı kutluyor, medeniyetimizin işareti olan Türkçemizin zenginleşmesine, gelişmesine katkı sağlayan herkese saygılarımı sunuyor.'' (Selçuk KILINÇ)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —