Gündem

Gündem Haberleri

Yabani orkideyi kültüre aldı

Yabani orkideyi kültüre aldı

Doğada, yabani ortamda yetişen orkideyi tarlada üretmek için araştırma yapan Kahramanmaraşlı dondurma ustası, çalışmalardan olumlu sonuç aldı.

Maraş dondurmasının keçi sütünden sonra en önemli unsurlarından biri olan salebin kaynağı orkideler artık tarlada yetişebilecek. Geçmişte ''şifa'' olarak da tüketilen orkidenin kültüre alma çalışmalarında başarılı sonuçlar ortaya çıkması, bitkinin doğadaki varlığının korunmasına da katkı sağlayacak.

Kahramanmaraş`ın dünyaca ünlü dondurma markası Mado`nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kanbur, orkidenin Maraş dondurmasının vazgeçilmezi olduğunu söyledi.

Bitkinin kültür ortamına alınması için yaklaşık 15 yıldır çalıştığını anımsatan Kanbur, şöyle devam etti:

''Bu konuyla ilgili firmamda Ar-Ge birimi oluşturdum. Diğer yandan üniversitelerle işbirliği yapıyorum. Özellikle Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğündeki hocalarımızla hareket ediyoruz. Buradaki gayemiz doğadaki endemik bitkileri yok etmek değil, bunları ekonomiye kazandırmak. Daha önce bir yumrudan bir tane alıyorduk. Bu çok ekonomik değildi. Şu anda bir taneden 4-5 yumru alıyoruz. Ayrıca her yumru da diğer yumrudan 5 katı ağırlığında.''

''KÜLTÜRE ALINAMAZ DENİYORDU''

Kanbur, yaptıkları çalışmaların karşılığını almaya başladıklarını belirterek, artık orkideyi sadece dondurma ve içecek sektöründe kullanılmayı değil bir konsept haline getirerek ülke ekonomisine katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Yabani orkideleri bir nevi evcilleştirdiklerini vurgulayan Kanbur, şöyle konuştu:

''Düne kadar `Bu işin kültürü olmaz` deniyordu ama çalışınca oluyormuş. Bu başarıda takım arkadaşlarımızın da emeği var. İki kez orkide çalıştayı yaptık. Birincisini Kahramanmaraş`ta ikincisini ise İzmir`de düzenledik. Bilimsel toplantılarda bile `Kültüre alınamaz` deniyordu. Daha önce kültüre alınmamıştı. O yüzden çevreciler `dondurma uğruna doğayı yok ediyorsunuz` diyorlardı. Bu bizi hakikaten zorladı. Neticede de karşılığını aldık. Hem çevrecileri mutlu ettik hem de kendimiz mutlu olduk.''

İHRACATI YASAK

Kanbur, kaynağı orkideler olan salebin ihracatının yasak olduğunu anımsattı. Salebin üretiminin seri şekilde yapılması halinde ihracatının da yapılabileceğini dile getiren Kanbur, şunları kaydetti:

''Geçmişe bakarsak Kahramanmaraş`ın 1800`li yıllarda yurt dışına en çok sattığı şeylerden bir tanesi salepti. İnşallah o noktaya doğru getireceğiz. Firma olarak bize düşen buydu. Biz bu işten ekmek yedik. Neticede bizden sonrakilere kullandığımızdan daha fazlasını bırakmak için bir heyecanla tarlada bu işi hep beraber yapıyoruz. Bundan sonra bunları paketleyip dünya pazarına satmayı amaçlıyoruz.''AA



Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi