Tarih: 16.05.2013 18:38

“Toprakların yavaş yavaş işgal olduğunu gördüm”

Facebook Twitter Linked-in

TOPRAKLARINIZI ELDEN ÇIKARMAYIN

Kahramanmaraş'ta bulunan arazilerin verimli olduğunu belirten Çullu, küresel anlamda iş yapan firmaların da gelecek için tarıma yatırım yaptığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Bir Maraşlı olarak aranızda bulunmaktan ben de mutluyum, yaklaşık 20 yıldır Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde görev yapıyorum. Kahramanmaraş'ta tarımın güçlü olmasının esas nedeni çok güçlü topraklarımız var burada. Gerçekten çok iyi, yüksek verim var ama ara ara memlekete geldiğimde topraklarımızın yavaş yavaş işgal olduğunu gördüm. Sayın dekanım mutlaka bunları sizlere söylemiştir ama alan bitiyor, toprak bitiyor. Buna bir önlem nasıl alınır bilmiyorum ama tarımı nerde yapacağız, dağlarda mı yapacağız bilmiyorum ancak topraklarımız bitiyor. Kapıçam'a kadar, Adana yolu, ova toprakları bitiyor, buna kesinlikle bir dur denilmesi lazım, bu çok ciddi bir olay. Benim en çok dikkatimi çeken olaylardan bir tanesi bu. Tabi tarım çok zor bir iş, ne yaparsanız yapın, gerçekten zor bir iş, emeğinizin karşılığını hiç alamıyorsunuz şu anda. Ama her zaman böyle olacak değil,  dünyadaki gidişat tarımın, gıdanın, her şeyin önüne geçeceğini gösteriyor. Sakın ki topraklarınızı elinizden çıkarmayın, onların kıymetini bilin, doğru koruyun bir sonraki kuşağa gerçekten çok önemli şeyler bırakacaksınız. Şu anda dünyadaki ekonomi devleri kısmen tarıma yöneliyor, özellikle güvenli gıda dediğimiz sağlıklı gıdalar iyi tarım uygulamalarının çok ön plana çıkacağını gösteriyor.

Özellikle Maraş ve GAP bölgesi henüz çok fazla ilaç görmemiş güzel alanlar. Buranın ürününün yurt dışına çıkıp birçok bölgeye giderek sizlere çok daha fazla katkı yapacağına inanıyorum.  Tarım zor, çiftçiler 365 gün/24 saat ayakta ama emeğinin karşılığını alacağına inanıyorum."

KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı Çiftçiler Haftası dolayısıyla katıldığı programda son günlerde devam eden yağışların tarım ürünlerine zarar verip vermediği hakkındaki soruya şöyle cevap verdi: "Doğa olaylarının hem zararı hem faydası var, zarar noktasını başkanım açıkladı. Faydalı noktasına baktığımız zaman, buğday artık süt oluşum döneminde yağmura ihtiyaç var. Bu nedenle burada faydalı olduğunu ifade edebiliriz. Diğer taraftan doğa baharın gelmesiyle yeşerdi ama hemen Mayıs'ın ilk haftasında sararmaya başladı. Bu hayvancılık açısından bizim beklediğimiz bir olay değildir daha biz bunu 600 rakımlı Maraş bölgesi için 15 gün sonra bekliyorduk ama 15 gün önceden sararmayı gördük. Bu açıdan baktığımız zaman yağmur otun yeşilliğinin süresini uzatmış oldu, mera hayvancılığı açısından bunun faydalı olduğunu ifade edebiliriz. Diğer taraftan meyvecilikte artık çiçek olayı bitti meyve tutumu başladı. Bu manada da yağışların yine faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Ama bu faydası yanında mısırda buğdayda yatmaya neden oldu. Bu tür ufak boyutlu zararlar da oldu özellikle ova arazilerinde. Ama kuzey havzalarına doğru gittiğimiz zaman daha buğdayda yatma eşiğine gelmedi, başak çıkarmadı, o yüzden oralarda daha yatma zararının olmasını beklemiyoruz."

YAKLAŞIK REZERV 4 MİLYAR TON CİVARINDA

Kahramanmaraş Elbistan-Afşin havzasında tarım alanında kullanılabilecek önemli bir materyal olduğuna dikkat çeken Saltalı konu hakkında şöyle konuştu: " O bölgede Afşin-Elbistan havzasında çıkarılan gitya materyali var. Şu anda yaklaşık rezerv 4 milyar ton civarında, bunu tarıma nasıl entegre edebiliriz, tarıma nasıl kazandırabiliriz, çünkü toprakları iyileştirici bir özelliği var. Diğer taraftan Kahramanmaraş'ta üretimde kalite ve standart noktasında eksikliklerimiz var bu eksikliğimizi nasıl gideririz diye şuan Kahramanmaraş'ın ilçelerini üretim havzalarını dolaşıyoruz bu manada da Kahramanmaraş'ta ilin ekolojik özelliklerinin ekonomiye transferi bu başlık altında havza bazlı bir üretim modelini Kahramanmaraş ekolojisinde önümüzdeki süreçte gündeme taşımayı düşünüyoruz."

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu Kahramanmaraş Ziraat Odası'nın çiftçiler haftası dolayısıyla düzenlediği toplantıda, toprakların işgal altında olduğunu savunarak gelecek kuşaklara önemli bir hazine bırakmak için arazilerin korunması gerektiğine dikkat çekti. (M. Serhat TOPALCA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —