Eğt.-Kült.

Eğt.-Kült. Haberleri

Engelliler için bir umut

Kahramanmaraş Endüstri Meslek Lisesi Elektrik ve Elektronik Teknolojisi alanı öğrencilerinin hazırladığı ‘Engellilere Yönelik Kumandalı Asansör' projesi engelli vatandaşların binalarda daha rahat hareket etmelerini sağlayacak.

Engelliler için bir umut

Adil Akgün'ün danışmanı olduğu ‘Engellilere Yönelik Kumandalı Asansör' projesi Kahramanmaraş Endüstri Meslek Lisesi Elektrik ve Elektronik Teknolojisi alanı öğrencileri, Alperen Cihangir, Ömer Ali Faruk Güner ve Erol Kul tarafından hazırlandı.

Yoğun bir tempo ile yaklaşık iki ayda hazırlanan Engellilere Yönelik Kumandalı Asansör projesinin her aşamasında ve her malzemesinde öğrencilerin, öğretmenlerin, okulun emeği ve alın teri bulunuyor. Öğrenciler, engelli vatandaşların durumlarından etkilenerek böyle bir proje hazırladıklarını söylerken projenin danışman hocası Adil Akgün, hazırlanan kumandalı sistemin çok düşük bir maliyetle bütün asansörlere montajının yapılabileceğini belirtti. Engelliler için bir umut olmak, onların hayatını kolaylaştırmak öğrencilerin ve hocalarının en mutlu olacakları konuların başında geliyor.

Proje, bir hoca ve 3 öğrenci olmak üzere 4 kişilik bir ekip tarafından tamamen kendilerine ait bir çalışma olarak hazırlanmış. Sistemin devre tasarımının hazırlanmasından programının oluşturulması ve kullanılan malzemelere kadar okul dışından hiçbir yerden yardım almadan hazırlanmış. Başka bir yerden esinlenmeden hazırlanan çalışmada bu özellik projenin en önemli noktası olarak gösterilirken engelli vatandaşlar için kolaylık sağlaması ana teması olarak değerlendiriliyor.

BEYİNDE ESEN FIRTINALAR ASANSÖRDE HAYAT BULDU

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Dairesi tarafından yürütülen "Eğitimde İşbirliği Protokolü" gereğince, Türkiye'de bilim kültürünün geliştirilmesine yönelik olarak 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında gerçekleşirilen fuara katılan proje hakkında Kahramanmaraş Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Teknolojisi alanı öğretmeni Adil Akgün şunları söyledi: "Biz bu projeyi engellilere hediye ediyoruz, projemizin bu haftaya denk gelmesi de ayrı bir güzellik oldu. TÜBİTAK bilim fuarları düzenliyor, iki ay önce de bizim bu fuarlara katılmamız istendi bizde elektrik elektronik bölümünden 3 proje ile katıldık, bunlardan biri engellilere yönelik asansör projesiydi. Biz de öğrencilerimizle bir araya geldik, projeyi hazırladık ve bitirdik. Projeyi hazırlamamız yaklaşık 2 ay sürdü, biraz da yoğun çalıştık, akşamları da çalışmalarımızı sürdürdük."

Akgün, projenin engelli vatandaşlara sağlayacağı kolaylıklara dikkat çekerek şöyle konuştu: " Engellilere Yönelik Kumandalı Asansör Projesi'ni, kumandalı olarak düşünmemizin en önemli sebebi engellilere yönelik olmasıdır. Bir görme engelli ya da yürüme engellinin hayatını kolaylaştırmak ve bir kumanda aracılığıyla istediği kata çıkmasına ya da asansörü çağırmasına yardımcı olmak için böyle bir proje düşündük. Öğrencilerimizle beraber devrelerini tasarladık, asansör maketini yaptık. Öğrencilerimiz daha çok devreler üzerinde çalıştılar, montajını yaptılar, programını beraber yazdık. Şu anda maketimiz hali hazırda çalışıyor, 4 katlı olarak tasarladık ama kat sayısı arttırılabilir veya azaltılabilir yine kumanda alıcı verici devresi de buna göre ayarlanabilir. Bu kumanda alıcı vericimiz de piyasa da kullanılan asansörlere montaj yapılıp çalıştırılabilir. Örnegin tekerlekli sandalyede olan bir vatandaşımızın sandalyesine monte ettiğiniz zaman bunu rahatlıkla kullanabilir."

YENİLİKÇİ BİR SİSTEM

Hazırlanan sistemin maliyetinin düşük olduğunu ifade eden Akgün şunları dile getirdi: "Bu sistemin asansörlere monte edilme maliyeti çok fazla değil, bir devre tasarımı var, burada kullanılan röleler var ve mikro denetleyici entegresi var. Yani toplamda, kumanda alıcı vericisi ve programlamasıyla beraber 150 TL civarında bir şey tutacaktır. Şu anki kumandamız normal tv alıcı vericilerinde olduğu gibi 5-6 metrelik mesafelerde kullanılacak şekilde ayarlandı ama biz bunu radyo frekans sistemine göre de yapabiliriz. O da 150-200 metre uzaktan alma şansına sahip. Şu anda kumandayla çalışan farklı sistemler var ancak bir kişinin hayatını kolaylaştırmak için asansöre monte edilmiş bir sistem yok.   Bu yönüyle yenilikçi bir sistem olmuş oluyor."

ENGELLİ VATANDAŞLARIN YAŞADIKLARI SIKINTILARDAN ESİNLENDİLER

Engelli vatandaşların asansörlerde yaşadıkları sorunların dikkatlerini çekmesi sonucu böyle bir proje hazırladıklarını söyleyen 12. Sınıf öğrencisi Alperen Cihangir şöyle konuştu: " ilk önce bu proje aşamasında düşünürken engelli vatandaşlarımızın asansörlerde çektiği sıkıntıları gördük. Bu sıkıntıları birazcık olsun giderebilmek için böyle bir proje düşündük. Hocamızın yardımıyla da bu projenin gerçekleştirilebileceğini gördük. Biz engelli arkadaşlarımızın diliyle asansör çağırdıklarını duyduk ve bizi çok etkiledi. Bu projeyi hazırlama sürecinde bu ve buna benzer şeyler bizi biraz daha motive etti. Bu şekilde bir şeyler yaparak engelli olanlara her açıdan bir faydamız olsun istiyoruz, özellikle sağlık açısından bu önemli çünkü gün içinde onlarca insanın elinin dokunduğu düğmelere bu vatandaşlarımızdan bazıları dilleriyle dokunuyor. Bunu önlemek ve onların da rahat bir şekilde kullanacakları bir sisteme imza atmak bizlere gerçekten onur veriyor."

ONLARA BİRAZCIK UMUT VERİRSEK BİZİ ÇOK MUTLU EDER

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Ömer Ali Faruk Güner ise şunları söyledi: " Devreler ve programlaması bize ait bu süreçte tabi hocamız bize yardım etti. İki ay gibi bir sürede projemizi yoğun bir tempoyla çalışarak bitirdik. Hiçbir malzeme dışardan satın alınmadı, okulumuzdaki kaynaklardan yararlandık. Bu asansör bizden engelli kardeşlerimize bir umut olursa, onlara birazcık umut verirsek bizi çok mutlu eder. Bu hafta da engelliler haftası bu asansörü biraz daha geliştirerek onlara hediye etmek istiyoruz."

Öğrenciler: "Türkiye'de engelli sayısının 9 milyon olduğunu öğrendik, bu gerçekten çok yüksek bir rakam dolayısıyla engellilere yönelik daha çok projenin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bunun içinde devletin destek vermesini bekliyoruz." diyerek daha güzel ve büyük projeler hazırlamak için destek beklediklerini dile getirdi. 

(M. Serhat TOPALCA)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer