Uzun ve sağlıklı bir hayat için horlamadan kurtulun
Sağlık 20.05.2013 14:05:04 0

Uzun ve sağlıklı bir hayat için horlamadan kurtulun

Uyku esnasında görülen horlama ve ilerleyen aşaması olan uyku apnesi, hem ömrü kısaltıyor; hem de ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Deniz Tuncel, "Tansiyon şikayetleriyle başlayan uyku apnesi, tedavi edilmediğinde kalp krizi veya beyin damar tıkanıklıkları ile sonuçlanabiliyor" dedi.

 Doç. Dr. Tuncel, Uyku Merkezleri Akreditasyon Komitesi tarafından akredite edilen KSÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi uyku kliniğinde, horlama ve uyku apnesi başta olmak üzere uykuda yaşanan sağlık sorunlarına kalıcı çözümler getirdiklerini söyledi.

 Uyku apnesinin kasların gevşemesine bağlı nefes durmaları sonucu ortaya çıktığını ifade eden Tuncel, ilk etapta yorgunluk, baş ağrısı ve tansiyon gibi şikayetlerle başlayan hastalığın ileri aşamalarda daha ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti. Gelen hastalara uygulanan tedavi sürecine ilişkin bilgiler veren Tuncel, şöyle konuştu:

 "İlk önce tabi ki şikayetleri değerlendiriyoruz. Daha sonra uykuyu değerlendiriyoruz. Aynı zamanda hava yoluna bakıyoruz. Hava yolunda tıkanıklık oluyor mu, uykuda nefes durmaları oluyor mu, onu değerlendiriyoruz. O sıradaki kan oksijen düşüklüğü, kalpte bir ritim problemi oluyor mu, solunum çabası var mı yok mu, horlamasını, bütün bunları değerlendirdiğimiz ayrıntılı test yapıyoruz. Gerçekten çok zahmetli bir test. Gece boyunca teknisyenimiz başında duruyor. Hastanın bu parametrelerini kaydediyor. Bunları daha sonra bir rapor haline getiriyoruz. Sonuca göre de hafif derecede, orta derecede ve ileri derecede uyku apnesi sendromu tanısı koyarak tedavi veriyoruz. Tedavide uyguladığımız ise daha çok bir maske aracılığı ile cpap tedavisi. Gördüğünüz hastamıza da cpap tedavisine başlıyoruz. Hastamız ileri derecede uypu apnesi olan bir hasta. Gündüz aşırı yorgunluk şikayetleri vardı. Cpap tedavisi de bu hava yolu tıkanıklıklarının, üst solunum yolunda olan bir tıkanıklık. Bu tıkanıklık gece boyunca ortadan kaldırılıyor ve horlama da ortadan kalkıyor. Hasta bütün bu anlattığım yorgunluk, uykululuk, kalitesiz bir uyku tablosundan tamamen kurtuluyor."

TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

 Bu hastaların tedavi edilmedikleri takdirde yaşayacakları problemleri de anlatan Tuncel, "Bu hastalarda ilk önce tansiyon hastalıkları başlıyor. Sabah kalktıklarında tansiyonları yükseliyor. Özellikle bu kalp ve damar hastalıkları nedeniyle bu kalp krizi olabilir, beyin damar tıkanıklığı şeklinde, inme şeklinde olabilir. Sadece bu sorun değil tabi ki. Gündüz yorgun hisseden kişinin günlük aktivitesi de bozuluyor. İşinde başarısı düşüyor. Çocuksa eğer çocuklarda da ortaya çıkabiliyor. Okul başarısı düşüyor. Üniversitede okuyanın yine okul başarısı etkileniyor. Trafik kazalarını arttırıyor. Özellikle bunu çok vurgulamak istiyorum. Çalışmalarda görülmüş ki trafik kazalarını 6 kat daha arttırıyor. Uzun yola çıkan şoförlerde özellikle uyku apnesi varsa çok riskli ve trafik yasamıza da girdi zaten kesinlikle bunların araba kullanmaları yasak" diye konuştu.

 Uyku apnesinin daha çok kilolu, kalın boyunlu, küçük çeneli ve ailesinde horlayanlar bulunan kişilerde görüldüğünü aktaran Tuncel, bu özelliğiyle hastalığın genetik olduğunu vurguladı. Orta ve ileri derecede hastalarda cihaz tedavisi uyguladıklarını kaydeden Tuncel, bu cihazla yüzde yüz başarı sağlandığını söyledi. Horlamadan kurtulmak için ameliyat olan kişilerin uyku testi yaptırmadan cerrahi müdahaleye girmemesini isteyen Tuncel, sözlerini şöyle tamamladı:

 "Ameliyat olmamasını öneriyoruz. Çünkü cerrahta bu konuda sorun yaşar. Kulak burun boğaza gidiyorlar, ‘horluyoruz, yakınlarımız şikayet ediyor' diyor. Eşi ayrı yatmak istiyor. Evde gerçekten sosyal probleme neden oluyor. O zaman ilk önce kulak, burun boğaza gidiyorlar. Küçük dili kesme operasyonları ya da yumuşak damağa operasyonlar yapılıyor ama bunların horlamayı biraz azaltsa bile apneleri, yani nefes tıkanıklıklarını, nefes durmalarını yok etmediği görülmüş. O yüzden de biz kesinlikle uyku tetkikinin yapılmadan, uyku apnesi için cerrahi müdahale yapılmamasını öneriyoruz. Çünkü hem tedavi başarısız olacak; daha sonrasında bizim cihaz tedavisini kullanmamızda da bazı sorunlara neden olacak."

 Tedaviye başlayan Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abid Vanlı da, uyku tetkiki yaptırmadan ameliyat olduğu için ciddi problemler yaşadığını belirtti. Nefes durması nedeniyle uzun süredir yatakta uyuyamadığını dile getiren Vanlı, bu tedaviyle sağlığına kavuşmaktan ümitli olduğunu ifade etti.İHA

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

13.3° / 0.3°

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs Yakalandı

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış lastiği uygulaması

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hıza Ulaştı

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı