Yangınların önüne geçmek için ateşli piknik yasaklanabilir
Gündem 27.05.2013 17:57:12 0

Yangınların önüne geçmek için ateşli piknik yasaklanabilir

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu yaz aylarında ormanlık alanlarda yangınların önüne geçmek için ateşli pikniğin yasaklanabileceğini söyledi.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, Kahramanmaraş'ın ormanlık alan bakımından Türkiye'de önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Yaz aylarında orman yangınlarının önlenmesi için vatandaşların dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Sabuncu, bu konuda Bölge Müdürlüğü olarak çalışmalarının devam ettiğini ve yangın söndürme ekibi olarak olaya müdahale etmeye hazır olduklarını kaydetti. Sabuncu, vatandaşların az sayıdaki ağaç ihtiyaçlarına cevap verebileceklerini belirterek bu konuda herkese gerekli desteği sağlayacaklarını söyledi.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mehmet Sabuncu, yangınla yok olan ormanlık alanların doğal yollarla ağaçlandırılmasının yapıldığını, doğal yollarla ormanın oluşmaması durumunda ise yapay yollarla ağaçlandırma yaptıklarını belirterek şunları söyledi: "Bizim yanan alanlarımızı doğal yollarla gençleştirme ve test etme gibi bir çalışmamız var. Doğal yollarla yangının kendi oluşturduğu bir kültür var. Yangınla beraber yanan ağaçlarladaki tohumlar toprağa düşüyor ve bunların çimlenmesiyle de doğal yollarla gençleşmesi sağlanabiliyor. İlk etapta tespitlerimizi yapıyoruz yanan ağaçları kesiyoruz ve kendi türünden tohumları ekmek suretiyle gençleştirme çalışmasına başlıyoruz. Diyelim ki tohum yeterli gelmedi veya ağaçların üzerinde yeterli tohum yoktu, orman doğal yollarla gelmezse, o zaman yapay yollarla ağaçlandırma çalışmasıyla tekrar toprak işleyip fidan dikerek ormanları kuruyoruz."

ORMANLARLA İLGİLİ HİÇBİR TASARRUFTA BULUNULAMIYOR

Yanan alanların tekrar orman olarak değerlendirildiğini ifade eden Sabuncu şunları kaydetti: "Yanan yerleri, kaç hektar yer yanmışsa o alanı tekrar ormanlaştırma çalışmasını yapıyoruz. Yandı, başka yerlere verildi gibi yorumlar oluşabiliyor bazı yerlerde, böyle bir şey ormanların hiç birinde olamaz, yanan yerler özellikli alanlar, ormanlarla ilgili hiçbir tasarrufta bulunulamıyor. Ormanlarla ilgili izinler de konu edilemiyor, başka şeylerde konu edilemiyor, o alanlar tekrar ormanlaştırılıyor."

TOPLAM ORMANLIK ALANI 500 BİN 419 HEKTAR

Kahramanmaraş'ın ormanlık alan bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyen Sabuncu şöyle konuştu: "Maraş'ın ormanlık alanı 270 bin 233 hektar buda genel alanın yüzde 44'ü yani yarısına yakını, Maraş için iyi bir rakam. Bu rakam Maraş işletmesi için böyle Göksun ve Andırın rakamlarını buna ilave etmek lazım, bu rakam sadece Maraş bölgesine aittir. Toplam ormanlık alanı 500 bin 419 hektar bu genel alanın yüzde 35'ine tekabul ediyor. Genel alan ise 1 milyon 434 bin 616 hektar. Türkiye'nin genel ortalaması ormanlık alan olarak yüzde 27, Maraş ilinde bu oran yüzde 35 bu çok ciddi bir rakam. Bir yerin yüzde 30'u kadar ormanlık alan olması orman için yeterli bir ölçüt, Dünya kriterlerinde. Kahramanmaraş'ta gördüğünüz gibi yüzde 35'ler de, Elbistan, Afşin gibi ormanın az olduğu alanlar, aslında bu yüzdeyi düşürüyor. Maraş merkezde bu yüzde 45'lerde yani ciddi bir orandır."

MARAŞ'IN RAKAMI YÜKSEK

Her yıl düzenli olarak ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları yapıldığını belirten Sabuncu yapılan çalışmaları şöyle aktardı: "Her yıl buradaki bütün işletmelerimizde, bütün illerimizde, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü yapılarak ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları yapılıyor ve ormanlık alanlara yeni alanlar katılıyor. Bu konuda da Maraş'ın rakamı yüksek, özellikle erozyon ve sel kontrolü çalışmaları bu anlamda ciddi bir yer tutuyor. 2013 yılında yapılacak ormanlık alan çalışmaları Rakam olarak Kahramanmaraş işletmesi 200 hektar, Göksun'da 300 hektar ormanlık alan çalışması var. Erozyon çalışması olarak Göksun'da 1500 hektar, Kahramanmaraş'ta 1120 hektar çalışması devam ediyor."

YOL KENARI BAKIMINI YAPACAĞIZ

Ormanlık alanlardaki yollarla ormanı parçalayacaklarını ve yangının sıçramaması için önem alacaklarını kaydeden Sabuncu şöyle konuştu: "Yangınlarla ilgili bizim organizasyonumuz şu şekilde; bizim yangın söndürme ekipkerimiz,  arazöz ekipleri var. Bunlardan Maraş'ın hemen hemen her yerinde konuşlandırmış durumdayız. Ahırdağ için özel seyyar ekipler de kullanıyoruz. Haziran'dan sonra bizim arazöz ekiperini Ahırdağ'ının belirli noktalarına yerleştireceğiz. Yangına daha erken mudahale edebilmek için arazöz'lerle beraber ormanın içerisinde bekleyecekler. Diğerleri kendi sabit yerlerinde hassas yerlere konuşlandırılmış şekilde hazırda bekleyecekler. Kuleler gözetliyor, yangın havuzları yapıldı, Ahırdağ'ına 4 havuz daha yapılacak, helikopterler ve arazözlerin su alması için ihaleye çıktık, onların ihalesini yaptık havuz yapacağız. Yangın ihbarında bütün bu arazöz'lerle beraber, ekiplerle beraber yangına müdahele edeceğiz. Eğer büyüme eğilimli olursa, rüzgâr fazla olursa, Tarsus'ta ve Dörtyol'da 2 tane helikopterimiz var, bizim Bölge Müdürlüğü'nün emrinde onları da yangına çağıracağız. Onun dışında da yangının büyümemesi için veya yangının çıkmasında ve yayılmasında önleyici tedbir olsun diye, Ahırdağ'ındaki mevcut yolların bakımını ve yol kenarında yangının geçmesini, atlamasını sağlayacak yola sarkmış ağaçları keserek birer sıra veya yerine göre iki sıra kesilerek yangının atlamasını önleyeceğiz. Yolu bir emniyet şeridi gibi düşünürsek, ormanı bu şekilde parçalamak ve yolu atlamasın diye yangını taşıyacak ağaçların bir kısmını keseceğiz, çokta yoğun olmamak üzere yol kenarı bakımını yapacağız."

5 TANE HAVUZ DAHA YAPILACAK

Bünyelerinde bulunan araç sayıları hakkında bilgi veren Sabuncu şunları ifade etti: "Araç sayısı olarak Bölge Müdürlüğü'müzde 2 adet helikoterimiz var. Bu bizim için avantaj her bölgede helikopter yok. Bu helikopterler Antakya ilindeler ama bizim kontrolümüzde. Orada kalmaları sınır ve oradaki ormanların durumu nedeniyle oraya konuşlandırmışlar. Maraş'ın hassas bölgelerinde çıkacak yangınlarda mutlaka onları buralara çekeceğiz. Araç olarak bizim toplamda 47 tane orman arazöz'ümüz var. Bu 47'nin, 20 tanesi Maraş ilinde, yine Maraş'ta 19 su tankı, 8 havuz Maraş ilinde ve bu yılda 5 tane havuz daha yapılacak Maraş'ta ihalesine çıktık yapacağız, bunların 4 tanesi Ahırdağ'ında."

15-20 YILDA BİR ŞEKİLDE YANGIN ÇIKIYOR

Vatandaşların orman yangınları konusunda bilinçlendirildiğini aktaran Sabuncu şöyle konuştu: "Özellikle köy bazlı ormanlar köylerle ilişkili olduğu için köy bazlı eğitim çalışmalarını yapıyoruz. Askeri birliklerle ilgili bir eğitim çalışmamız var. Ayrıca hassas yerlerde orman yangınlarına dikkat edilmesi için afiş ve pankartlar asacağız, buna benzer etkinliklerimiz olacak. Ağaçların da seyri insanlar gibidir doğarlar, gençlikleri olur, büyürler. Kızılçam ormanlarının çok azı ömürlerinin sonuna kadar büyür, belirli periyotlarda yangınlar çıkıyor. 30 yaşını, 20 yaşını daha hassas yerlerde sahil bandında 15-20 yılda bir şekilde yangın çıkıyor. Tüm bunlar olmasa bile kızılçam ormanlarını, işte Ahırdağ'ındaki ormanların 60 yıllık idari müddeteri var 60 yılın sonunda bunları biz gençleştiriyoruz."

PİKNİĞİ YASAKLI HALE GETİREBİLİRİZ

Yaz ayları boyunca ormanlık alanlarda ateşli piknik yapılmasının yasaklanabileceğini söyleyen Sabuncu şunları aktardı: "İnsanlarımızın dikkat etmesi gerekiyor, özelikle piknik sürecinde, piknik için ayrılan yerlerde bu işi yapması gerekiyor.  Rastgele orman içerisinde koruruz ve yangını taşırmayız diye kendileri piknik ateşi felan yakınca, özelikle onu söndürmeden gidince bir tehdit. Bazen de o anda rüzgârla kaçırabiliyorlar bu çok tehlikeli,  bunlara dikkat etmeleri lazım. Bir kısmını, belki pikniği, yasaklı hale getireceğiz. Çünkü yaz aylarında mangal pikniğe dönebilirlerse bu şeylerin büyük kısmının önü alınacaktır. Önemli diğer bir konuda bahçe temizlikleri ve anız olayları. Vatandaş bahçemi temizleyeceğim diye toplayıp ateş yakıyor veya anızını yakıyorki kendisine kolaylık olsun diye, sonra da kaçırıyor bu yangınları, rüzgâr olduğu zaman tutmak çok zor. Biz bu kadar ekiple organizasyonla bile ciddi sıkıntılar yaşarken vatandaş dikkat etmiyor. Bağ evlerinin de bu konuda çok dikkat etmesi gerekiyor. Yani ateşle Haziran'ın 15'inden Eylül sonuna kadar oynamaması gerekiyor insanların."

HERKES KAHRAMANMARAŞ'I VE AHIRDAĞINI SEVİYOR

Vatandaşların ormanlık alanlarda ateş yakmadan evlerinde yaptıkları pasta, börekleriyle piknik yapması gerektiğini kaydeden Sabuncu şunları belirtti: "Belki meteorolojik verilerin en hassas olduğu zamanlarda belirli yerlerde, ateşli piknik yapılmasına izin verilmemesi konusunda çalışma yapabiliriz. Bunu hem duyurarak, hemde ekiplerimizin kontrolüyle yapacağız. Vatandaşlarımızın da buna uyacağını düşünüyorum, belki birkaç istisna çıkabilir, herkes çünkü Maraş'ı ve Ahırdağ'ını seviyor. Nem şurda, rüzgâr bu seviyede, sıcaklık bu kadar deyip, piknik yapacaksanız ateşsiz piknik yapın veya Mangal yapılacak alanlarda yapılsın. Bağımsız ormanın içine girip yerde ateş yakalım diye düşündükleri zaman, hakkikaten sıkıntı olur. Böreğini, pastasını yapsın götürsün ama mangal yapmasın hassas zamanlarda."

200 PERSONELİMİZ VAR

Orman Bölge Müdürlüğü olarak yangına müdahale eden personel sayısı hakkında bilgi veren Sabuncu şöyle konuştu: "Toplamda yangına iştirak eden işçi ve personel sayımız 447 kişi, bununda 200 kişisi Maraş bölgesinde görev yapıyor. Nedir bunlar, direk yangın söndürme ekibi'miz var, gözetleme kuleleri'ndeki personelimiz var, haberleşmeyi tekip eden personelimiz var. 30 tane İlk müdahale ekibimiz var, bunun 12'si Maraş'ta. 26 tane yardım gözetleme kulemiz var, bununda 14 tanesi Maraş'ta."

15-20 AĞAÇIN PROBLEMİ YOK

Talep edilen ağaçların vatandaşlara ve kurumlara verildiğini söyleyen Sabuncu şunları söyledi: "Ağaçları talep doğrultusunda yine ücretsiz olarak verebiliyoruz. Kurum bazlı kendileri yer göstermeleri, alan göstermeleri doğrultusunda, istedikleri fidanları bizim yetkimiz olanları biz veriyoruz. Daha fazla isterlerse Orman Genel Müdürlüğü'nden yetki alıp veriyoruz. Ama vatandaşların küçük çaplı ihtiyaçlarını karşılıyoruz, 15-20 ağaçın problemi yok yardımcı oluyoruz." (M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 13.5°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı