Polis, itfaiye ve 112 ekiplerine kolaylık sağlayacak proje
Gündem 5.06.2013 13:38:10 0

Polis, itfaiye ve 112 ekiplerine kolaylık sağlayacak proje

Kahramanmaraş`ta iki üniversite öğrencisi, sirenli araçların trafikte daha hızlı ilerlemesini sağlamak ve çevreye verdiği gürültü kirliliğinin önüne geçmek amacıyla ``konum bilgisi`` projesi hazırladı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Makine Mühendisliği bölümü öğrencisi Kübra Boyraz ile Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Fikret Karabey`in hazırladığı ''Sirenli Araç Uyarı Sistemi'' projesiyle, ambulans, polis ve itfaiye araçlarının olaylara zamanında ulaşması ve gürültü kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Boyraz, proje fikrinin, babasının hasta olduğu dönemde kaldıkları hastanenin yol üzerinde olması ve siren seslerinden duydukları rahatsızlık sonucu ortaya çıktığını söyledi. 

Babasının geçen yaz 46 gün Çapa Tıp Fakültesinde tedavi gördüğünü anımsatan Boyraz, şunları kaydetti:

''Bu bölgede çok sayıda hastane olduğu için ambulanslar sürekli hasta taşıyor ve siren çaldıkları için de çevrede gürültü kirliliği oluyordu. Doğrusu biz de hastanede bu seslerden rahatsız olduk. Öte yandan ambulanslar ilerlerken trafikte karmaşa oluyor. Ben de arkadaşım Fikret Karabey ile bu sorunu çözebilecek bir proje hazırlamaya karar verdim.''

Projenin sirenli araçlara yerleştirilecek ''GPS modülü'' ve ''konum bilgisi''nden oluştuğunu belirten Boyraz, ''Tabii burada her araçta navigasyon cihazı olması gerekiyor. Sirenli araçlar uydu üzerinden diğer araçlara sinyal gönderiyor. Böylece seyir halindeki araçlar aynı istikamette peşlerinden ambulans, polis veya itfaiye aracının geldiğini fark ederek bunlara yol veriyor.  Dolayısıyla bu araçlar hem siren çalmadan ilerlemiş oluyor hem de hızlı bir şekilde gidecekleri yere ulaşıyor'' diye konuştu.

Boyraz, aynı sistemin trafik ışıklarına da uygulanabileceğini, böylece sirenli araçların trafikte beklemesine de gerek kalmayacağını ifade etti.

Karabey ise veriler üzerinden araçların içerisinde navigasyon cihazına 3 kilometre içerisinde bulunan sirenli araçların konum bilgilerinin geldiğini ve 1 kilometre içerisindeki trafik ışıklarına sirenli aracın geldiğini gösterdiğini anlattı.

Navigasyon sisteminde hem sesli hem de görsel uyarı sistemi uyarladıklarını dile getiren Karabey, ''Trafik ışıklarında yayalar için bir ikaz lambası olacak ve yayalar sirenli bir araçın geldiğini bilecekler. Ancak sistemin tam olarak çalışması için araçların tümünde navigasyon olması gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Projeye destek verilmesi halinde daha da geliştirilebileceğini vurgulayan Karabey, ''Yetkililer bütün araçlara navigasyon şartı getirebilir. Ayrıca bu navigasyon yazılımı Türk bir firması tarafından yapılabilir'' diye konuştu.AA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

13.3° / 0.3°

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs Yakalandı

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış lastiği uygulaması

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hıza Ulaştı

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı