Sağlıkta dönüşüm paneli yapıldı
Gündem 8.06.2013 04:45:24 0

Sağlıkta dönüşüm paneli yapıldı

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde KSÜ Sağlıklı Yaşam Topluluğu tarafından Sağlıkta Dönüşüm Yansımaları Paneli düzenledi.

 Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlenen panele Kahramanmraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, Kahranmaraş Kamu Hastaneler Genel Sekreteri Dr. Kamil Türkmen, Kahramanmaraş Halk Sağlığı İl Müdürü Ahmet Yener, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Hemşire Aslıhan Özgül ve Sağlıklı Yaşam Topluluğu danışman öğretmeni Nihal Aloğlu'nun yanı sıra öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Sağlıkta dönüşüm proğramı nedir, neden gereksinisim duyulmuştur,  sağlıkda dönüşümün dünü, bu günü ve bu günkü yansımaları hakkında bilgi veren Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. İlker Çitil şunları söyledi: "Yaşam hakkı insanın doğmasıyla birlikte en değerli, en temel haktır. Sağlıklı yaşam hakkı da özellikle doğumuyla birlikte ölümüne kadar her dönemde alması gereken en temel haktır. Sağlığın korunması, geliştirilmesi ve çevresel faktörlerin bertaraf edilmesi devletin en asli görevlerinden biridir. Bu noktada Sağlık Bakanlığı bu önemli görevi 1920'de kuruluşunu tamamlayarak ve ilk Bakanımız Adnan Adıvar tarafından ileriye yönelik program ve projelerle oluşturulan bir yapı şeklinde gündeme gelmiştir.  3 numaralı kanun olarak ilk kurulan bakanlıklar arasında yer almaktadır. Tarihten günümüze doğru gelecek olursak belli dönemlerde sağlık politikaları çok ivme kazanmıştır. Belirli isimlerle özdeşleşmiştir, mesela 1923'te Refik Saydam gibi, örgütlü bir Sağlık Bakanlığı teşkilatının kurulması. 1. ve 2. basamaklar koruyucu sağlık hizmetlerin' tanımıyla birlikte şekillenmesi de onun döneminde olmuştur."

Sağlıkta dönüşüm projesinin gerçekleştirilmesiyle ilgi bilgi aktaran Çitil şunları konuştu: "2003 yılında sağlıkta dönüşüm projesi gerçekleştirilmeye başlanmıştır ve şuan 10. yılda hangi merhalelerden geçtiğimizi yaşayarak, hatırlayarak biliyoruz. Burada temel felsefe insan odaklı bir yaklaşım, hasta odaklı bir yaklaşım, insanı yaşat ki devlet yaşatsın prensibiyle hareket eden ve insan odaklı yaklaşım ve hizmet sunumunu ön planda tutan bir yaklaşım diye özetyebiliriz. Herkes için ulaşılabilir, nitelikli ve sürdürülebilir olması önemli, sağlık hizmetine erişimin kolaylaşması, sosyal güvencesi olsun olmasın her vatandaş bu hizmeti alabilmekte. Hatta acil vakalarda özel sektör, kamu üniversite ayrımı olmaksızın ücretsiz olarak faydalanabilmektedir. Yine 1. basamak hizmetlerine ücretsiz bir şekilde bu dönemde ulaşılabiliyor."

1. Basamak Sağlık Hizmetleri ve Aile İçindeki Sistemi hakkında bilgi veren Kahramanmaraş Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ahmet Yener şunları kaydetti: "sağlık alanında değişim adı altında ilk defa böyle bir toplantı yapıyoruz. Bu toplantıdan dolayı bizde mutluyuz. Aile hekimliğinin dışında bizim çok değişik görev alanlarımız var, mesela 137 tane sağlık evimiz var. Tüm Maraş bölgemize hizmet veriyoruz. Devlet sağlık hizmetleri var, sıtma ile mücadele var, sahadaki işler halk sağlığının işi oluyor. 112 hizmet müdürlüğümüz var bu hizmetler bize ait. Biz 19 Mart 2013 yılında kurulduk yaklaşık 1 yıl olmuş kuruluşumuza. 1 milyon nüfusun üzerinde olduğumuz için yapı olarak 1 tane Halk Sağlığı Müdürü ve 3 tane Müdür Yardımcısı var, onun haricinde 7 şube müdürümüz görev yapmakta. Bunların isimlerini kısaca söylemek istiyorum bunlar; Aile Hekimliği İzleme ve Değerlendirme Şubesi, Aile Hekimliği Uygulama Şubesi, Toplum Sağlığı Hizmetleri, Destek Hizmetleri, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programı ve Kanser Şube Müdürü, Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programı Şube Müdürü, Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü, burada en çok göz önünde olan aile hekimliği sistemi. Aile hekimliği kurulalı yaklaşık 3 yıl oldu. Şuan aile hekimliği sayısı 302 oldu."  (M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 16°

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu

Kahramanmaraş’taki 141 Bin Emekli İçin İmzalar Atıldı

Fırnız da ki Orman yangınına GEAK desteği

Kahramanmaraş’ta Huzur Operasyonları

Belediye Başkanı’ndan İnsan Hakları Beyannamesi !

Karatutlu: “Adrese teslim ihaleler var!”