Kahramanmaraş
Gündem 12.06.2013 19:02:39 0

Kahramanmaraş'ı Dünyaya Tanıtacak

4 yıl önce hobi olarak başladığı Yorkshire ırkı kuş yetiştiriciliğinde Türkiye'nin önde gelen kuşçuları arasına giren Nusret Sapsız, bu yıl Dünya Şampiyonası'nda derece almak istediğini söyledi.

Kuş merakının 4 yıl önce, 2 çift kuşla başladığını anlatan Nusret Sapsız, bu işin bir sevda olduğunu söyledi. Kahramanmaraş'ta Yorkshire ırkı kuşlarına yönelik dernek olmadığını ve kendisinin Ankara'da bir derneğe kayıtlı olduğunu belirten Sapsız, Kahramanmaraş'ta bu işi yapan tek kişi olduğunu belirtti. Yetiştirdiği kuşların Türkiye dereceleri olduğunu ve bu yıl ki yarışmada Dünya Şampiyonası'na katılmak için mücadele edeceğini ifade eden Sapsız, yüzde 100 Türkiye derecesi alacağım şeklinde konuştu.

Bu hobisinin nasıl başladığını anlatan Nusret Sapsız şunları söyledi: "4 yıl önce benim hobim olduğu için böyle çok kaliteli kuş besleyen insanlarla telefonlaşırdım, yarışmalarına da kuşsuz olarak gider izlerdim. Emekli olduktan sonra 20 gün İstanbul'da kaldım. Bu ırkla kümesi olan arkadaşlarımla istişare yaparak onlardan damızlık kuşlar aldım ve yavrulattım. Şuan kümesimde 1 tane yabancı kuş var, diğerlerinin hepsi Kahramanmaraş menşei, oda İzmirli Cüneyt isminde bir abimiz var, Dünya Şampiyonu oldu. Dünya Şampiyonu olan kuşun kardeşi var, onu devam ettiriyorum. Bunun Türkiye şampiyonası'ndan sonra Dünya şampiyonası var. Bu kuşları kendi ırkında olmayan ırkla çiftleştirdiğiniz zaman malta olur, kırık deriz biz ona, yarışmalara o kuş katılamaz, safkan olacaktır."

AMATÖR KUŞÇULAR BESLEMEZLER

Bu işin emeklilere göre bir iş olduğunu ifade eden Sapsız şöyle konuştu: " Benim kümesimin ırkı Yorkshire, bu kuşlar saf ırk olduğu için amatör kuşçular bunu beslemezler. Sağlıklı besleyemezler, kuş zayi olur, bu yüzden burada biz amatör kuşçulara kuş vermiyoruz, çünkü bunları evladımız gibi besliyoruz, yarışmalara hazırlıyoruz. Yarışmalarda tam profesyonel kuşçular, bunların yavrularını bizlerden alırlar, beslerler. Bu benim 4. yılım, aynı zamanda çok küçük yaştan beri hobimdi, zaman zaman besledim bıraktım, geri başladım. Emekli olduktan sonra bu kümesimi oluşturdum, Türkiye'de yarışmalara gidiyorum. Kümesimin ırkı çok temiz bir ırktır, her yarışmada da dereceler alıyorum."

AMACIMIZ IRKININ EN GÜZELİNİ MEYDANA GETİRMEK

Kuş yetiştirirken birçok detaya dikkat edildiğini ve Yorkshire ırkı kuşların görselliğe yönelik yetiştirildiğini aktaran Sapsız şunları söyledi: "Yarışmalar görseldir, ötüm için değildir, 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bu sene Gaziantep'te yapılan yarışmada 10 tane derece aldım, İnternational yarışmaya 3 kuşla katıldım, 89 ve 90 puanla yarışmayı bitirdim. Bu uluslararası bir yarışmadır, İstanbul Feshane'de düzenlendi. Şimdi bizim amacımız, ırkının en güzelini meydana getirmek, yani yavru alırken şu kuşu şununla eşlersek kafa yapısı ne olur, vücut yapısı ne olur, bacağı ne olur diye düşünüyoruz. 100 puan üzerinden en azından 90 puan, kuş meydana getirme mücadelesidir. Bu iki ırkın birbirini tamamlayıcı özelliği olan kuşları vardır. Örneğin birinin boyu uzun, birinin ki kısa, bir de bunlarda tüy farklılığı var. A-B tüy, kalın tüy, ince tüy bunları yanlış eşleştirdiğiniz zaman kilolu bir kuş ortaya çıkar, bunlarda yarışmalardan ihraç edilir."

VÜCUTLARI YIPRANMASIN DİYE BAKICI KUŞ KULLANIYORUZ

Yarışmaya katılacak dişi kuşların vücutlarının bozulmasını önlemek için kuluçkaya yatırmadıklarını ve onların yerine bakıcı kuş kullandıklarını söyleyen Sapsız şunları belirtti: "Bu bir emekli işidir, ben tüm emeklilere tavsiye ediyorum, parklarda, şurada, burada boş zamanını geçireceğine bunu yapsınlar, bu iş gelir amaçlı da olabilir. Mesela bu sezon biz 50"60 tane yavru aldık, toplam 30 çift Yorkshire kuşumuz var, bir de biz bunlara yavru çıkarttırmıyoruz, bunlar safkan olduğu için vücutları yıpranmasın diye, bakıcı kuş kullanıyoruz. Onların yumurtasını alıp bakıcı kuşun altında çıkartıyoruz."

800 KUŞ ARASINDA İLK 3'E GİRMELİSİNİZ

Yarışmalarda derece yapmanın oldukça zor olduğununa değinen Sapsız şunları kaydetti: "Örneğin derece yapmak çok mücadele isteyen bir iştir, bizim burada yaygın değil ama bu Antalya, İzmir bölgesinde, İstanbul, Ankara oraya Yorkshire ırkından 600-800 tane kuş geliyor. Bu kuşların içerisinden ilk 3'e gireceksiniz. Ama şunu söyleyelim, bu kanaryacılıkta Maraş tabiriyle konuşalım torpil yok, hakemler gerçekten dürüst puanlama yapar. Zaten her ırk için yurt dışından bir tane hakem gelir. Bu oylamalar 2 gün sürer her ırkın kendisine özel hakemi vardır."

GAZİANTEP'TEN, URFA'DAN, SİVAS'TAN BURAYA KUŞ ALMAYA GELİRLER

Yarışmada derece alındığında, derece alamayan kuş sahipleri tarafından kendilerinden kuş istendiğini aktaran Sapsız şunları ifade etti: "Yarışmalarda derece yapamayan kümes sahipleri, derece yapan kümesten kuş almak ister. Derece yapmış kuşun kardeşini ister, ondan bir kan girdiripte daha güzel bir ırk elde edemezmiyim diye çabalar. Örneğin benim kümesime Hatay'dan, Gaziantep'ten, Urfa'dan, Sivas'tan buraya kuş almaya gelirler. Yarışmalarda kuşlarımızın fiziksel yapılarını görürler, kendi kümeslerindeki eksik olan kuşlarını tamamlayıcı bizden kuş isterler."

EN ZOR YAVRU ELDE EDİLEN KUŞ TÜRLERİNDEN BİRİDİR

Kahramanmaraş'ta dernek olmadığından yakınan Sapsız şunları söyledi: "Kahramanmaraş'ta derneği olmayınca kanarya sevgisi olan insanlar kendi gözüne güzel görünen bir dişi kuş alıyor. Başka yerden başka ırk bir erkek alıyor. Ürettiği kuş hep kırık oluyor. Yani ötümü bozuk olur, fiziksel yapısı çirkin olur. Avrupa'da kırık kuş üretilmez. Şuan Maraş'ta bu kuşların ırklarını tanıyanda yok. Örneğin Gres diye bir kuş vardır, kanaryacılıkta en zor yavru elde edilen bir kuştur, pahalı bir kuştur, 2. Sıra da bu Yorkshire gelir.  Ama Türkiye'de Antalya, İzmir, İstanbul bölgesi dünyada söz sahibi. Gres'te dünya şampiyonu, Yorkshire'da dünya şampiyonu olduk. Avrupa, dereceler Türkiye'den çıkınca yarışmaların statüsünü değiştirmeye çalışıyor. Türkiye yine girip bu kuşların üzerinden yarışmaya uygun bir kuş yetiştirmek için mücadele verecek."

TÜRKİYE'DEN DERECE ÇIKMASINI İSTEMİYORLAR

Yarışmalardaki puan sistemi hakkında bilgi veren Sapsız şunları kaydetti: "Yüz üzerinden puanlama vardır, baş 10 puan, göğüs 15 puan, duruş 20 puan, şimdi burada duruşu değiştiriyorlar. Hep Türkiye'den derece çıkıyor diye, şu şekil durmalısınız diyorlar, o şekli yakalamak için Kanaryanızdaki damızlık kuşlarınızda dişide veya erkekte değişiklik yapacaksınız. Yani Türkiye'den derece çıkmasını istemiyorlar. Allah nasip ederse bu sene ben Dünya Şampiyonası'na katılmayı düşünüyorum. İnşallah kuşumuz da derece yapar ve kendi kuşumuzla gideriz. Her sene kuşlardaki eksikliklerimizi tamamladığımız için, 100 puana yakın kuş yetiştirme şansımız var bu sene inşallah. Türkiye Derecesi yüzde 100 de, Dünya Şampiyonası'na gidebilecek bir kuş çıkarabilir miyiz onun mücadelesindeyiz." 

(M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı