Artık Araçlar Emniyet Kemeri Takılmadan Çalıştırılamayacak
Gündem 17.06.2013 18:18:00 0

Artık Araçlar Emniyet Kemeri Takılmadan Çalıştırılamayacak

Kahramanmaraş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 10. Sınıf öğrencileri büyük bir başarıya imza atarak emniyet kemeri takılmadan çalışmayan araç projesini geliştirdi.

Öğrenciler iki buçuk ay gibi bir zamanda yoğun bir şekilde çalışarak geliştirdikleri projeyle trafik kazalarında yaşanan ölüm olaylarının önüne geçmeyi amaçladıklarını söyledi. Okudukları kaza haberlerinden canını kaybedenlere çok üzüldüklerini anlatan genç mucitler kazalardan etkilenerek bu projeyi hazırladıklarının altını çizdi.

Emniyet kemeri takmadan çalışmayan araç projesini hazırlayan 10. Sınıf öğrencileri, Ökkeş Akpınar, Veysel Nacar ve Abdullah Eliaçık isimli genç beyinler projede kullanılan malzemeleri tamamen kendi çabaları ve okullarının desteğiyle temin etmiş.

Öğrenciler emniyet kemerinin her iki ucuna yerleştirdikleri çiple kemeri özel hale getiriyorlar. Aynı sistemle kodlanan çipler sadece bir birini gördükleri zaman devreye giriyor ve aracı çalıştırmak mümkün hale geliyor. Emniyet kemerinde orijinal hale getirilen girişe farklı bir kemer takıldığı zaman sistem devreye girmediği için aracı çalıştırmak imkânsız oluyor. Araca oturan kişiler emniyet kemerlerini orijinal girişlerle takmadığı zaman aracın çalıştırılması imkânsız olduğu için hareket etmeyen araçla bir kaza yapılamayacağı için can kaybının tamamen önüne geçmiş oluyor. Emniyet kemeri takıldığı zaman oluşan kazalarda ise can kaybının yüzde 50 önlendiği biliniyor.

UYANIK VATANDAŞLAR BU SİSTEMİ KANDIRAMAYACAK

Aynı zamanda emniyet kemerinin uç ve giriş kısmına yerleştirilen iki çip sadece bir birini tanıdığı zaman çalıştığı için uyanık vatandaşların hayalleri de suya düşüyor. Günümüz araçlarında emniyet kemeri takılmadığı zaman sesli ve yazılı sistem devreye girerek uyarı veriyor. Cinlik yapan vatandaşlar her hangi bir uç kısmı emniyet kemerine takarak sistemi etkisiz hale getiriyor. Ancak bu proje ile hazırlanan sistemi bu şekilde kandırmak imkânsız, yolculara bir tek seçenek kalıyor orijinal kemeri takmaları. Aksi halde emniyet kemeri takılmayan araçlar başka hiçbir şekilde çalıştırılamıyor.

Projeyi hazırlama nedeni hakkında bilgi veren öğrenciler şunları söyledi: "Türkiye'de saatte 50 kaza oluyor, bu kazalarda can kayıpları olmasından dolayı çok üzülüyorduk, gazetelerdeki okuduğumuz bu haberlerden dolayı üzülüyorduk ve böyle bir şey geliştirmek istedik. Sonra Yemliha Özyurt hocamıza danıştık ve sağ olsun onun yardımlarıyla projemiz bu aşamaya geldi.  Biz de madem emniyet kemeri olası bir kazada hayat kurtarıyor, bunu zorunlu hale getirelim dedik. Yaptığımız bu sistemde emniyet kemeri takılacak yere özel cip yerleştirdik, yani emniyet kemerine hem giriş kısmına hem de kemerin uç kısmına iki tane çip yerleştirdik. Bu sayede her hangi bir emniyet kemeri taktığınızda araç çalışmıyor. Kendisinin orijinlar kemerini takarsanız çalışıyor."

ARABA DÜZ KONTAKLA DA ÇALIŞTIRILAMIYOR

Bu sistemle emniyet kemeri takılmadığı zaman aracı çalıştırmanın imkânsız olduğunu söyleyen Ökkeş Akpınar isimli öğrenci şöyle konuştu: "Bu projenin bir diğer özelliği araba düz kontak şeklinde çalıştırılamıyor. Bu hem güvenlik hem de hırsızlık için de etkili bir sistem. Yani araç çalındığında emniyet kemeri takılmadan düz kontak bile yapılamaz. Bir de hangi hırsız emniyet kemerini takıp kaçar. Günümüz araçlarında şu anda sinyalli sistem var, yani emniyet kemeri takılmadığı zaman sistem uyarı veriyor. Her hangi bir emniyet kemeri alıp taktığımızda o sistem iptal oluyor ama geliştirdiğimiz bu sistemde öyle bir şey söz konusu değil. Bunda ya orijinal emniyet kemerini takacaksın ya da arabaya binmeyeceksin. Emniyet kemerini takmadan araç çalıştırılamaz, hareket ettirilemez. "

Bu sistemi araçlara monte etmenin maliyetinin de düşük olduğunu belirten öğrenciler şu şekilde konuştu: "Bu sisteme göre her araç için özel kemer üretilmesi gerekiyor. Malzemelerini sanayiden okuldan temin ettik gerekli olan bütün donanımı kendi imkânlarımızla bulduk. Bu sistem 400-500 TL gibi cüzi bir maliyetle tüm araçlara uygulanabilir. Tabi bu araçtan araca, modelden modele değişir ancak ortalama bir rakam yaklaşık 500 TL olur."

Öğrenciler gelecekle ilgili hedeflerini ise: "Kendi alanımızla ilgili bölümlerde okumak istiyoruz. Ve bu sayede şu anki sistemi geliştirmek istiyoruz." şeklinde anlattı.   (M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 13.5°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı