“Kahramanmaraş'ın Geçmişine Verdiği Değer Bu Mu Diyorlar”

Milli mücadele döneminde, Müslüman Türk kadınlarının peçesine uzanan işgal güçlerinin ellerini kırmak için attığı ilk kurşunla kurtuluş savaşının ilk kıvılcımını tutuşturan Sütçü İmam'ın türbesinin hali çevre esnafını üzüyor.

“Kahramanmaraş

Esnaflar, komşu illerden ve yurdun birçok yerinden halkın, Fevzi Paşa Mahallesi, Uzunoluk Caddesi Çınarlı Camii bahçesinde bulunan Sütçü İmam'ın türbesini ziyaret için geldiğini ancak ziyaretçilerin ulaşımın zor olması, anıt mezarın evlerin arasında kuytu bir köşede kalması, mezar etrafındaki alanın yetersiz kalması ve gelenlerin ihtiyaçlarını giderecek yerlerin olmamasından dolayı çok zorlandıklarını söyledi. Aynı zamanda esnaflar bazı Kahramanmaraşlıların bile mezarın olduğu yeri bilmediğini anlattı. Esnaflar Sütçü İmam türbesinin yetkililer tarafından çok dikkate alınmadığını ve yetkililerin sadece belli günlerde ziyaret ettiklerini iddia ederek gerekli hizmetlerin yapılmadığını savundu.  Kurtuluş savaşı kahramanlarından birinin mezarına yapılacak hizmetlerin herkes tarafından kabullenilmesi gerektiğini ifade eden esnaflar bütün yetkilileri bu konuda hassas olmaya davet etti.

"KÖHNE EVLERİN ORTASINDA KÜÇÜK BİR ANIT MEZAR, BULMAK DA BİLE ZORLANIYORLAR"

Kahramanmaraş'ta Sütçü İmam türbesinin önemli bir ziyaret alanı olduğunu söyleyen esnaf Cuma Kılınç şunları konuştu: "Ülkemizde yerel turizm var. Bu hem doğa turizmi hem inanç turizmi hem de işte tarihi yerler. Burası inanç turizminde en ileri gelen yeri, ilk ziyaret edilen yer Sütçü İmam Mezarı. Kafileler geliyor, üç-dört otobüs, çevre illerden, dış ülkelerden, çünkü Sütçü İmam büyük bir zat. Türkiye'de Kurtuluş Savaşını tetikleyen, kurtuluş savaşının ilk ateşini yakan Sütçü İmam.  Sütçü İmam'ın ünü bütün dünyada yayılmış, adına kocaman bir üniversite kurulmuş, bu zatı ziyaret etmek isteyenler kafilelerle geliyorlar. Ama 50 kişiden soruyorlar anıt mezarının nerde olduğunu, bulamıyorlar, yolu yok, bulunduğu yer Çınarlı Caminin avlusu ve orası da küçük bir alan. Bir şeye şahit olduk, birkaç esnaf arkadaşla ve bunu kendi aramızda da tartıştık. Dedik ki böyle bir zat, nasıl bir şehir ki buna bakılmıyor. İnsanlar geliyor ziyaret ediyorlar, bu insanların çeşitli ihtiyaçları var, en önemlisi tuvalet ihtiyacı. 70"80 tane kadın sıraya girdi, bir tane tuvalet var geri kalanı erkek tuvaleti, içler acısı gidin, bakın. "

KÖHNE EVLERİN ORTASINDA KÜÇÜK BİR ANIT MEZAR

Gelen ziyaretçilerin birçok sıkıntı yaşadığını savunan Cuma Kılınç şöyle konuştu: "Kayseri'den geçen gün 3 otobüs gelmişler 70"80 bayan var, şimdi bunlar gelirken beyinlerinde nasıl bir olgu oluşuyor, büyük bir zatın türbesinin büyük ve ihtişamlı olması, Maraş'a yakışır şekilde olması lazım. Köhne evlerin ortasında küçük bir anıt mezar, bulmak da bile zorlanıyorlar, büyük arabalarla giremiyorlar. Biz düşünüyoruz, idrak edemiyoruz, bu şehrin böyle bir zata bu kadar kıymet vermemesi neden diye düşünüyorlar."

 "Gelenler, bulmakta çok zorlandık, yollar tek yönlü, büyük arabalar çıkmıyor, yaya iniyoruz diyor. Gelen insanların gördüklerinde söylediği ilk şey, Kahramanmaraş'ın geçmişine verdiği değer bu mu diyorlar."şeklinde konuşan Kılınç şunları söyledi: "Şu evler istimlâk edilse, güzel bir park yapılsa, bu gün Belediyemiz sağ olsun Muhsin Yazıcıoğlu parkını yapmış yani Muhsin Yazıcıoğlu'nu küçümsediğimizden değil, o da bizim değerimiz, gerçi büyük zatların değeri ölçülmez. Ama kim düşünemiyor veya engelleyen birisi mi var? Aklımıza bu geliyor. Biz burada Belediyemizi suçlamıyoruz, özellikle tarihi yerlere verdiği değer alkışlanacak biçimde. Ama biz diyoruz ki burası da bir değer olsun, çevre düzenlemesi olsun, üç beş ev istimlâk edilip bir park yapılsın. Gelenlere çevre illerden, dünyanın her yerinden, Maraşlı olarak mahcup olmayalım. Şimdi yetkililer bizim burada gördüğümüzü göremezler, çok perişan olan insanlar oluyor. Daracık yer, itiş kakış içeri giriyorlar. İhtiyaçlarını giderecek bir yer, abdest alacakları yer olması lazım, yorgunluğunu atacak dinlenecekleri bir yer yok. Bunları Maraş'ımızın büyük insanlarının görmesi lazım, Belediye Başkanı olsun, Milletvekillerimiz olsun, bunların gündeme gelmesi lazım."

Osman Babaoğlu ise olayı kısaca şu şekilde anlattı: "40 seneden beri buradayım ve bu sıkıntıları biliyoruz. Geçen gün gelen ziyaretçilerin neler yaşadığına biz de şahit olduk."

HAFTADA HİÇ GELMEZSE 4"5 OTOBÜS ZİYARETÇİ GELİYOR

Sütçü İmam Türbesi'nin bulunduğu civarda esnaflık yapan Mustafa Menefoğlu yoğun ziyaretçi olmasına rağmen mezarın bulunduğu yerle ilgilenilmediğini söyleyerek şöyle konuştu: "Caminin tuvaletleri rezil bir vaziyette, misafirlerin oturacağı doğru dürüst bir alan yok. Haftada hiç gelmezse 4-5 otobüs ziyaretçi geliyor buraya, özellikle hafta sonları daha yoğun oluyor. Bayanlar için doğru dürüst tuvalet ve mescit yok. Gelen 10 dakikadan fazla kalmıyor, ihtiyacını gideremezse, oturacak kalkacak yer bulamazsa ne yapacak, burası rahat bir pozisyonda olsa memleketin ekonomisine de katkısı olur. Burada topu illaki büyüklere atmak da bir çözüm değil, bizden kaynaklanan şeyler de vardır. Bununla beraber mesela vekil geliyor, vekil kim abi, bizim gönderdiğimiz insanlar, bize hizmet etmek için giden insanlar, tamam geliyor, gerekli saygıyı, hürmeti göstermek zorundasın ama tepkini de göstermek zorundasın. Biz şimdi geldiği zaman, kapıdan vekil girdiğinde el pençe divan, hiçbir şey yokmuş, her şey dört dörtlükmüş gibi karşılarsak o da öyle algılar."        

"ADAMLAR DÖRT DÖRTLÜK YAPMIŞLAR"

Diğer illerde böyle yerlere çok önem verildiğini gözlemlediklerini belirten Menefoğlu şunları dile getirdi: "Biz gelen insanlardan utanıyoruz işin açığı, onun için gelen yetkililerle biz konuştuk gerekli açıklamayı yaptık. Burası kime ait olursa olsun, topu bir birlerine atıyorlar. Bundan 4 sene önce Urfa'ya gittim adamlar dört dörtlük yapmışlar. Şimdi buraya geliyorsun için acıyor, elinden de bir şey gelmiyor, yapamıyorsun. Bizim yapacağımız yetkililere dile getirmek, ama o da bir işe yaramıyor."

BEN UZUNOLUKTA OLMASAM NERDEN BİLECEĞİM SÜTÇÜ İMAM'IN NERDE OLDUĞUNU

Daha önceki yıllarda türbenin bulunduğu cami tuvaletlerini esrar ve tinercilerin kullandığını ve mezarın bulunduğu yere gereken önemin verilmediğini savunan Ümit Ertürk şöyle konuştu: " Buraya Sütçü İmam'ın süt kulübesini müze vari bir yer yapsalar, gelen insanlar buraları gezse ve hediyelik eşyalar koysalar buralarla ilgili iyi olur. Mesela Konya'da Mevlana ile ilgili bir şeyler alıyorlar ve onunla sürekli orayı hatırlıyorlar. Burada öyle bir şey yok ki, camiyi bulamıyorlar. İlk önce ilkokula başlayan çocuklara gösterecekler, tarihini öğrenecek çocuklar. Ben Uzunoluk'ta olmasam nerden bileceğim Sütçü İmam'ın nerde olduğunu. Bayanların abdest alacağı yer yok ya, erkekler her türlü alıyor abdestini, bayanlar ne yapacak.  Burada esrar çekiyorlar, eroin vuruluyorlar o kadar zor mu buraya bir tane güvenlik görevlisi verilmesi. Oraya gelen adam nasıl dursun, tuvalet kokusundan durulmuyor, 2 metre yok türbeyle tuvalet arası." (M. Serhat TOPALCA)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer