Cani makineleri kim durduracak?
Gündem 9.07.2013 15:48:51 0

Cani makineleri kim durduracak?

Kahramanmaraş'ta 5 yaşlarındaki çocuk elini kıyma makinesine kaptırması sonucu sağ elinin beş parmağını kaybetti.

KSÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Murat Kalender: "Bu güne kadar gördüğümüz vakalarda çok şükür can kaybı olmadı, sadece uzuv kaybı yaşadık. Bu vakalarda ölüm riski de var. Çünkü çekilen şeylerin içinden mikrop kapma riski var, gazlı kangren insanı öldürür, tetenoz insanı öldürür."dedi.

Geçtiğimiz gün meydana gelen olayda küçük çocuk annesinin görmediği bir anda elini kıyma makinesine sokarak sağ elinin beş parmağını da kaybetmesine neden oldu. Olay sırasında çocuğun hiç bağırmadığını ifade eden anne kopan parmakları toplayarak hastaneye koştuklarını söyledi. Çocuğunun artık bir engelli olduğunu ve bunun için birçok işini yapamayacağını belirten anne, kıyma makineleri için gerekli önlemlerin alınması konusunda yetkililere seslendi.

KSÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Murat Kalender, yaz ve kışa hazırlık döneminde bu tarz kazaların daha çok yaşandığına dikkat çekerek,  önemli ikazlarda bulundu. Öncelikle kıyma makinelerinin standardize edilmesi gerektiğine vurgu yapan Kalender, geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili olarak ilgili makama bir dilekçe verdiğini kaydetti.

 "YA ÖNLEM ALSINLAR YA KALDIRSINLAR!"

Olayın nasıl meydana geldiği hakkında bilgi veren anne İlkay Çetinkaya şunları anlattı: "Et makinesinde nişe çekiyorduk, buğdaydan, çocuğu kovaladım falan işte gitmedi. Sonra arkam dönüktü görmedim, yoksa ben makinenin yanına yaklaştırır mıyım? Elini makinenin içine sokmuş, bağırmadı bile yani sesi hiç çıkmadı. Hastaneye getirdik işte, parmaklarını falan topladım, yoktu, olmaz dediler çolak kaldı eli."

"Makinelere ya önlem alsınlar ya da kaldırsınlar." diyerek acısını gizleyemeyen gözü yaşlı anne yetkilere seslenerek şunları söyledi: " Başka annelerin çocukların canı, yüreği yanmasın, geri dönüşü yok elin, ayağın, yapılmıyor. Kırık olsa, yanık olsa, ezik olsa geri oluyor da koptu gitti yok. Askere gidemez, kalem tutamaz o da sağ eli, kaşığını tutamazsa, bir kitabını, yaprağını çeviremezse ne anlar?"

Bu yıl gözlenen 3. vaka olduğunu söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Murat Kalender kıyma makinelerinin standardize edilmesi için verdiği dilekçeye dikkat çekerek şöyle konuştu: " Hastanemize gelen 3. Vaka, kıyma makinesine kaptırılmış el vakası. Daha önce bunun için bir dilekçe verdik, etkili bir yaptırım, etkili bir sonuç aldığımızı düşünmüyoruz ama esas amacımız bu tarz yaralanmaların bir şekilde engellenmesi. Bunun için bizim önerdiğimiz tek bir yol var, bu kıyma makinelerinin giriş kısmının standardize edilmesi. Umuyoruz bekliyoruz belki yanlış bir şey bekliyoruz ama bunun olmasını bekliyoruz."

"KEŞKE BENİM PARMAKLARIMI ALSANIZ ONA TAKSANIZ"

Bu çeşit vakalarla karşılaştıklarında kendilerinin de çok üzüldüğünü söyleyen Kalender şu şekilde konuştu: "Çocuk, çocuk olduğu için olayların farkında değil, annesi üzüntülü, annesinin canı yanıyor. Bizim de aynı şekilde üzüntülerimiz oluyor, yani hastalarımıza empati yapabiliyoruz. Hastalarımızın ağrılarını, sorunlarını hissedebiliyoruz. Mesela o hastamızın çok özel bir şeyi var, annesi diyor ki keşke benim parmaklarımı alsanız ona taksanız, biz de boynumuzu büküyoruz yani."

Kalender, Bu yılki gözlenen 3 vakanın sadece kendi hastanelerinde olduğunu ve diğer hastanelerde de birçok vaka olduğunu tahmin ettiğini dile getirerek kıyma makineleri ile ilgili alınacak önlemler hakkında şunları söyledi:  "Bunların önüne geçilebilir imkânsız değil. Bu makinelerin ağız kısmının düzeltilmesi lazım, yani evlerde iş yerlerinde kullanılan hepsinin bir şekilde standardize edilmesi lazım. Daha önce bunu dilekçemde belirttim, uçlarını uzun, dar insan elinin girmeyeceği şekilde ve bunların özel aletlerle çalışır şekilde olması lazım."

10 YAŞ CİVARI ÇOCUKLAR KIYMA MAKİNASINA ELİNİ KAPTIRIYOR

"Bu tür vakalar yaz ve kışa hazırlık dönemlerinde fazla oluyor, bu dönemde insanların tarhana hazırlıkları var, biber salçası yapıldığı zamanlarda çok yoğun oluyor."şeklinde konuşan Kalender sözlerine şu şekilde devam etti: " Benim bu güne kadar şahsi olarak gördüğüm 20 küsur tane çocuk var. Özellikle çocuklar, 10 yaş civarı çocuklar kıyma makinesine elini kaptırıyor, özellikle erkek çocuklar çok meraklılar, dönen şey dikkatlerini çekiyor. Daha önceki yaralanan çocuk zaten boş duran bir makineyi nasıl çalışıyor diye merak ediyor çalıştırıyor, sonra yine merakından elini içine sokuyor ve dirseğine kadar gidiyor çocuğun." (M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.9° / 6.1°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı