Alman Patriot Komutanları Türkiye`den Memnun

Alman Patriot Komutanları Türkiye`den Memnun

Kahramanmaraş`taki Patriot sisteminin Alman komutanı Stöckmann ; ``İlk kez Türkiye`ye geldim. İnsanların dostça davranışından çok memnun kaldım.``

Suriye`den kaynaklanacak olası bir tehdite karşı yaklaşık 6 ay önce NATO tarafından Kahramanmaraş`ta konuşlandırılan Patriot hava savunma sisteminin Alman Harekat Birliği Komutanı Marcus Ellermann, Türkiye`den mutlu ayrıldığını, sürecin en güzel yönünün halk tarafından olumlu karşılanmaları olduğunu söyledi. 

Ellermann, görev süresinin sonunda AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. NATO`nun Türkiye`ye Patriot hava sistemleri yerleştirilmesi kararı üzerine Alman askerlerinin çok kısa sürede hazırlıklarını tamamlayarak Türkiye`nin güneydoğusuna ulaştıklarını belirten Ellermann, Türkiye halkını Suriye`den gelebilecek olası bir saldırıya karşı korumak için Kahramanmaraş`ta görev yaptıklarını söyledi. Ellermann, ''Bu yılın başından beri Patriot füze sistemi ile Kahramanmaraş`ı koruyoruz. NATO ittifakının simgesi olan bir dayanışma gösteriyoruz. Geriye döndüğümde şimdiye kadar yaptıklarımıza gururla bakıyorum'' dedi.

Ellermann, tüm hazırlıkların kısıtlı bir zamanda yapılmasının hem kendileri için hem de Türkiye için bazı güçlüklere neden olduğu bilgisini vererek, ''Sistemin kullanıma çok çabuk hazır olması gerekiyordu. Bizim için konaklama ve beslenme konuları önemliydi ama bu konuları kısa sürede çözüme kavuşturduk, bunlarda farklı askeri kültürlerin bulunmasının etkisi var'' diye konuştu.  Türkiye`de geçirdiği sürecin önemli olduğuna vurgu yapan Ellermann, ''Şimdi 6 aylık bir işbirliğini arkamızda bıraktık ve bunu oldukça yapıcı olarak değerlendiriyorum. İlk başlarda karşılaştığımız sorunları aşmış bulunuyoruz'' ifadelerini kullandı. 

 ''Kışla berberinde değil, mahalle berberinde traş oluyorum'' - 

Ellermann, Türkiye`deki görevleri için Alman askerlerinin ''Dostluk içinde dayanışma'' sloganını belirlediğini dile getirerek, Alman üniformalı askerlerin Kahramanmaraş halkı ve kamu kurumları tarafından dostça karşılandığını anlattı. Ellerman, ''Geriye dönüp baktığımda, halk tarafından pozitif karşılanmış olmamız benim için bu sürecin en olumlu tarafı. Dostça bir ilişkimiz var. Şehirde bizi hemen tanıyorlar, selam veriyorlar ve ikramda bulunuyorlar. Ben mesela traş olmak istediğimde kışladaki berbere gitmedim, Türk berberine gitmeyi tercih ediyordum ve bu her zaman büyük bir buluşma oldu. Orada muhabbet ettik ve bu benim için iyi bir tecrübe oldu'' ifadelerini kullandı. 

Ellermann, görevli askerlerin de halkla iyi diyaloglar kurduğunu belirterek, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe`nin de kışlaya Türkçe öğretmeni göndererek kendilerine halkla daha iyi kaynaşmaları için yardımcı olduğunu kaydetti. 

Ocak ayının sonundan itibaren Patriot sisteminin hazır hale getirildiğini hatırlatan Ellermann, Suriye tarafında çok sayıda füze olduğunu ve bunların Suriye sınırları içinde kullanıldığını izlediklerini ifade etti. 

Türkiye`ye göreve gelirken ailesinin bazı endişeler yaşadığını dile getiren Ellermann, ''Ailem göreve başladığım zaman az da olsa korkuyordu. Ama ben her zaman onlara bunun bir koruma görevi olduğunu, savunmaya yönelik bir görev olduğunu anlatmayı başardım'' dedi. Ellermann, görev süresinin sonunda Almanya`ya güzel hislerle dönmekte olduğunu ifade etti. 

-Yeni komutan Stöckmann

Yerine geçecek olan 46 yaşındaki Albay Bernd Stöckmann ise daha önce Afganistan`da görev yaptığını anlattı. 12 Temmuz itibariyle Kahramanmaraş`ta bulunan Alman birliğinin başına geçeceğini belirten Stöckann, Köln şehrinde yerde konuşlu destekli hava savunma birliklerinden sorumlu olduğunu, Kahramanmaraş`ta gelecek yıl ocak ayına kadar görev yapacağını kaydetti. İlk kez Türkiye`ye geldiğini dile getiren Stöckmann, izlenimlerini aktarırken, ''insanların dostça davranışından, her fikre açık olmalarından ve kendilerini kollarını açarak kabul etmelerinden'' çok memnun kaldığını vurguladı. AA


Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
HG Hospital basın mensuplarını misafir etti
Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden
Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek