Prof. Dr. Görücü
Gündem 17.07.2013 17:54:37 0

Prof. Dr. Görücü'ye BM görevi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özden Görücü, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Bilim ve Teknoloji Komitesi'ne görevlendirildi.

Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Bilim ve Teknoloji Komitesi'ne görevlendirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bu göreve uygun görülen Görücü, UNCCD'nin en önemli ve etkin organlarından biri olan Bilim ve Teknoloji Komitesi'nde görev yaparak Türkiye'yi temsil edecek. Prof. Dr. Görücü, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin UNCCD'yi 1998 yılında tanıyarak taraf olduğunu anımsatarak, sözleşmeyle birlikte yeni yükümlülüklerin geldiğini söyledi. Bu kapsamda karbon emisyonlarının azaltılması, yeşil alanların geliştirilmesi ve çölleşmenin azaltılması için çalışmalar yapıldığını kaydeden Görücü, şöyle konuştu:

"Türkiye bu sözleşmeyi tanıdıktan sonra 2009 yılında da Kyoto protokolünü imzaladı. Dünyanın 193 ülkesinin de imzaladığı bu protokole taraf olmamız, bizim için hem finansal kaynakları elde etmemiz, hem de bazı platformlarda söz sahibi olmamızı sağladı. Geçen Nisan ayında İstanbul'da Dünya Ormancılık Forumu'na ev sahipliği yaptık. Bu toplantıya dünyanın bütün ülkelerinden 3 bin delege katıldı. Çölleşmeyle mücadeleden, yeşil ekonomiye bir çok konu tartışıldı. Türkiye'de bu forumda aktif rol aldı. Bu platformlarda görev almamız, söz sahibi olmamız açısından önemli. Şu an görevlendirildiğimiz komisyonda 2 yılda bir toplanarak ülkelerin çölleşme, ormanların tahrifi, yeşil ekonomi, karbon emisyonları, toprak bozulumu, tarımın geliştirilmesi, meraların yönetilmesi ve ıslah edilmesi, toprak kullanımı, erozyonun önlenmesi gibi başlıklarda görüşmeler yapıyorlar. Türkiye'de bu görüşmelerde elindeki teknik ve bilimsel çalışmaları, üniversitelerin çalışmalarını oralarda sunuyor. Bu açıdan bu müzakerelere temsil noktasında katılmak son derece önem arz ediyor. Bizim açımızdan da ülkemizi temsil etmek hem onur hem de gurur verici."

UNCCD SÖZLEŞMESİ

17 Haziran 1994 tarihinde Paris'te kabul edilerek Aralık 1996'da yürürlüye giren sözleşmeye, Türkiye 1998 yılında 4340 sayılı yasa ile taraf oldu. Bölgedeki diğer ülkelerle yakın işbirliği içerisinde hareket etmeye ve bölgesel düzeydeki program ve projelere katılmaya özen gösteren Türkiye, sözleşmenin 4. Eki olan Kuzey Akdeniz Bölgesel Uygulamasında Arnavutluk, Kıbrıs, Yunanistan, İsrail, İtalya, Malta, Portekiz ve Slovenya ile birlikte yer alıyor. 193 ülke ile Avrupa Birliği'nin taraf olduğu söz konusu sözleşme, çölleşmeyle mücadele ve kuraklığın etkilerini hafifletmeyi amaçlıyor.İHA

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

11.1° / -1.5°

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu