Sıcak havalarda su kaybına ve ishale dikkat!
Sağlık 17.07.2013 18:00:56 0

Sıcak havalarda su kaybına ve ishale dikkat!

Ramazan ayının sıcaklıkların en yoğun yaşandığı döneme denk gelmesi birçok sağlık sorununun da yaşanmasına neden oluyor.

Özellikle havaların sıcak olmasına bağlı olarak vücudda kaybedilen su miktarının çeşitli rahatsızlıklara sebep olduğu biliniyor. Bununla beraber havaların sıcak olması dolayısıyla besin zehirlenmeleri de dikkat çeken konuların başında geliyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Tekelek, havaların aşırı derecede sıcak geçtiği ve ramazan ayını yaşandığı bu günlerde besin zehirlenmelerine fazla terden dolayı su kaybına dikkat çekti.

Sıcak havaların daha etkili olduğu yaz aylarında besin zehirlenmeleri ve ishaller hakkında bilgi vererek çeşitli uyarılarda bulunan Uzman Dr. Tekelek şunları söyledi: " Yaz aylarında sıcaklıkların artması nedeniyle insanlar daha fazla terler ve su kaybının artmasına bağlı olarak insanlar ve daha fazla susar ve sıvı kaybını karşılamak için daha fazla sıvı tüketirler ve sıcak havada besinler daha kolay bozulur. Ağızdan alınan bu sıvı ve gıdalarda eğer mikropluysa buda besin zehirlenmeleri ve ishallere yol açar. Besin zehirlenmeleri ve ishallerde mikroplu gıdanın veya suyun ağızdan alınması ve barsaklara ulaşması hastalığın başlamasına yol açar."

KAYBEDİLEN SIVIYI HASTA AĞIZDAN ALAMAZSA TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜ VE BÖBREK YETMEZLİĞİ GELİŞEBİLİR

 Kaybedilen suyun yeterli düzeyde alınmadığı zaman çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceğini ifade eden Tekelek şu şekilde konuştu: "Aslında midenin asit yapısı bu mikroplara karşı koruyucudur ancak mide asit salgısını azaltıcı ilaçları alan insanlarda bu hastalıklar daha kolay oluşmaktadır. Besin zehirlenmeleri ve ishallerde mikrop mideye ulaştığında vücut bu mikrobu algılar ve bulantı kusmayla bu mikrobu atmaya çalışır tabiki beraberinde mide de var olan diğer gıdaları da atar. Barsaklara ulaşan mikrob burada kendisinin ya da salgıladığı toksinlerinin etkisiyle ishal yapar bazen bulantı kusma olmadan da tek hastalık bulgusu ishal olabilir. İshallerde bol ve sulu dışkılama olacağı için ve bol tuz kaybı oluşacağı için hastalarda dilde kuruma, kaybedilen sıvıyı hasta ağızdan alamazsa tansiyon düşüklüğü ve böbrek yetmezliği gelişebilir."

SIVI VE TUZ KAYBI ÇOCUK VE YAŞLILARDA DAHA TEHLİKELİ

Sıvı ve tuz kaybının çocuklarda ve yaşlılarda daha tehlikeli olduğunu söyleyen Tekelek şunları dile getirdi: " Sıvı ve tuz kaybı özellikle çocuklarda ve düşkün yaşlı hastalarda daha tehlikelidir. Bazı ishaller dizanteri dediğimiz mikrobun barsak duvarını istila etmesiyle kanlı ishal, ateş ve karında kramp tarzı ağrılara yol açabilir. Tifo da ishal yapabilen bir hastalıktır ama son derece sinsi seyredebilir. Bazen tek bulgusu ateş olabilir. Yüksek ateş ciltte ve karın bölgesinde kırmızı lekeler bilinçte bulanıklık dalgınlık hali tifonun belirtisidir. İshalde en önemli tedavi kaybedilen sıvıyı almaktır. Ama sadece sıvı kaybı olmadığı için sodyum potasyum klorür gibi mineralleri içeren sıvıları almak gerekir. Çay kahve gibi gıdalarda bu elektrolitler yoktur kola maden suyu gibi sıvılar daha çok tercih edilmelidir. İshal kesici ilaçlar kullanılmamalıdır. Bulantı kusma nedeniyle ağızdan sıvı alamayan hastalar dili kuru tansiyonu düşük olan hastalar en kısa zamanda hastaneye başvurmalı ve damardan serumlarla beslenmeleri sağlanmalıdır. Hastaların ishalleri geçinceye kadar çiğ, iyi muhafaza edilmemiş gıdalardan, yağlı gıdalardan uzak durması gerekmektedir."
(M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.4° / 13.5°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı