Eğt.-Kült.

Eğt.-Kült. Haberleri

Siz de gazeteci olmak ister misiniz?

SBS sonuçlarına göre tercih yapmak için kara kara düşünen öğrenciler, geleceğin gözde mesleklerinden birine sahip olarak toplumun hayranlık duyduğu kişilerden biri de siz olabilirsiniz.

Siz de gazeteci olmak ister misiniz?

Kahramanmaraş Anadolu İletişim Meslek Lisesi Gazetecilik bölümü bu yıl gelecek olan farklı, gözünü budaktan esirgemeyen öğrencileri bekliyor.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu İletişim Meslek Lisesinde yer alan bölümlerden ilki olan Gazetecilik bölümü okulun temel taşlarından biri olma özelliğini gösteriyor. Bölüm, gelişen teknolojiye uygun çağdaş basın uygulamalarıyla öğrencilerini mesleğe hazırlayarak aynı zamanda bir yüksek öğretim programına yerleşmesini de hedefliyor. Her yıl ortalama 27 öğrenci mezun veren bölüm Kahramanmaraş'ın gazetecilik alanında ihtiyacı olan nitelikli iş gücünü temin etmeye çalışıyor.

Gazetecilik alanına dair 2 atölyede eğitim alan öğrenciler gazetecilik mesleğini uygulama yaparak öğrenme şansına sahip olabiliyor. Etkin öğrenmenin gerçekleşmesi adına, her hafta bir uygulama gazetesi çıkaran gazetecilik bölümü öğrencileri gazeteciliğin en ince püf noktalarını, yaparak, yaşayarak öğrenme fırsatı buluyor.

UYGULAMA GAZETELERİ PRATİK İMKÂNI VERİYOR

Öğrenciler gerekli donanımlarla haber toplama sürecinde hiçbir sıkıntı çekmezken her hafta çıkarılan uygulama gazeteleriyle teoride kazanmış oldukları bilgileri pratiğe dökme imkânına kavuşuyor. Haber toplama noktasında olayın içinde olan ve kaynaklarla doğrudan iletişim kurma şansına sahip olan öğrenciler böylelikle mesleki anlamdaki becerilerini de geliştirmiş oluyor. Öğrenciler bu süreçte hem haber yapmayı hem gazetecilik etik kurallarını öğreniyor.

Okulda ilk 3 yıl eğitim öğretim gören gazetecilik öğrencileri son sene yani 4. sınıfta İşletmelerde Beceri Eğitimi dersi kapsamında haftada 3 gün mesleki alanlarıyla ilgili yerlerde yani gazetelerde staj yapıyor. Mesleklerini işin mutfağında öğrenen öğrenciler staj aşamasında mesleğine dair profesyonelce uygulama yaparak öğreniyor.  Bu çerçevede diğer liselerden mezun olan öğrencilere kıyasla iş yaşamına bir adım önde başlıyor.

GELECEĞİN PARLAYAN MESLEĞİ ‘GAZETECİLİK'

Yapılan araştırmalara göre geleceğin en çok ihtiyaç duyulan meslekleri arasında  ‘Gazetecilik' mesleği de gösteriliyor.

Anadolu İletişim Meslek Lisesi bu güne kadar kafalarda oluşan yanlış gazeteci düşüncesini değiştirerek mesleği bütün yönleriyle tanıtmayı, geleceğin acar gazetecilerini yetiştirmeyi hedefliyor.

Gazetecilik mesleğinin temelini oluşturan dürtü merak ve öğrenme istediğidir, bundan dolayı içlerinde merak ve öğrenme aşkı olan öğrenciler bu meslek size en cazip imkânları sunuyor.   

İNSANLARIN ÖĞRENME İHTİYACINI GİDEREN MESLEK

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu İletişim Meslek Lisesi tarafından yayınlanan bölüm tanıtım yazısında ise şu bilgiler yer alıyor: "Sıkça duyduğumuz cümlelerden biridir ‘Bilgi çağında yaşıyoruz'. Peki, bu cümle üzerinde gazetecilik mesleğinin geleceği üzerine düşünelim. Bilindiği üzere toplumlar çağlar boyu belli dönemleri geçirerek ilerledi ve her döneme o dönemi şekillendiren bir özellik damgasını vurdu. Bu çerçevede içinde yaşadığımız çağa damgasını vuran, çağımızı şekillendiren özellik ise bilgi oldu. Modern çağ insanı bilgi ekseninde yaşayarak bilgi eksenli meslekleri ön safhalara taşıdı. Gazetecilik mesleği de bilgi sunan, insanların öğrenmeye ihtiyacını gideren meslek olması nedeniyle çağın aranan meslekleri arasına girdi.

TOPLUMU AYDINLATAN MEŞALE: GAZETECİLER

Gazeteci elde ettiği bilgilerden haber oluşturan, inşa edendir. İnşa etmekten kasıt bir şey ortaya koyma, olayın farklı boyutunu insanlara göstermedir.  Birçok meslek vardı,  herhangi bir bilgiyi alır insanlara sunar, önemli olan bilgiyi sunma değil insanların bilgiden kendine bir pay çıkarması, insanlara yol göstermesidir.  Gazeteci bu yönüyle diğer meslek gruplarından ayrılır.  Bu yönüyle gazetecilerin toplumsal bir görevi bulunur. Bu görev insanlara ışık olma, yol göstermedir. Gazetecinin içinde yaşadığı toplumda bir meşale görevi görerek, toplumu aydınlatır. Gazeteci toplumun gözü, kulağı, dili olur. Gazeteci halkın duymadıklarını duyar, göremediklerini görür, söyleyemediklerini söyler. Ülkede veya toplumda yolunda gitmeyen şeyleri herkesten önce görüp, bunların düzeltilmesi adına, gördüklerini olduğu gibi aktarır.  Bu yönüyle gazetecinin toplumsal bir sorumluğu bulunur. Eğer bir toplumunun gazetecileri ne kadar doğru ve tarafsız haber yapıyorsa o toplumda ters giden şeyler ortaya çıkar, toplum olarak ilerler, gelişir. Eğer bir toplumun gazetecileri ne kadar yanlı haber yapar, güce hizmet ederse o toplum çökmeye, yok olmaya mahkûmdur. Bu toplumsal misyonu gereği gazeteci toplumda ayrıcalıklı bir konumda bulunur.

GAZETECİ DÜNYAYI OYNATACAK GÜCE SAHİPTİR

Gazeteci yaptığı bir haberle dünyayı yerinden oynatabilecek güce sahiptir. Durum gerçekten de böyle değil midir? Bizler, toplumda yaşayan insanlar haberlere göre hayatlarımıza yön vermiyor muyuz? Haberler çerçevesinde davranışlarımızı, ne yiyip ne giyeceğimizi, nereye gideceğimizi kısacası tüm hayatımızı haberlere göre yönlendiriyoruz. Örneğin son zamanlarda gündeme damgasını vuran gezi parkı olaylarının turizme etkisinden örnek verelim; İstanbul Türkiye'nin en çok turizm geliri olan yani turistler tarafından en çok ziyaret edilen şehridir. Gezi parkı olaylarını haberlerden öğrenen binlerce insan İstanbul'a gitmekten vazgeçmiş ve turizm bir anda durgunlaşmıştır. Böylece insanlar eylemlerine haberler yani haberlerin oluşturucu gazeteciler çerçevesinde yön vermişlerdir.             

Bir gazeteci mesleği gereği okumaya, araştırmaya sürekli kendini yenilemeye yatkın olmalıdır. Çünkü milyonlarca insan onu örnek alır, onun görüşlerini benimser. Gazeteciler insanları belli fikirler çerçevesinde birleştirip,  belli olaylar karşısında nasıl düşünmesi gerektiğini empoze eder.

Bir nevi toplumun kanaat önderidir. İnsanlar o gazeteciye güvenir, her halükarda o gazeteci doğruyu söyler, ona yol gösterir. Okur için araştırır, okur. Okur gazeteyi sırf o gazetecinin yazısını okumak için alır.

OKUYAN, ARAŞTIRAN GAZETECİ TÜRKİYE`NİN EN İYİLERİ ARASINA GİRER

Gazetecilik mesleğinde ilerleme diğer meslek gruplarına oranla daha kolaydır. Bir gazeteci muhabir veya sayfa tasarımı vs. her alanda işe başlarsa başlasın eğer işini mesleki kurallara uygun yapar;  kendini geliştirmek adına sürekli okuyup araştırırsa Türkiye'nin en iyi gazetecileri arasında girmemesi imkânsızdır. Bir anda Türk toplumunun fikir önderi olması kaçınılmazdır. Türkiye'ye yön veren, yazıları okunma rekorları kıran birçok gazeteci vardır ki şu anki konumuna bu şekilde geldi.  Ee şimdi sıra neden sizde olmasın?

Bir toplumun gelişmişlik düzeyini o toplumda gazetecilerin ne kadar iyi ve işini hakkıyla yaptığıyla ölçebiliriz. Gerçekten de durum böyle değil midir? Eğer bir ülkede gazeteciler söz sahibi olmuş, doğruları olduğu nesnel ve tarafsız bir şekilde insanlara sunabiliyorsa o toplumu gelişmiştir. Çünkü o toplumda yer alan gazeteciler halk adına düzeni sistemi denetler, yanlış giden durumları ortaya çıkarır. Bu yönüyle gazeteci toplumda bir kontrol mekanizması, emniyet sübabı olur." (M. Serhat TOPALCA)


1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer