“Kırsal alanlardaki değerleri, ülke ekonomisine kazandırmalıyız”
Gündem 25.07.2013 15:55:38 0

“Kırsal alanlardaki değerleri, ülke ekonomisine kazandırmalıyız”

TPB Başkanı Pakdil, Kahramanmaraş Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunu ziyaret etti.

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu'yu makamında ziyaret ederek kurum çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Kahramanmaraş'ta, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun 2 yıl içerisinde imzalanan 30 projeye 40 milyonluk liralık kaynak ayırdığı ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, "Burada dikkat edilmesi gereken husus kaynakların verimli şekilde kullanılmasıdır. Önemli oranda kırsal nüfus daha iyi hayat şartlarına ulaşmak, düzenli iş ve gelire kavuşmak için şehirlere göç etmiştir. Kırsal kesimdeki üretken işgücünün kaybedilmesi ve nüfusun yaşlanmasıyla sonuçlanan nüfus çözülmesini en aza indirmek gibi bir mecburiyetimiz bulunmaktadır. Kırsal alandaki kaynak potansiyelinin ülke kalkınması için değerlendirilmesi, tarım ve tarım dışı sektörlerin birlikte planlanması esasına dayanan kırsal kalkınmanın gerçekçi bir şekilde tasarlanması gerekmektedir. Bu süreçte, küresel bir sorun olan iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek üzere kırsal kalkınma faaliyetlerinin iyi tarım uygulamalarını, güvenilir gıda üretiminin artırılmasını, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmasını, doğal çevrenin korunmasını ve yoksulluğun azaltılmasını temin edecek şekilde olmalıdır" şeklinde konuştu.

Bölgenin özelliğine göre projeler yapılmasını isteyen Nevzat Pakdil, "Hazırlanan projelere destek talep edilirken, uzun prosedürler zaman alıyor. 30'a yakın yerden izin belgeler istenmesi vatandaş açısından zorluk olarak görülüyor. Zaman o kadar hızlı akıyor ki, dönüp baktığınızda müşterilerinizi, pazarınızı kaybediyorsunuz. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli ile tarım havzalarını belirlemek, sağlıklı bir tarım envanteri hazırlamak, tarımda üretim planlamasını yapmak, bu çerçevede hangi ürünün nerede ne kadar üretileceğini belirlemek gerekiyor. Neticesinde çiftçinin gelirinin artırılması amaçlanıyor. Şu anda pazar problemi olmayan tek yerin Kahramanmaraş olduğu ifade ediliyor. Dondurma, süt ve tarhana gibi ürünlerimiz Türkiye pazarında yerini aldı. Kahramanmaraş ve Elbistan- Afşin havzası hayvancılık konusunda önemli avantajlara sahip bulunuyor. Bu havzalarımız için güzel projelerin hazırlanması ve projelerin hayata geçirilmesi ile bölge ekonomisi büyüyecek ve istihdam sağlanacaktır.  Göksun ilçemiz için de yayla turizmi tavsiye ediliyor. Ancak insanların konaklama, hizmet ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Yani buraya gelecek insanlar aradığı her şeyi yanında bulmalı. Konaklama mekânları yapılmalıdır. Bunları yaptığınızda yayla turizmi gelişebilir. Kurumun çalışmalarını takip ediyorum. Yapılan çalışmalardan ve gayretlerden memnunuz. Bize düşen ne görev varsa biz elimizden geleni yapmaya hazırız. İl Koordinatörü Ömer Süha Uslu'nun başarılarının devamını diliyorum" dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu da çalışmalar ve projeler hakkında bilgeler verdi. Uslu, "İlimizde TKDK`nın ilk proje sözleşmesini 2012 yılı Mart ayında yaptık. O tarihten bu yana toplam 30 adet proje ile sözleşme imzaladık. İmzalanan bu projelerin toplam yatırım bedeli yaklaşık 40 Milyon TL değerindedir. Yatırımcılara bugüne kadar 2012 yılı içerisinde 4 milyon 300 bin TL, 2013 yılı içerisinde de 3 milyon TL olmak üzere yaklaşık 7 milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirdik. Yatırımı devam eden ve ayrıca sözleşmesi yeni imzalanan projeler için ise yaklaşık 12 milyon TL daha hibe ödemesi yağacağız. Proje kabulü ve sözleşme imzalamaya başladığımız 1,5 yıllık süre zarfında, TKDK olarak 10 farklı dönemde proje kabulü yaptık" şeklinde konuştu.

Ömer Süha Uslu, bu projelerle birlikte sözleşme imzalanan yatırımcı sayısının daha da artacağını, dolayısı ile İlimiz Kahramanmaraş`ta Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma hibe fonlarından daha fazla istifade edileceğini daha fazla hibe dağıtılacağını ifade etti.

Yapılan sözleşmelerin yeni yatırımcıları da beraberinde getireceğini, Kahramanmaraş'ın Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma hibe fonlarından daha fazla istifade edeceğini kaydeden Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, "İmzalanan 30 adet sözleşme 8 farklı yatırım alanındadır. Bu durum Kahramanmaraş`ın yatırım potansiyelini de ortaya çıkarmaktadır. Bunların arasında 20 adet hayvancılık işletmesinin -ki  bunların içerisinde süt üreten, et üreten büyükbaş hayvancılık çiftlikleri ve tavukçuluk tesisleri bulunmaktadır. 2 adet dondurma fabrikası yatırımı, 3 adet zeytinyağı fabrikası projesi, 3 adet kırsal turizm otel projesi, 1 adet alabalık tesisi ve Kahramanmaraş`ın çok önemli bir ihtiyacını giderecek olan 1 adet çok modern bir kesimhane projesi yer almaktadır" diyerek sunumunu bitirdi. (Selçuk KILINÇ)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı