Gündem

Gündem Haberleri

Yem Bitkisi Ekim Alanları Artıyor

İl Gıda ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu Kahramanmaraş'ta yem bitkisi ekim alanlarının arttığını söyledi.

Yem Bitkisi Ekim Alanları Artıyor

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ''Yem bitkisi, hayvan yemi olarak yetiştirilen, ancak bunun yanında toprak ve suyu muhafaza etme, ekim nöbeti içerisinde kendinden sonra gelen ürünlerin verimini artırma özellikleri taşıyan, doğrudan doğruya veya sonradan yedirilmek üzere hasat edilerek kurutulan veya silajı yapılan bitkilerdir. Yonca, korunga, fiğ, silajlık mısır gibi bitkiler yem bitkisi olarak kullanılmaktadır.Yem bitkilerinin ekim alanlarının yaygınlaştırılması ilimiz tarımı  ve kaba yem açığının kapatılması noktasında büyük önem taşımaktadır.Ekim alanlarının arttırılması için çalışmalarımız devam etmektedir."

 

Yem bitkilerinin yem olma niteliğinin yanında birçok faydası olduğuna dikkat çeken Emiralioğlu şunları konuştu: "Kurum olarak çiftçilerimizi yem bitkisi ekmeye yönelmelerini istiyoruz. Çünkü yem bitkilerinin yem olma niteliğinin yanında daha birçok faydalı yönleri vardır. Tarımsal üretimin esas kaynağı olan toprağın yerinde tutulmasında yani toprak ve su erozyonlarının önlenmesinde en etken silahtır. Özellikle baklagiller ailesinden olan yonca, korunga ve fiğ gibi yem bitkileri, köklerinde oluşturdukları boncuk şeklindeki yumrucuklar içerisinde barındırdıkları bakteriler vasıtasıyla, havanın serbest azotunu toprağa aktararak hiçbir zararlı yan etkisi bulunmayan tabii bir gübreleme yaparlar. Aynı zamanda toprağın derin tabakalarında çözünmez halde bulunan bazı besin elementlerini (fosfor gibi) çözündürerek toprağın üst tabakalarına taşıyarak kendinden sonra gelecek ürün için hazır hale getirirler. Başka yabancı otların gelişmesine müsaade etmezler. Böylece girmiş oldukları ekim nöbeti sistemi (münavebe) içerisinde toprak verimliliğini artırarak kendinden sonra gelen ürünün hem veriminin fazla miktarda artmasına hem de kaliteli ve lezzetli ürünlerin üretilmesine imkân sağlarlar.''

 

Buğdaygil ve baklagil yem bitkilerinin ekildikleri toprakları yalnız verimli hale getirmekle kalmadığını ifade eden Emiralioğlu şöyle konuştu: " Aynı zamanda bol miktarda bırakmış oldukları kök ve toprak üstü artıkları ile toprağın organik madde miktarını artırarak yapısını düzeltirler. Toprağın organik madde yönünden zenginleşmesi ise, özellikle yağışı az olan yerlerde çok önemli husus olan toprağın su tutma ve besin maddeleri kapasitesini artırır.     

Ayrıca yem bitkileri ekim nöbetinde de önemli bir yere sahiptir." (M. Serhat TOPALCA)


1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer