Ayçiçeği Tarlalarında İnceleme Yapıldı
Gündem 1.08.2013 17:06:19 0

Ayçiçeği Tarlalarında İnceleme Yapıldı

Afşin ilçesinde kuru alanlara ekilişi yapılan yağlık ayçiçeği tarlaları İl Müdürü İhsan Emiralioğu ve beraberindeki ekip tarafından yerinde incelendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinesinde kuru alanlara ekilişi yapılan yağlık ayçiçeği tarlaları İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Kadir Saltalı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ömer Süha Uslu, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ahmet Balbaba, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Öner, KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlileri ve teknik personeller tarafından yerinde incelendi.

Yapılan incelemeler sonucunda, yüksek verimli ve kaliteli, bazı hastalık ve zararlılara dayanıklı, ilçenin iklim koşullarına en iyi adapte olabilen çeşitlerin ekildiği tarlalardan iyi sonuçlar alınacağı düşünüldüğü belirtildi.

Afşin'de yapılan yağlık ayçiçeği çalışmaları hakkında bilgi veren İl Müdürü İhsan Emiralioğlu şunları söyledi: "Afşin'de 2012 yılında ilk olarak ekimine başlattığımız nadas alanlarında, kuru bölgelerde yağlık ayçiçeği ekimi ile ilgili çalışmalara bu sene devam etmekteyiz. şu anki duruma göre başarılı sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz, şu an bulunduğumuz bölge sulu tarımın yapılamadığı kuru alanlardır. Bu çalışmaya başlarken araştırma kuruluşlarımızın desteği ile bölgeye uygun olacağı düşünülen çeşitler tespit edildi, bu çeşitler içerisinden bölgeye adapte olan ve iyi verim aldığımız çeşitler ile çiftçilerimizle birlikte ekim gerçekleştirdik. Bizlerde yağlık ayçiçeği ekiminin arttırılması için Kahramanmaraş olarak katkı sağlamayı düşünüyoruz, ekili alanlar teknik elemanlarımız tarafından mutat aralıklar ile kontrol edilmekte. Yapılan bu gibi çalışmalar ile tarımın birçok dalında Kahramanmaraş'ı ileri seviyelere taşımayı hedefliyoruz."

Ayçiçeği; içerdiği yüksek orandaki (yüzde 22-50) yağ miktarı nedeniyle, bitkisel ham yağ üretimi bakımından günümüzde önemli bir yağ bitkisi olarak biliniyor. Ayçiçeği yağı yemeklik kalitesi уönünden tercih edilen bitkisel yağlar arasında ilk sırayı alıyor. Bundan dolayı Ayçiçeğinin Dünya'da birçok ülkede ekonomik düzeyde tarımı yаpılıyor.

Dünya bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 12.6'sının ayçiçeğinden karşılandığını aktaran Emiralioğlu şöyle konuştu:  "Ayçiçeği yağı, içerdiği çoklu doymamış yağ asitleri oranının yüksek, doymuş yağ asitleri oranının ise düşük olması nedeniyle, beslenme değeri en yüksek olan bitkisel yağlardan birisidir. Ayçiçeği yağı, sıvı olarak yemeklerde ve kızartmalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, diğer bitkisel yağlarla karıştırılmak suretiyle yemeklik ve sofralık margarin yapılarak da tüketilmektedir. Bugün, dünya bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 12.6'sı ayçiçeğinden karşılanmaktadır."

İthal edilen yağ miktarının önüne geçilmek için üretilicek en önemli yağ bitkisinin ayçiçeği olduğunu ifade eden Emiralioğlu şunları söyledi: "Ülkemizde yıllara göre değişmekle beraber, yıllık 220-380 bin ton ayçiçeği yağı üretilmektedir. Türkiye bitkisel ham yağ üretiminin yüzde 46.7'si ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Ayçiçeği, yıllara göre değişen, yıllık 1 milyon tonluk ham yağ ithalatının önüne geçebilmek ve yağ açığımızı kapatmak için üretebileceğimiz en önemli yağ bitkisidir. İlçe de kuru alanda ekiliş alanı 6 bin dekar olmakla birlikte, pazarlama koşullarının iyileşmesiyle ekiliş alanlarının daha da artacağı düşünülmektedir." (M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı