“Sigortacılık Bir Risk Üstlenme Sanatıdır”
Gündem 12.08.2013 14:47:47 0

“Sigortacılık Bir Risk Üstlenme Sanatıdır”

Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Arpasatan siğorta şirketlerinin yüksek riskli gördükleri sektörlerden çekilmeye başlamalarının Kahramanmaraşlı sanayicileri zor durumda bıraktığını söyledi.

Geçen yıl yaşanan hasarlardan dolayı zarar eden siğorta şirketlerinin eski müşterileriyle poliçe yenilemediklerini savunan Arpasatan şirketlerin yüksek yangın koruma standartları istediklerini belirtti.

 Siğorta şirketlerinin uygulamalarından dolayı Kahramanmaraşlı sanayicilerin zor durumda kaldığını ifade eden Arpasatan şöyle konuştu: "Son zamanlarda sanayi sigortalarından zarar ettiklerini beyan eden sigorta şirketleri özellikle pamuğa dayalı sanayi gibi yüksek riskli gördükleri sektörlerden çekilmeye başladı. Ne yazık ki, Kahramanmaraşlı sanayici ve işadamları bu durumdan en fazla etkilenenlerin başında geliyor; zira bilindiği üzere Kahramanmaraş ülkemizde pamuklu sanayiye en fazla yatırım yapan il konumunda."

 Siğorta şirketlerinin yaşanan zararlardan dolayı işlemleri daha da zorlaştırdığını savunan Arpasatan şu şekilde konuştu:  "2012 yılında yaşanan hasarlar nedeniyle zarar eden sigorta şirketlerinden bazıları yeni poliçelere temkinli yaklaşıp yüksek yangın koruma standartları isterken; bazıları da eski müşterilerine poliçe yenilememe bildirimi yapıyorlar. Sigorta şirketlerinin olayı entegratif ve bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmeleri gerekmektedir. Sanayicilerimiz, sigorta şirketlerine sadece tesislerini değil, sigorta yapılması gereken ne varsa, araç kasko, zorunlu deprem, mali mesuliyet, nakliye, trafik, hırsızlık vs. yaptırdıklarını ancak sigorta şirketlerinin sanayi poliçelerine gelince ya kesmek istemediğini ya da çok yüksek prim istediklerini belirtmişlerdir. Ayrıca, tesis yeni iken yaptıkları makine kırılması poliçelerini zamanla yapmaktan imtina ettiklerinden de ayrıca rahatsızlık duymaktadır. İşin en üzücü kısmı ise, yıllardır müşteri portföyü oluşturmak için kıyasıya rekabet eden acentelerimiz, bağlı oldukları sigorta şirketleri ile müşterileri arasında kalmış durumda olmasıdır. Sigorta acenteleri ile sanayicilerimizin bugünlerde karşılıklı olarak daha anlayışlı olmaları gerekmektedir. Dahası, yılların kazanımlarını sigorta şirketlerinin keyfi ve geçici uygulamalarına kurban etmemelidirler."

 Sanayicilerin dikkat etmesi gereken konulara değinen KASİAD Başkanı Arpasatan şunları anlattı: " Tüm bunların yanında, uzun vadeli kredi kullanmanın şartlarından bir tanesi de tesisin sigorta yaptırılma zorunluluğudur. Bankaların zorlamasıyla poliçeyi kestirebilen üyelerimiz poliçede gizli muafiyet ya da eksik poliçeye karşı çok dikkatli olmalıdır. Aksi takdirde herhangi bir hasar durumunda işletmeler ve kredi alacağı olan bankalar istenmeyen sürprizlerle karşılaşabilirler. Altını ısrarla çizdiğimiz bir diğer konu ise şudur. Sigorta şirketleri, tüm önlemlerini almış sanayici ile eksik ve yetersiz önlemler almış sanayicilerin primlerini bir tutmamalıdır zira ortaya haksız bir talep çıkmış olur."

Ali Arpasatan yaşanan durumun sanayici ve işletmeler üzerinde güvensizlik duygusu yaşattığına değinerek şunları dile getirdi: " Özetle, geldiğimiz noktada sektörün içinde bulunduğu durum maalesef riskten kaçma halini yansıtıyor. Sanayici ve işletmeciler üzerinde tamiri mümkün olmayacak güvensizlik duygusu yaratıyor. Dünyada sigortalanabilen risklerin tümünün Türkiye'de de sigortalanabilir olması gerekir. Çözüm olarak; işin uzmanları yüksek riskli poliçeler için sigorta şirketlerinin ortak bir havuz oluşturabileceklerini belirtmektedirler. Sigortacılık bir risk üstlenme sanatıdır, riskten kaçma değil." (M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı