Adaylar cebe girdi
Gündem 23.08.2013 15:01:20 0

Adaylar cebe girdi

Kahramanmaraşlı bir bilgisayar yazılım uzmanının akıllı telefonlar için geliştirdiği mobil uygulama, seçim arifesindeki siyasi parti ve adayların işini bir hayli kolaylaştıracak.

‘Adaylar cepte' adı verilen uygulamayla seçmen, cep telefonu ekranından siyasi parti temsilcileri ve adayları hakkında bilgi sahibi olabilecek, dilerse adayın kamuoyu yoklaması için yaptığı ankette oy kullanabilecek. Uygulama, adaylara özel hazırlanmasının yanı sıra, siyasi partilere kurumsal hizmet seçeneği de sunuyor. Parti genel merkezi dilerse, yerel ve genel seçimler öncesi uygula üzerinden anket düzenleyip, Milletvekili ve Belediye Başkan adayının seçmenden aldığı oy oranını anlık takip edebilecek. 

Eskiden sadece haberleşmek için kullanılan cep telefonları, gelişen teknolojiyle günümüz kullanıcılarının internet erişim araçları haline dönüştü. Sıradan cep telefonları yerine, akıllı telefon ve tablet kullanmayı tercih eden günümüz tüketicileri, internet erişimini de mobil ortamlardan sağlıyor.

Akıllı telefonların internet üzerindeki etkin rol'ü, bilgisayar yazılım uzmanlarının bu alanda güncel mobil uygulamalar geliştirmesine neden oluyor. Sosyal ağ uygulamalarından, mobil oyun uygulamalarına, verimlilikten, fotoğrafçılık uygulamalarına kadar daha birçok alanda yazılım geliştiren uzamanlar, kullanıcıların dikkatini çekmek için farklı projelere imza atıyor.

"ADAYLAR CEPTE UYGULAMASI"

Bu alanda ilginç projeler hazırlayan 28 yaşındaki yazılım uzmanı Şeref Koca, yaklaşan yerel seçimler öncesi "Adaylar cepte" mobil uygulamasıyla dikkat çekiyor.

Yaklaşık 1 yıl süren Ar-Ge çalışmasının ardından uygulamayı kullanıma hazır hale getiren Koca, seçim altyapısını hazırladıklarını belirtti. Koca, "Adaylar cepte uygulamasıyla, adaylar seçmenlerin cep telefonlarına bir nevi girmiş olacak. Anketlerle yapılan kamuoyu yoklaması, maliyetsiz bir şekilde cihazlar üzerinden insanlara yaptıracağız. Adaylar kendi görüş ve yorumlarını tüm seçmenlerle paylaşabilecek. Anketler düzenleyip oy oranları hakkında seçim öncesi bilgi sahibi olabilecek." dedi.

Projenin çalışma sistemiyle ilgili bilgi veren Koca, Tüm bu işlemlerin akıllı telefonlara Store mağazasından indirilecek ‘Adaylar cepte' uygulamasıyla gerçekleştirilebileceğini ifade etti.

Koca, uygulamanın akıllı telefonlarda nasıl kullanılacağını ise şöyle anlattı: "Öncelikle adaylar için hazırlanan bu uygulama marketten akıllı telefonlara ücretsiz olarak indiriliyor. Telefonun ana menüsünde çıkan uygulama tıklandığı an otomatik olarak açılıyor. Uygulama kullanıcıyı otomatik yönlendiriyor. Kullanıcı, telefonun menüsünü andıran uygulama içerisinde gezerek adayın öz geçmişi, eğitim durumu ve anket için oy verebiliyor. Böylelikle binlerce lira harcanarak yapılan seçim çalışmalarını parti ve adaylar daha düşük maliyetlerle yapabilecek."

BAŞBAKAN İÇİN ÖRNEK MOBİL UYGULAMA

Geliştirdiği yazılımın bir örneğini hazırlayan Koca, bu uygulama için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı model seçmiş. Başbakan Erdoğan'ın, kişisel bilgileri, sözleri ve fotoğraflarının yer aldığı uygulamayı mağazaya ekleyen Koca, ücretsiz indirilecek ‘Recep Tayyip Erdoğan' uygulamasıyla Başbakan hakkında bilgi sahibi olamayan bir kişinin, her türlü bilgiye ulaşabileceğini ifade etti.    

Uygulamanın, anketlerde bir kişinin ikinci kere oy kullanmasına imkân vermediğini belirten Koca, bilgisayarda da kullanılabilen yazılımın yaklaşık maliyetinin 3 ile 10 bin dolar arasında değiştiğini kaydetti.

"TÜRKİYE'DEKİ 4 FİRMADAN BİRİYİZ"

Türkiye'de interakif (Birbirini karşılıklı olarak etkileme yoluyla yapılan iletişim) uygulama geliştirip App Store'un mağazasında yayınlanan dört yerli firmadan biri olduklarının altını çizen Koca, App'dan alınan güvenlik sertifikası sayesinde geliştirdikleri yazılımların App mağazasında yayınlandığını dile getirdi.

Program dilinin çok yeni olmasının mobil programcılığı zorlaştırdığını kaydeden Koca, "Piyasada ticari yazılım dediğimiz muhasebe programlarıyla, cep telefonlarının iletişim kurarak verileri internet üzerinden mobil telefonlar aracılığıyla kullanıcılara sunduk. Bu projemizle Türkiye'de App Store'un mağazasına girmeyi başaran dört firmadan biriyiz." şeklinde konuştu.

"OTOPSİ DİJİTAL ORTAMDA TAKİP EDİLİYOR"

İstanbul Adli Tıp Kurumu`na, cesetler üzerinde yapılan otopsinin dijital ortamda takip edilmesi için donanım ve yazılımı kendilerine ait sistem kurduklarını aktaran Koca, Türkiye genelinde 15 firmaya mobil uygulama hazırladıklarını sözlerine ekledi. 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1-Tablet Bilgisayar ve akıllı telefon genel görüntüsü.

2-Firma çalışanları.

3-Bilgisayar başında çalışan firma görevlisi.

4-Firma yetkililerinin fikir alış verişi.

5-Tablet bilgisayar ekranı.

6-Uygulamayı inceleyen bir kişi.

7-Akıllı telefon uygulama ekranı.

Röpler:

Firma sahibi: Şeref Koca

(03:35-04-01)- "Yaklaşan seçim sürecinde adayların kendilerini daha iyi tanıtabilmesi için geliştirmiş olduğumuz bir mobil uygulama. Bu uygulamayı kullanıcılar android marketten, Apple stor'dan girerek indirebiliyorlar. İndirdikleri uygulama sayesinde, uygulamasını indirdikleri aday adayının veya adayın vizyonunu, misyonunu, projelerini onların görüşlerini çok rahat kendi telefonlarından, akıllı telefonlarından inceleyebiliyorlar, görebiliyorlar.

(04-01-04:16)- "Aday adaylarının ve adayların vaatlerini, onların hakkında bilgilerini ve örneğin (adaya direk soru sorması, adayın direk o soruları cevaplaması) bunların bütününü kapsayan bir uygulama."

(04:16-04:28)- "Uygulamamız bir çok dile çevrilebiliyor. Gelen talepler doğrultusunda biz Türkçenin haricinde de hangi dilde kullanılmak isteniyorsa o dile uygun hale getirip yayınlıyoruz."  

(04:28-04:47)- "Tanıtım maliyetlerini düşürmesi açısından uygulama gerçekten çok faydalı. Örneğin bu uygulamanın ortala maliyeti 3 bin dolarla, 5 bin dolar arasında. Tabi biz bunu birkaç paket haline getirdik. Seçilen pakete göre fiyat belirlemesi yapıyoruz."   (Ömer KEBELİ)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 13.5°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı