Tarih: 06.09.2013 18:40

Kahramanmaraş Tarhanası Daha Kaliteli Olacak

Facebook Twitter Linked-in

Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile Kahramanmaraş tarhanasında kalite ve lezzet arttırılacak. Dr. Rukiye Kara'nın proje yürütücülüğünü üstlendiği çalışma ile Kahramanmaraş tarhanası yapımına uygun beyaz daneli buğday üretimiyle tarhanada standartın yakalanması amaçlanıyor.

2008 yılında 167 çeşit buğday ile başlanan projede çeşit sayısı 2011 yılsonu itibariyle 8' düşürülmüş. Özellikle son yıllarda tarhananın bir sektör haline gelmesinden dolayı başlatılan projede çiftçilerin, değirmencilerin, üreticilerin, satıcıların ve tüketicilerin ortak paydada buluşması ile kaliteli tarhana üretilecek. 3 yıllık ortak çalışma sonucu 8'e düşürülen çeşidin yaygınlaştırılarak kahramanmaraş'a hem ekonomik hem de sağlık açısından kaliteli bir ürün kazandırılması projenin temel hedefi olarak ön plana çıkıyor.

Proje hakkında bilgi veren Dr. Rukiye Kara şunları konuştu: "Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak biz Kahramanmaraş'ta, Kahramanmaraş tarhanası yapımına uygun olarak ekmeklik buğday çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla 2008 yılında bir proje başlattık. 2011 yılı sonu itibariyle de bu projeyi sonlandırdık. Bunu yapma amacımız ilk etapta Kahramanmaraş tarhanası inanılmaz derecede büyüyen bir sektör haline geldi. Bu sektörün büyümesiyle birlikte buğday talebi, daha doğrusu Kahramanmaraş'ta dövme yani yarma olarak bilinen ham maddenin tarhana yapımında eksikliği çıktı ortaya. Çünkü tarhana yapmak için dövmecinin istekleri, belirlediği buğday ve üreticinin ve tüketicinin kriterleri ortak olarak tutmuyordu. 1 saatte dögülen buğday tanesi de var 3-4 saatte döğülecek buğday tanesi de var. Değirmenci kendi tercihine göre kısa sürede döğülebilecek çeşitleri arıyor. Ama üreticinin ve tüketicinin istekleri çok farklı yönde olabiliyor. Bu amaçla biz hepsinin, çiftçinin, değirmencinin, üreticinin, tüketicinin ortak olarak kullanacağı bir materyal var mıdır, hepsinin talebini karşılayacak bir çeşit var mıdır amacıyla yola çıktık. Bu amaçla 167 tane uluslar arası materyal topladık, araştırmasını yaptık."

Çiftçiler, değirmenciler ve üreticilerle ortak bir çalışma yaptıklarını ifade eden proje yürütücü Kara şu şekilde konuştu: "İlk yılın sonunda tarla gözlemleri ve değirmencilerle yaptığımız ortak çalışmanın sonunda bu sayıyı biz 64'e indirdik. İkinci sene yine, tarla gözlemleri, değirmenci gözlemleri ve kalite özelliklerine, kalite özellikleri protein oranı, sarılık değeri, kırmızılık değeri, sertlik değeri ve daha birçok kriter var, bakarak seçim yaptık. 3. Yılın sonunda ise 8 çeşide indirdik bunları."

Projenin hazırlanma amacıyla ilgili bilgi veren Kara şunları dile getirdi: "Bizim elde ettiğimiz sonuç ne oldu? Tarlada verime baktık bunu çiftçi için yaptık, dövme özelliklerini inceledik bunu bir değirmenci için yaptık. Arkasından tarhana özelliklerine baktık bu hem tarhana üreticisi ve satıcısı için kullanılan materyallerdir. Kalite özelliklerini dikkate alarak değirmencilerin, tarhana üreticilerinin ortak çıkarlarını gözeterek hepsinin ortak paydada buluştuğu bir materyal elde etmeye çalıştık. Bununla ilgili de yaygın olarak kullanılan Darıel, Cumhuriyet, Atay85 gibi farklı 8 tane materyal elde ettik.  Şu anda bu türlerin tarlada ekimini yaptık ondan sonra bu şekilde tarhanalık buğday olarak tescile sunmayı düşünüyoruz."  (M. Serhat TOPALCA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —