Alacacı; “Hayat Uçan Bir Balon Değil”
Gündem 8.09.2013 17:08:16 0

Alacacı; “Hayat Uçan Bir Balon Değil”

Geçtiğimiz aylarda açılan ve Türkiye'de 5 merkezden biri olan Aile Danışma ve Eğitim Merkezi nişanlı ve evlilere yönelik çalışmalarına devam ediyor.

Resmi açılışı Nisan ayında yapılan Merkezde bu güne kadar toplam 350 kişiye ulaşılmış ve ailevi sorunlarına çözümler üretilmiş. İklime Hatun Aile Danışma ve Eğitim Merkezinde PDR uzmanı Müdür Meltem Alacacı, sosyolog ve psikologdan oluşan ekibiyle nişanlı ve evli çiftlere çeşitli faaliyetlerle yardımcı oluyor.

Kahramanmaraş Belediyesi İklime Hatun Aile Danışma ve Eğitim Merkezi Müdürü Uzman Meltem Alacacı, merkezin aile danışma ve eğitim üzerine kurulduğunu belirtti.

Alacacı, nişanlılık sürecinin önemine dikkat çekerek çiftlerin özellikle evlilik öncesi süreçte net ve doğal olmalarına özen göstermesi gerektiğini ifade etti. Nişanlı çiftlerin günlük 7-8 saat telefon görüşmesi yapmamalarını tavsiye eden Alacacı, bunun günlük 45 dakika ile sınırlandırılmasının çiftler için faydalı olacağını söyledi. Evlilik öncesi dönemde her şeyi paylaşmanın çiftlerdeki birçok özlemi bitirdiği için daha sonra sorun yaşamalarına neden olduğuna vurgu yapan Alacacı, tanımanın sürekli beraber olmak şeklinde anlaşılmaması gerektiğini açıkladı.

Nişanlı çiftlerin yüz yüze görüşmelerinin iyi olacağını ancak bunun da istismar edilmemesi için çiftleri uyaran Alacacı, evliliğe bırakılması gereken bazı konuların gizemli kalarak sihrin bozulmamasının önemli olduğunu belirterek karşılıklı güven üzerine kurulu bir ilişkinin gelecek için faydalı olacağını söyledi.

Eşlerin çalıştıkları işlerin, kazandıkları paranın ve bitirdikleri üniversitenin de evlilikte önemli olduğunu aktaran Alacacı, özellikle mesleğin ve sorumluluklarının diğer eş tarafından dikkate alınarak ona göre karar verilmesinin dikkat edilmesi gereken konulardan biri olduğuna değindi.

Yaklaşık 5 aylık dönemde toplam 350 kişiye çeşitli konularda yardımcı olduklarını aktaran Alacacı şunları dile getirdi: "Merkezimiz açıldığı andan itibaren temel mantalitesi bireysel terapi grupla psikolojik terapi danışma aile danışmanlığı ve eğitim şeklinde. Özellikle şu an itibariyle yani 6 ay içerisinde yaklaşık 350 danışan başvurdu merkezimize. Yani merkezimize toplam 350 kişi başvurdu bunlardan tahmin ediyorum 100'ü evli çiftti. Bunlar ailevi sorunları olan, boşanma derecesine gelen, nişanlılık nedir, evlilikle nedir, psikolojik, sosyolojik hukuki ve dini boyutlarını öğrenmeye geldiler."

Nişanlılara yönelik terapilerin 45 dakikalık seanslarla 6-8 hafta devam ettiğini aktaran Alacacı şu anda 15 çiftin terapilere devam ettiğini ve bu güne kadar toplam 25 çifte nişanlılık konusunda yardımcı olduklarını söyledi.

Alacacı, Aile Danışma ve Eğitim merkezinde insanların, farkındalıkların arttırılması adına rol yapmamayı ve doğal olmayı öğrendiklerini ifade ederek doğal olmanın hayatta kazanılması gereken en büyük özellik olduğuna dikkat çekti.

"ÇİFTLER ÇOK HEYECANLA NİŞANLANIYORLAR AMA…"

Evlenmeden önce çiftlerin kendilerini tanımaları gerektiğine dikkat çeken Alacacı konu hakkında şöyle konuştu: "Özellikle nişan terapisi dediğimiz, nişan döneminde evliliğe hazırlık sürecinde bazı danışmanlık hizmetlerimiz var. Nişan terapisi çok önemli çünkü çiftler çok heyecanla nişanlanıyorlar ama çok ciddi bir de tedirginlik var. Birbirine güvenememe, aile ile ilgili sıkıntılar var. Nişan terapisinde, evlilik terapisinde uyguladığımız en baş olayı uyguluyoruz, kendini tanıyor musun? Sen kimsin? Sonra hanımefendi ve beyefendi ayrı ayrı kendilerini iyi tanımadıklarını fark ediyorlar. Zaten ilk tanışmada biz şunu öneriyoruz, karşıdakini tanıma önemli değil ama kendini iyi tanı, kendin hakkında doğru bilgiler ver. Ondan sonraki süreçte, ikinci, üçüncü görüşmelerde karşılıklı tanımaya çalış. Yani frekanslar birbirine uyacak mı, uymayacak mı? Bu konuda uyum ne kadar, uyumsuzluk ne kadar? Bunu iyi ölçme noktasında bakıyoruz.

"SEN HAYAL KURARSIN AMA GERÇEKLERLE YÜZ YÜZE KALIYORSUN"

Son süreç artık nişana ve evliliğe götürecek bir süreç, ben kararımı verdim mi, aradığım kişi bu mu? Aynı şekilde hanımefendi için de beyefendi içinde cephe bu şekilde. Ondan sonra da daha radikal, mantık noktasında kararlar vermeleri gerekiyor. Beni tanırken ailemin kim olduğunu iyi bilmesi gerekiyor. Beni tanırken yaşadığım, sunacağım ortamın, mesleğimin, nerede okuduğumun, nerede çalıştığımın, bir inşaat işçisi dahi olsam, inşaat işçisinin neler yapabileceğini ve hangi sorunlarla karışılacağını daha ilk tanışma anında konuşmalarında çok büyük artılar gördük. Her şeyle yüzleşmek, yüzleştiğin zaman bazı şeyleri büyütmezsin yani hayat uçan bir balon değil bu balonun içerisine girmen çok kolay değil çünkü o balon patladığında sen hayal kurarsın ama gerçeklerle yüz yüze kalıyorsun."

"EFENDİMİZ DİYOR Kİ; SEN DİĞERLERİNİ GEÇ, DİNDAR OLANI SEÇ"

Ailelerin destek olacaklarına ve her şeyin güzel olacağına dair çiftlere sözler verdiğini ancak daha sonra durumun değiştiğini aktaran Alacacı şunları söyledi: "Bazen aileler çok hoş göstermiş bazı şeyleri, işte her şey olacak, biz size destek olacağız ama bu insanlar evlendiğinde yapa yalnız kalmışlar ve üstelik bir birlerini tanımaya çalışmakla imtihan olmuşlar. Gerçekten ailenin ehemmiyeti noktasında bir de bizim görsel dini sunumlarımız var. Aile neden kurulur, evlilik neden yapılır. Efendimizin beş şey için bir kadınla evlenileceğini söylemesini hatırlatıyoruz. Diyoruz ki bir kadın, malı, güzelliği, soyu ve dini için alınır. Efendimiz diyor ki; sen diğerlerini geç, dindar olanı seç. Allah malı da güzelliği de nasip eder. Acaba kriterlerimiz nerde, dinimiz nerde? Bunu tabi herkese uygulayacağız diye bir şey yok, dini konuda dikkat eden aileler için bunu uyguluyoruz."

İklime Hatun Aile Danışma ve Eğitim Merkezi Müdürü Meltem Alacacı: "Nişanlılık terapisi neden önemli? Sadece evlenmek için evlenmemek gerekiyor, nişan süreci tanıma sürecidir, evlilik süreci değildir. Nişanlanırken, aileyi tanıdınız mı, sizi bekleyenleri düşündünüz mü? Bunu çok olumsuz noktada düşünmelerini istemiyoruz ama değerlendirmelerini istiyoruz." dedi.

"TELEFON GÖRÜŞMELERİ 45 DAKİKA İLE SINIRLANDIRILMALI"

"Ben eğer gerçekten kendimi anlattıysam, ölçülü bir insan olduğumu karşımdaki insana hissettirdiysem, sırf bunu da nefsim için yapmadığıma, karşımdakinin iyiliğini de düşündüğüme inandırırsam o 45 dakika 45 sene hükmünde olabilir. İnanmak, güvenmek lazım ama temel ilke bütün bunlarda güven. Yüz yüze görüşme olmalı, bir birlerini ölçmeliler, tanımalılar ama rol yaparak değil." Şeklinde konuşan Alacacı sözlerine şu şekilde devam etti:  " Saatlerce telefon konuşması yapmışlar ama bakıyorsunuz çok yüz göz olmuş bir evlilik, çok sıkıntılı bir evlilik. Evlilik öncesi ilişki tüketilmiş her şey öğrenilmiş, her şey kavga edilmiş. Yani tartışmak güzel ama kavga edilmesini istemiyoruz. Kavga edecek boyuta geliyorsa bu insanlar artık anlaşamıyor demektir. Biz nişanlı olduğumuz anda karı koca hayatı yaşamak istiyoruz. Görüşeceksin ama çok değil, mesafeli olmak çok önemli. Ben diyorum ki 45 dakikayla telefonlarınızı sınırlayın, 7 saat telefonla konuşan nişanlı var, bu ne kadar mantıklı.

"O ONUN GIRTLAĞINA SARILIYOR, O ONUN"

Ondan sonra önce bu böyle değildi diyorlar, o onun gırtlağına sarılıyor, o onun. Net olmak, doğal olmak lazım ama çok yüz göz olunmamalı. Nişanlılık döneminde Efendimiz 99 defa görüşülmesini tavsiye etmiştir ama asla çok samimi olmayı, yüz göz olmayı tavsiye etmez. Niye, bir sihri olsun, kavuşma anının bir özelliği olsun. Kafanızda özlediğiniz bir noktası olsun yani, o kadar etkili biz bunu başaramıyoruz şu an. Sürekli mesajlaşıyorlar, sen nerdesin ben şuradayım ne yaptın nasıl gidiyor bunun böyle olmaması lazım. 45 dakika telefonla konuşulur, belli bir vakit, mesela akşam 22.00'da konuşursunuz bir sonraki akşama kadar beklenmesi lazım. Aslında her gün konuşmak bile fazla. Tanımak sürekli beraber olmak değil, çünkü evlenene kadar siz onu gerçekten tanıyamayacaksınız, asla. Rol yapılır yani mümkün değil. Gerçekleri konuşmamız lazım, biz uçan balonun içinde yaşamıyoruz."              

ÇİFTLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KONU, EŞİN MESLEĞİ

Eşin yaptığı işin evlilik öncesi dönemde üzerinde durulması gereken önemli konulardan biri olduğuna değinen Alacacı şunları anlattı: "Bir hanımefendi olarak eşimizin devlet kurumlarında çalışmasını, garantili bir işi olmasını iyi bir para kazanmasını istiyoruz. Ama meslekle yüzleşilmesi ve fedakârlık noktasında sıkıntılarımız çıkıyor. Tamamıyla beni yalnız bırakıyor, ben önemsiz, değersizim diye ailesiyle paylaşıyor ve bu noktada çok ciddi problemler çıkıyor. Örneğin o insan askerse, nöbetleri var, daha ağır sorumlulukları var. Bayanın bunlarla yüzleşmesi gerekiyor, yüzleşmezse yapacak çok bir şey de yok, mecburen. Onu daha ilk seçimde karar vermesi lazım, ilk seçimden sonra da yapabilecek mi yapamayacak mı diye nişanlılık dönemi boyunca sürekli bu konuları konuşarak, tartışarak yüzleşmesi ve kabul etmesi gerekiyor, her iki tarafta." 

(M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı