İdari kadroya eğitim semineri
Gündem 10.09.2013 13:43:57 0

İdari kadroya eğitim semineri

Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Cerrah, toplumsal olaylarda vatandaşların duygu ve düşüncelerinin provakatörler tarafından kullanıldığını söyledi.

Cerrah, Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü'nde görevli idari kadroya yönelik "toplumsal olaylarda kitle psikolojisi ve risk analizi" konulu seminer verdi. Emniyet brifing salonundaki seminerde konuşan Cerrah, başka birini etkileyen her türlü vakayı toplumsal olay olarak nitelendirebildiklerini söyledi.

Toplumsal olayların aradan zaman geçse de unutulmadığını ve çağrışımlar yaptığını ifade eden Cerrah, "Tarihteki bazı olayları düşünürsek bütün Türkiye'yi siyasi ve toplumsal olarak etkileyecek olaylar olarak görüyoruz. Örneğin 1978 Maraş Olayları var, o gün bugündür Kahramanmaraş dendiğinde akla o kötü olaylar geliyor. Toplumsal olayların böyle bir etkisi var. Bir başka örnek ise Suriye'de bir olay oluyor, hemen biz burada önlemler almak zorunda kalıyoruz. İster istemez burayı etkiliyor. Göç ve ya siyasi olarak burayı etkiliyor. ODTÜ'de bir olay oluyor. O olayı protesto eden veya destekleyen insanlar burada da olabiliyor. Dolayısıyla toplumsal olayların böyle bir etkisi var. Sürekli olarak risklerin değerlendirilmesi kapsamında toplumsal olay kavramının böyle bir etkisi var" diye konuştu.

Toplumsal olayların çıkmasını etkileyen faktörleri de anlatan Cerrah, kitle psikolojisi incelendiğinde bilinçli kişiliğin ortadan kalktığını belirtti. Bu tür ortamlarda provakatörlerin fertlerin duygu ve düşüncelerini kullandığını dile getiren Cerrah, şöyle konuştu:

"Fertlerin duygu ve düşüncelerinin bir tek yöne kanalize edildiğini düşünüyoruz. Bunun dışında başka bir şeyle ilgilenme söz konusu değil. Burada da el altından yönetenler, provokatörler, liderler bunu iyi bir şekilde kullanıyorlar. Algı yönetimini burada iyi kullanıyorlar. Kolektif bir bilinç ortaya çıkıyor. Sonuçta da kitleyi biz tek vücut halinde görüyoruz. Hepsini sanki bir adam gibi görebiliyoruz. Bu adam, nasıl bir adam, karşımızda yüzlerce, binlerce insanın birden bizlere hücum ettiğini görebiliyoruz. Belirli bir dar alanda yer alması, ilişkilerin minimum seviye de olması, birbirlerini tanımamaları, şuursuzca uyum gösterilmesi, duygusallığın ön planda olması, sorumsuzluk duygusu anonimlikten kaynaklanan, ‘beni burada kimse görmez. Yaptıklarımdan sorumlu değilim. Nasıl olsa beni görmüyorlar' diyerek orada çok daha rahat hareket etme söz konusudur. Normalde yapmadığı davranışları olay sırasında yapar. Çünkü kendisinin tanınmadığını düşünüyordur. Bu kameralar gibi aletler bunların anonimliğine karşıdır. Dolayısıyla kameralara saldırmaları çekim yapanları engellemeleri, bu anonimliğe bir tehdit olduğu için kişiler onları da hedef almak zorundadırlar."İHA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı