Konteyner Okul öğrencilere bu yıl da merhaba dedi
Eğt.-Kült. 10.09.2013 19:13:11 0

Konteyner Okul öğrencilere bu yıl da merhaba dedi

Aslanbey Mahallesinde bulunan Çakmakçı Sait İlköğretim Okulu geçen 5 seneden sonra bu yılda konteyner binalarda 2013-2014 eğitim-öğretim yılına başladı.

Konteyner okulda toplam 600 öğrenci bulunuyor. Sabah ve öğleden sonra eğitim-öğretim veren okulda öğrenciler 25 veya 30'ar kişilik sınıflarda ders görmeye devam ediyor.

Uyum sürecinde okula bir hafta önce başlayan Çakmakçı Sait İlköğretim Okulu birinci sınıf öğrencileri normal sınıfların olduğu bir bina yerine hayatlarında ilk kez gördükleri okul manzarasına konteyner sınıfları seyrederek başlıyor. Okula anne ya da babalarıyla gelen minik öğrenciler belki de ilk defa gördükleri bu manzarayı diğer bütün okulların da aynı olduğunu düşünerek kabul etmeye çalışıyor. Bu sene birinci sınıfa toplam 90 öğrenci kayıt yaptırmış, minik öğrenciler okula uyum sürecinde prefabrik binalarda ilk okul tecrübelerini kazanıyorlar.

Öğrencilerin ders gördüğü binaların konteyner olmasından dolayı yaşanan en büyük sıkıntı olarak yazın aşırı sıcak olması, kışın ise aşırı soğuk olması ön plana çıkıyor. Prefabrik binaların bulunduğu alanın çevresinin toprak olmasından dolayı sınıflardaki klimalar da sık sık arızalanıyor. Okulun bulunduğu alanın hemen yanında bulunan inşaatta geçen yıllardan dolayı göçükler meydana gelmiş. Metrelerce kazılan alanda zamanla toprak kaydığı için belediyenin döşediği borularda da patlama olmuş. Kazılan inşaatın içinde bulunan yaklaşık 2 metre yüksekliğindeki asansör çukuru öğrenciler için bir başka tehlike olarak dikkat çekiyor. Okul yetkilileri söz konusu çukurun kapatılması için gerekli işlemleri yapmış ve çukurun üzeri geçici olarak kapatılmış.

Öğrencilerin ders gördüğü sınıfların ve teneffüste dinlenmek için çıktıkları sözde okul bahçesinin hemen yanında inşaat alanında bulunan çukurun yüksek olması çocuklar için bir başka tehlike unsuru olarak görülüyor. Prefabrik binalarda gerekli tedbirler alınamadığı için öğrencilerin karşılaştığı bir diğer sorun da farelerin zaman zaman sınıfları istila etmesi oluyor.

Konteyner binaların en büyük sorunu ise elektrik tesisatı olarak ifade edilirken meydana gelecek bir kaçak durumunda çok ciddi olumsuz sonuçlar doğuracağı belirtiliyor.

"BENİM ÇOCUĞUM OLSA BEN GÖNDERMEM"

Aslanbey Mahallesi Muhtarı Veysel Küçük Çakmakçı Sait okulunun durumu hakkında şunları dile getirdi: "En büyük sıkıntımız okul,  yetkililerden okulun bir an evvel yapılıp velilerden kurtulmak istiyorum. Velilerin sıkıntısı en çok muhtara oluyor. Muhtar yaptırmıyor, muhtar uğraşmıyor. Bu gün milletvekillerimiz var, Başkan'ımız var, Cumhurbaşkanı'ımız var, bir an evvel Aslanbey mahallesinde okulun yapılmasını istiyoruz. Üç yıl oldu, yeri eşildi, yapıyoruz dediler, bir müteahhit geldi beton döktü ondan sonra kayboldu. Sıkıntımız çok büyük, çocukların hepsi mağdur, gerçekten böyle bir yerde çocuk okumaz. Benim çocuğum olsa ben göndermem."

Öğrenci velilerinden Haşim Sağlam şunları söyledi: " En başta, inşaat çukurunun tehlikesi ve şu anda ders yapılan okulların berbat vaziyette olması geliyor. İçeriye insan geçemiyor, sıraların dar olmasından dolayı. Tuvaletler yetersiz, küçük çocuklara göre yok. Normal, büyüklerin kullanacağı tuvaletleri kullanacaklar. Yani sağlık yönünden de emniyet yönünden de her türlü sıkıntı var."

2008 yılından bu güne Çakmakçı Sait okulunun hikâyesi ise kısaca şu şekilde:

2008 Kasım ayında konteynerler şu anki yerine getirilirken geçen zamanla birlikte inşaatına bir türlü başlanamayan okula yeni konteynerler ilave edilmiş.

Konteynerlerin mevcut yerine getirilmesi vatandaşların isteğiyle olmuş. Halk konteyner binalarda eğitim yapmaya devam edilmeyeceğini düşündüğü için bu talepte bulunmuş. Ancak geçen senelere rağmen çeşitli sorunlardan dolayı temel kazma işlemleri dışında inşaat çalışmasına başlanamamış.

2010 Temmuz'unda yapılan ilk ihale müteahhit firmaların itirazı üzerine TOKİ tarafından iptal edilmiş. İkinci firma Kamu İhale Kurumuna gitmiş, Kamu İhale Kurumu da TOKİ'yi haklı bulmakla beraber mahkeme yolunun açık olduğunu söyleyince firma konuyu mahkemeye taşımış. 4-5 aylık mahkeme sürecinden sonra iş Kamu İhale Kurumuna devrediliyor. Mahkeme, 2011 yılında işin Kamu İhale Kurumu'nun sorumluluğunda olduğunu belirtiyor. Kamu İhale Kurumu da yine TOKİ'yi haklı bulunca TOKİ 2011 Mayıs ayında yeniden ihaleye gidiyor. İhale yapıldıktan sonra 2011 Haziran ayı sonunda müteahhit firma çalışmaları başlatmak için geliyor.  Temmuz'da hafriyat çalışmalarının başlaması planlanırken zemin etütünün yanlış yapılmasından dolayı yeniden zemin etütünün yapılması gerektiği belirtiliyor.

Yaz dönemi zemin etütü yapmakla geçiyor, Kasım ayında hafriyata başlanıyor, bu çalışmalar Piazza AVM'nin hafriyatıyla aynı döneme denk geliyor. Ancak Piazza AVM geçtiğimiz aylarda hizmete açılmasına rağmen okul hala konteyner binalarda eğitim-öğretime devam ediyor.  Daha sonra müteahhit firma diğer işlerinden dolayı kriz yaşıyor, 30 Aralık 2012 tarihinde bitmesi gereken iş, süre uzatımı ve ihalenin iptal edilmesi gibi işlemlerden dolayı son ihalenin yapıldığı 9 Eylül 2013'e kadar geliyor.

Okul, 2010 yılından 9 Eylül 2013 tarihine kadar 3 defa ihaleye girmiş. 2011 Kasım ayında temeli kazılan okulun, 2012 Ekim ayında kuru betonu atılmış. İhaledeki anlaşmaya göre 570 günde bitirilmesi gereken okul inşaatı yetkili firmanın krizden dolayı iflas etmesi neticesinde bir çivi dahi çakılmadan kalmış.

Vatandaşlar, 9 Eylül 2013 Pazartesi günü yapılan yeni ihalenin sonucunu merakla bekliyor. Bu ihaleden ümitli olduklarını dile getiren veliler, yakın zamanda müjdeli haberi duymak istediklerini belirtti.

Yaşanan sıkıntılardan dolayı bir türlü bitirilemeyen okulun kısa sürede bitirilmesini beklediklerini anlatan veliler dört gözle son yapılan ihalenin sonucunu ve başlatacak çalışmaları bekliyor. (M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

18.9° / 6.1°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı