“Emeğinin karşılığını alamayanlar” isimli film çalışması hazırlattık

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Genel Başkan Yardımcısı Mutlu Kaya, ''Sağlıkta şiddete ilişkin yaşanmış hikayeleri anlatan `emeğinin karşılığını alamayanlar` isimli bir film çalışması ve kamu spotu hazırlattık'' dedi.

“Emeğinin karşılığını alamayanlar” isimli  film çalışması hazırlattık

Kaya, Sağlık-Sen Kahramanmaraş Temsilciliğini ziyaretinde yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının fedakarca çalıştığını ancak şiddete maruz kaldıklarını belirtti.

Amaçlarının sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalmasını önlemek olduğunu dile getiren Kaya, şöyle konuştu:

''Sağlıkta şiddete ilişkin yaşanmış hikayeleri anlatan `emeğinin karşılığını alamayanlar` isimli bir film çalışması ve kamu spotu hazırlattık. Sağlıkta şiddet ile hasta memnuniyeti doğru orantıda artış gösteriyor. Bugüne kadar bakanlık sağlıkta şiddetin boyutununun bu kadar fazla olduğunu kabullenmiyordu. Ancak düzenlenen sempozyumlar ve beyaz kod uygulamaları ile belirlenen veriler ortada. 2002 yılında hasta ve yakınlarının memnuniyet oranı yüzde 30`lardayken, bugün bu oran yüzde 80`lerdedir. Sendika olarak burada İngiltere modelini öneriyoruz. Orada sağlık çalışanının şiddete uğraması durumunda şiddeti uygulayan kişi kolluk kuvvetleri nezaretinde karakolda muayene ediliyor. Türkiye`de de bilgi şlem kayıtlarına kişinin şiddet uyguladığına dair not düşülmesi, hastanedeki polis odasında ya da farklı tecrit edilmiş bir odada muyene olması talebimiz oldu.''

Hasta memnuyetiyle birlikte çalışanlara şiddet oranında da meydana gelen artışın önüne geçilmesi için bir dizi çalışmalar yaptıklarını aktaran Kaya, konunun TBMM`ye sunulduğunu belirtti.

Kurulmasını talep ettikleri merkezlerden hem sağlık çalışanı hem de hasta ve yakınlarının faydalanabileceğini ifade eden Kaya, şunları söyledi:

''Şiddetin önüne geçebilmek adına `Hasta Hakları Birimi` kaldırılsın istiyoruz. Bu konuyu TBMM`de Şiddeti Araştırma Komisyonu`nda gerçekleştirdiğimiz sunu da dile getirdik. Komisyondan bizim talebimiz şuydu. Tabi ki hastanın hakkı var, hastamız sağlık hizmetini alıyor. Hasta hakları birimlerinin kurulmasının amacı daha farklıydı. Burda hasta kendi haklıymış gibi algılamaya başladı. Biz bunların `Sağlık İletişim Merkezi` olarak değiştirilmesini talep ettik.''AA

 



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer