Yılın Ahisine Kaftanı törenle giydirildi
Gündem 23.09.2013 18:17:14 0

Yılın Ahisine Kaftanı törenle giydirildi

23-28 Eylül Ahilik haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenen yılın ahisine kaftan giydirme töreni Taşhan'da gerçekleştirildi.

Kapalı Çarşıda bulunan Taşhan'da düzenlenen törene Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, İl Emniyet Müdürü Metin Aşık,  Ticaret İl Müdürü Mahmut Kalacık, oda başkanları ve ilgililer katıldı.

Yılın ahisi seçilen Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası üyesi Şakir Kar'a kaftanını Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu giydirdi. Yılın ahisine plaketini ise Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy verdi.

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bizim yükümüzü çeken esnafımız, hem sosyal hayatımızda hem de ekonomik hayatımızda temel direğimizdir. Geçmişten bu güne onlar sayesinde ayaktayız, esnaf sayesinde varlığımızı sürdürüyoruz. Mesleki dayanışmanın, ahlakın, dürüstlüğün, doğruluğun ve sağlam inancın temsilcisi bizim esnafımızdır."

"AHİ, DAĞITAN DEĞİL TOPLAYANDIR, YIKAN DEĞİL YAPANDIR"

Bilim, Ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatının örgüt olarak Anadolu'da 13. yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulduğunu anımsatan Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Ahmet Kuybu şunları söyledi: "Ahi kelimesi de Arapça'da "kardeş-kardeşim" demektir. Ahilik yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkârlar yetiştirmiştir. Peygamber efendimiz "Müminlerin iman bakımından en kâmili ahlâkı en güzel olanıdır" buyurmuşlardır. Bu hadisler, Ahîlere yön vermiş ve hayatın her alanında ahlaklı olmaya onları teşvik etmiştir. Kul hakkı sadece kul tarafından affedilmektedir. Bu sebeple esnaf kardeşlerimizin Yüce Dinimizin koymuş olduğu ticaret ahlakıyla ilgili prensiplerini her zaman bilmiş yaşamış ve ticaretine aktarmıştır. Ahi, dağıtan değil toplayandır, yıkan değil yapandır, dünya ve ahiret dengesini tutturandır. Çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine katkı sağlayan Ahi Teşkilatları, barışta devletine eğitimli asker hazırlamış, onların her türlü savaş teçhizatını üretmiştir."

"BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE BİRÇOK BAŞARIYA İMZA ATMIŞ BULUNMAKTAYIZ"

"Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan, dinini ve kültürünü yaşayan ve yaşatan sistemdir." şeklinde konuşan Kuybu sözlerine şu şekilde devam etti: " Ahi Evran tarafından Anadolu'da 13. yüzyılda kurulan Ahilik, belli kurallara bağlı olarak faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar birliğini ifade etmektedir. Bizler ahilik teşkilatının bugün ki mensupları olarak Kahramanmaraş'ta 32 bin esnaf kardeşimle birlik ve beraberlik içerisinde birçok başarıya imza atmış bulunmaktayız. Altın işlemeciliğinde üretici firma sayısı bakımdan Türkiye'de 2. İl olmamız ve 22 ayar altın işlemeciliğiyle Türkiye genelinin yüzde 60.'nın ihtiyacını ilimiz karşılamaktadır. Truva, yüzüklerin efendisi gibi dünyaca ünlü filmlerde kullanılan çarıklar bizim ustalarımızın ellerinden şekil almıştır. Türkiye'de bayan ayakkabı imalatında 2 sıra yer alamızda ayrı bir gurur kaynağımızdır. Bunun yanı sıra Türkiye'nin metal mutfak gereçleri ihtiyacının yüzde 60. Ustalarımızın hünerli ellerinden çıkmaktadır."

"TOPLUMUN KALKINMASINDA, YÜKSELMESİNDE ONLAR HER ZAMAN LOKOMOTİF GÖREVİ GÖRMÜŞTÜR"

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz yaptığı konuşmada şunları dile getirdi: "Kahramanmaraş'ımızda 32 bin esnafımız var, tabi esnaflar bizim toplumumuzun temel taşlarından. Toplumumuzun kalkınmasında, yükselmesinde hiç kuşkusuz onlar her zaman lokomotif görevi görmüştür. Hele Kahramanmaraş gibi üretken bir esnaf topluluğu içerisinde hele böyle güzel bir mekânda, Taşhan ve bunun bağlantısı olan çarşılarımızın çok güzel bir şekilde restorasyonlarının yapılıp bitirilmiş olması da bizim için ayrı bir onur, gurur meseledir. Esnafın ahlaklısı, çalışkanlığı esastır bunun için Kahramanmaraş'ımıza bununla ilgili fazla bir şey söylemeye gerek yok. Haftalarını tebrik ediyorum."

Programda esnaflara yaptıkları yardımlardan ve desteklerinden dolayı Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe'ye, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'a, Ticaret İl Müdürü Mahmut Kalacık'a, İl Emniyet Müdürü Metin Aşık'a ve Esnaf Odalar Birliği Başkanı Ahmet Kuybu'ya plaket verildi. (M. Serhat TOPALCA)    


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 13.5°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı