Bu Kurallara Uymayanlara Ceza Yağacak
Gündem 26.09.2013 18:21:25 0

Bu Kurallara Uymayanlara Ceza Yağacak

Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan yetiştiricilerini, nakliyecileri ve vatandaşları salgın hayvan hastalıklarının önlenmesi için uyardı.

Üreticilerin, İl veya İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri durumunda kendilerine her türlü yardımın yapılacağını söyleyen İl Müdürü Emiralioğlu, belirtilen şartlara sahip olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyeceğini ve hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Emiralioğlu, belgesiz sevk durumlarında hayvan sahiplerine her bir büyükbaş için 383 TL, küçükbaş için 62 TL ve nakil vasıtaları sahiplerine 1279 TL idari para cezası uygulanacağını ve kulak küpesiz hayvanlar en yakın mezbahada masrafları sahibine ait olmak üzere kestirileceğini söyledi.

HAYVAN SALGIN HASTALIKLARINA DİKKAT

Kurban bayramı dolayısıyla hayvan sevkiyatında artışların yaşandığını belirterek salgın hastalıkların yayılma riskine dikkat çeken İl Müdürü Emiralioğlu şunları söyledi: "Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle, ilimizde ve diğer illerde hayvan sevklerinde önemli miktarlarda artış meydana gelmektedir. Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmeleri salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynamaktadır. Bu sebeple,  kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın ilimize bulaşmasını önlemek için, aşağıda belirtilen hususlarda hayvan yetiştiricilerinin, hayvan nakliyeciliği yapan araç sahiplerinin ve kurbanlık alacak vatandaşlarımızın dikkat etmeleri büyük önem arz etmektedir."

Emiralioğlu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Gıda ve Yem Kanunu gereğince, il merkezi ve ilçelerden başka il ve ilçelere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde, menşeine en yakın yerdeki İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden veteriner sağlık raporu alınmasının mecburi olduğunu kaydetti.

SEVKİYATLARDA GEREKLİ OLAN BELGELER

Kurbanlık sevkiyatlarında bulunması gereken belgeleri açıklayan Emiralioğlu şunları aktardı: Kurbanlık hayvan satacak yetiştiricilerin mağdur olmamaları için sevk edilecek ya da hayvan pazarlarında satılacak küçükbaş hayvanlara PPR aşısının uygulanmış olması, büyükbaş hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportlarının, küçükbaş hayvanların kulak küpesi ve nakil belgelerinin bulunması gerekmektedir. İlgili yönetmelik gereği küpelenmeyen ve kayıt altına alınmayan sığır, koyun ve keçilerin işletme dışına çıkarılması, nakledilmesi, pazara ve mezbahaya götürülmesi yasaklanmıştır. Küpesiz hayvanların sahipleri teşvik ve desteklemelerden de faydalanamamaktadır."

KURBANLIK ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR

Vatandaşlarımızın sağlıklı kurban kesimi yapabilmesi için dikkat etmesi gereken noktaları açıklayan Emiralioğlu bunları şu şekilde sıraladı: "Veteriner Sağlık Raporu veya Nakil Belgesi olmayan, Küpesiz ve Büyükbaş Hayvan Pasaportu bulunmayan, Çok zayıf olan, Gebe olan, Yeni doğum yapmış olan, Yüksek ateşi olan, Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan, Kılları karışık ve mat halde olan, Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan,  Salya ve gözde akıntısı bulunan, Pis kokulu ishali olan, Öksürük, nefes darlığı, pis kokulu burun akıntısı olan,  Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan, Yara, şişlik ve ödemi olan, Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı olan hayvanların satın alınmaması gerekmektedir."

KURBAN KESİM YERLERİ NASIL OLMALIDIR?

1- Hayvan kesimleri Belediye mezbahalarında, Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenmiş geçici kesim yerlerinde veya vatandaşların etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçelerinde hijyenik şartlarda hayvan kesimi konusunda deneyimli ve ehil kişiler tarafından yapılmalıdır. Hastalık şüphesi olan et ve iç organlar bir veteriner hekime kontrol ettirilmelidir.

2- Kesim yapılacak yerler kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılmış olmalıdır.

3- Zeminde su ve kanın birikmemesi sağlanmalıdır. Kesim yerlerinde kullanılacak sular yeterli ve içilebilir özellikte olmalıdır.

4- Ete temas eden bıçak ve satır gibi aletler temiz olmalı, kesim işini yapacak olanlar kişisel temizliklerinde titizlik göstermelidir.

5- Kesim sonrası oluşan atık ve artıkların depolanması ve bertarafı için gerekli çevre sağlığı düzenlemeleri yapılmalıdır.

6- Kesim işlemi mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesim ve yüzüm işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması sağlanmış olacaktır. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. 

7- Deriler usulüne uygun olarak tuzlanıp, toplamakla yetkili görevliler gelinceye kadar muhafaza edilmelidir.

 KURBAN ETLERİ NASIL MUHAFAZA EDİLMELİDİR?

1- Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır.

2- Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır.

3- Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda  -18 (eksi onsekiz) derecede muhafaza edilmelidir.  

Ayrıca, kurban olarak kesilen hayvanların Hayvan Kayıt Sisteminden kayıtlarının düşülebilmesi için büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sarı renkli ve numaralı kulak küpelerinin kesim yerindeki görevlilere, Belediyelere, Muhtarlıklara veya kurban bayramından sonra İl-İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilmesi gerektiği açıklandı. İl Müdürü Emiralioğlu, Kurban bayramı öncesi ve bayram süresince nöbetçi veteriner sağlık personellerinin hayvan pazarlarında ve kesim yerlerinde ilgili kurumlarla birlikte kontrol ve denetim çalışmalarına devam edileceğini söyledi.

(M. Serhat TOPALCA)

                


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.4° / 13.5°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı