KOSGEB Kursiyerleri Sertifikalarını Aldı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürlüğü'nün Kahramanmaraş Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni tamamlayan kursi

KOSGEB Kursiyerleri Sertifikalarını Aldı

KOSGEB Hizmet Müdürlüğü'nün sertifika töreni, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkârlar Birliği (KMESOB) Başkanlığı'nın Toplantı Salonunda düzenlendi. Törene Merkez Dulkadiroğlu İlçe Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Vekili Metin Maytalman, Türkiye Parlamenterler Birliği (TPB) Başkanı ve AK Parti Milletvekili Nevzat Pakdil, AK Parti Milletvekili Sıtkı Güvenç, MHP Milletvekili Mesut Dedeoğlu, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Yüce, KMESOB Başkanvekili ve Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Öz ile uygulamalı girişimcilik eğitimi alan kursiyerler katıldılar.

KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Dr. Sadık Gözek, KOSGEB'in bugüne kadar 2 bin 575 kişiye uygulamalı girişimcilik eğitimi verdiğini ve bunların yarısına yakının da kadınlardan oluştuğunu söyledi.

BU GÜNE KADAR 2 BİN 575 KİŞİ OLDU

Törende konuşan KOSGEB Kahramanmaraş Hizmet Merkezi Müdürü Dr. Sadık Gözek, KOSGEB'in KOBİ Proje Destek, İşbirliği-Güçbirliği Destek, AR-GE İnovasyon Endüstriyel, Uygulama Destek, Girişimcilik Destek ve Genel Destek olmak üzere 6 alanda programı olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve girişimcileri iş planı kavramı ile tanıştırarak başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak amacı ile verilir. Eğitim sonunda girişimci adaylarının kendi iş fikirlerine yönelik iş planlarını hazırlayabilecek bilgi ve deneyimi kazanmaları hedeflenir." dedi.

İstatistiklerin yeni kurulan 5 işletmeden 1-2'sinin ayakta kaldığını ortaya koyduğunu belirten Gözek, şunları söyledi: "İstatistikler, dünyada yeni kurulan her 5 işletmeden ancak 1 veya 2 sinin ilk 5 yıl içerisinde hayatta kalabildiklerini göstermektedir. Türkiye`de yapılan çalışmalar, durumun dünya çapındaki istatistiklere yakın olduğunu teyit etmektedir. Girişimcilik Programı, işini kurmak isteyen girişimci adaylarının ilk 5 yılı içerisinde kapanan yüzde80`lik dilim içinde yer almamaları için kurmayı düşündükleri iş fikri ile ilgili analiz, tahmin ve planlarını içeren bir yol haritası yani iş Planı hazırlayarak işlerini kurmalarını amaçlamaktadır. Girişimcilik Destek Programı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi ve Yeni Girişimci Desteği olarak iki alt programdan oluşuyor."

EĞİTİMİNİN HEDEF KİTLESİ KENDİ İŞİNİ KURMAK İSTEYEN GERÇEK KİŞİLER

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri hakkında bilgi veren Gözek şunları anlattı: "KOSGEB tarafından onaylanmak şartıyla, KOSGEB Birimleri tarafından düzenlenir. UGE, ulusal veya uluslararası projeler kapsamında KOSGEB tarafından yürütülen uygulamalı girişimcilik eğitimleridir. Kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri (kalkınma ajansı, ticaret ve sanayi odası, esnaf ve sanatkârlar odası, üniversite, İŞKUR, meslek kuruluşu, belediye vb) üniversiteler tarafından örgün eğitim kapsamında verilen girişimcilik dersleridir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminin hedef kitlesi kendi işini kurmak isteyen gerçek kişiler olup, eğitimler genel katılıma açık olarak düzenlenebileceği gibi, genç girişimci, kadın girişimci ve üniversite öğrencileri gibi belirli bir hedef gruba yönelik olarak da yapılabilir."

Eğitimlerin kapsamı ve süresi hakkında bilgi veren Gözek şunları kaydetti: " Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi aşağıda belirtilen dört ana modülden oluşan toplam 70 saatlik sınıf içi ders ve atölye çalışmalarını kapsar. Modül 1: Girişimcilik özelliklerinin sınanması, iş fikri geliştirme ve yaratıcılık egzersizleri 8 saat. Modül 2: iş planı kavramı ve öğeleri (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan) 18 saat. c) Modül 3: İş planı öğelerinin pekiştirilmesine yönelik atölye çalışmaları (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan)  24 saat. Modül 4: iş planının yazılması ve sunumunda dikkat edilecek hususlar - 20 saat."

Gözek: "Bu kapsamda Kahramanmaraş ilimizde Eylül 2013 itibariyle toplam 2 bin 575 girişimci adayı KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminden faydalanmış olup bunların bin 100 kadarı kadın girişimcidir. Ekim ayı ortasında tüm ilçelerimiz ve il Merkezimizde açılacak olan ihalesi yapılmış toplam 16 sınıflık (10 sınıf ilçelerde) 480 kişinin katılabileceği uygulamalı girişimcilik eğitimiyle Aralık ayı ortasına kadar 3 bin girişimci adayına bu eğitimi vermiş olacağız."şeklinde konuştu.

YENİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ

Bu destekten KOSGEB Uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayarak işini kuran girişimciler faydalanabileceğini açıklayan Gözek şunları konuştu: " İşletme kuruluş desteği olarak 3 bin TL, kuruluş dönemi makine teçhizat ve ofis donanım desteği 15 bin, işletme giderleri desteği 12 bin ve sabit yatırım desteği 70 bin TL olarak geri ödemesiz yapılıyor. Destek oranı ise 1 ve 2. Kalkınma bölgelerinde yüzde 60 (kadın veya özürlü girişimci yüzde 70) ve 3, 4, 5 ve 6. Kalkınma bölgesinde yüzde 70 (kadın veya özürlü girişimcilerde yüzde 80) olacak."

YENİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ DESTEK UNSURLARI

Gözek programda yaptığı konuşmasını şöyle bitirdi: "Eylül 2013 itibariyle bu eğitimlere katılım sağlayan toplam 220 girişimci kendi işini kurmuş bulunmakta olup bunların yaklaşık yarısı kadın girişimcidir. 2013 sonuna kadar bu sayının yeni işletmelerle 250 işletmeye çıkacağını planlıyoruz. Kendi işini kuran girişimcilerimize KOSGEB Kahramanmaraş HMM olarak 4 milyon 450 bin TL`si Geri Ödemesiz ve 3 milyon 60 bin TL`si Geri Ödemeli olmak üzere yaklaşık 7,5 milyon TL destek verilmiştir. Bu rakamlar günden güne artmakta olup girişimci adaylarımızın kendi işini kurma çabaları ilimizde gurur verici noktadadır."

İŞKUR'DAN HER TÜRLÜ DESTEK VAR

Törende bir konuşma yapan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Yüce, istihdamın artırılmasına yönelik programların devam ettiğini belirterek, uygulamalı girişimcilik eğitiminin de bu programlardan biri olduğunu söyledi. Bu eğitimden yararlanan kişilerin ‘iş ararken işveren' konumuna geldiğini ifade eden Yüce şunları dile getirdi: "Ülkemizde istihdamın artırılması amacıyla kurum olarak her türlü desteği sağlıyoruz ve programlar düzenliyoruz. Bu da onlardan biridir. Ayrıca işbaşı eğitimlerine katılanlara günlük 20 TL harçlık veriyoruz ve bu arada SGK Primini de biz ödüyoruz. Bu program 25'er kişilik olmak üzere üç ayrı grup halinde yapıldı. 100 kişinin katılacağı ve 4 gruptan oluşacak yeni bir eğitime ise 3 Ekim'de başlayacağız."

Yüce, Avrupa Birliği Hibe Programları sayesinde 65 kişiye genç istihdamı destekleme programı uyguladıklarını ve 65 kişiye daha bu programı uygulayacaklarını belirterek şunları söyledi:"Toplam 130 kişiye genç istihdamı destekleme eğitim yaptık. Bu sayı yılsonuna kadar 400 kişi olacak. Geçen yıl da 250 kişiye bu eğitimi vermiştik."  İş ararken işçi alan konumuna gelen girişimciler sayesinde istihdamın her geçen gün artırıldığını kaydeden İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, kurumun birçok destek programı olduğunu da söyledi.

ÜLKENİN KALKINMASINDA ÖNEMLİDİR

TPB Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil de, bir ülkenin kalkınmasında müteşebbislerin çok büyük önemi olduğunu belirterek, bu kursu bitirenlerin de müteşebbis ruhlu olması ve girişimciliği artırmaları gerektiğini söyledi. Pakdil, Kahramanmaraş'ta KOSGEB ve İŞKUR İl Müdürlerinin ortaya koyduğu bu programın Kahramanmaraş'a çok büyük katkısı olacağını söyledi.

Daha sonra törene katılan Milletvekilleri Nevzat Pakdil, Sıtkı Güvenç, Mesut Dedeoğlu, Dulkadiroğlu İlçe Kaymakamı ve Vali Yardımcısı Vekili Metin Maytalman kursiyerlerin sertifikalarını takdim ederek hatıra fotoğrafı çektirdi. (M. Serhat TOPALCA)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer