Kahramanmaraş`ın Türkoğlu ilçesinde yaklaşık 20 bin dekar alanda silajlık mısır ve yonca ekimi yapılıyor.
Türkoğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karaca, AA muhabirine
yaptığı açıklamada, bölgenin kaba yem ihtiyacının büyük bölümünün ilçeden
karşılandığını ifade etti.
Yaklaşık 20 bin dekar alanda silajlık mısır ve yonca ekimi yapıldığını anımsatan Karaca, dekar başı 7-8 ton verim elde etiklerini belirtti.
Üretilen silajların kurulan tesislerde paketlendiğini dile getiren Karaca, şunları söyledi:
''Silajlar başta Şanlıurfa olmak üzere Malatya, Kayseri, Gaziantep ve çevre illere pazarlanıyor. Yani bölgenin silaj ihtiyacının büyük bir bölümü Türkoğlu`ndan karşılanıyor. Tercih edilmemizin en büyük sebebi ise ürünlerin organik olmasıdır. Yemin doğal olarak elde edilmesi burayı önemli kılıyor.''
Devletin verdiği desteğin çiftçileri memnun ve teşvik ettiğini hatırlatan Karaca, ekipmana da katkı sağlanması halinde üretimin daha artacağını ve silajın önemli bir sektör olacağını vurguladı.
Silaj paketleme tesisi sahibi Niyazı Altun ise sistemi İsveçte çalıştığı dönemlerde gördüğünü, memleketi Türkoğlu`na geldiğinde uygulamaya karar verdiğini anlattı.
Gurbetten döndüğünde bölgede potansiyel gördüğünü ve gerekli araştırmayı yaptıktan uygun makinayı alarak işe başladığını ifade eden Altun, ''Verimli toprakları değerlendirmek gerekiyordu. Tesisimiz şu anda aktif bir şekilde çalışıyor ve pazarlama konusunda da sıkıntı çekmiyoruz'' dedi.
Tesise aldığı ikinci makine ile yurt dışı pazarını hedeflediğini vurgulayan Altun, önümüzdeki günlerde ilk ihracatını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`ne yapacağını anımsattı.
Altun, Ürdün ve Irak`taki bazı firmalarla görüştüğünü belirterek, silajı sektör haline getirmek istediklerini kaydetti.