Bilginer; Gelişmiş ülkelerin ihracatının birim fiyatı 3-4 dolar

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Teknokent Yönetici A.Ş. Genel Müdürü Mesut Bilginer, ''Almanya, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin ihracatının birim fiyatı 3-4 dolar. Bizim birim fiyatımız ise 1,5 dolar.

Bilginer; Gelişmiş ülkelerin ihracatının birim fiyatı 3-4 dolar

Onlar Ar-Ge ve inovasyona bizden daha fazla önem verdikleri için, daha doğrusu milli gelirlerinin yüzde 2,5 ila 3`ünü Ar-Ge ve inovasyona harcadıkları için bizden katma değeri daha yüksek ürünler üretip, ihraç edebiliyorlar'' dedi.

Bilginer, Teknokent`in 1. kuruluş yoldönümü nedeniyle Teknokent`te düzenlenen kokteylde yaptığı açıklamada, bir yıl içerisinde 11 firmanın Ar-Ge ve inovasyon çalışması yaparak 13 proje ürettiğini söyledi.

Kahramanmaraş sanayisinin dışa açılımı ve buranın teknoloji üssü olması için çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Bilginer, şunları kaydetti:

''Üniversite sanayi işbirliğini kurumsallaştırmak amacıyla Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) kurduk. Burayı aktif hale getirmek için TÜBİTAK`ın yaptığı bir çağrı var. Bu çağrı 10 yılda 10 milyon TL`lik bir destek projesi. Buna başvuruyoruz. Ayrıca bir girişimcilik projemiz var. Bu da hazırlanıyor. Diğer yandan burada işbirliğini geliştirmek için, daha çok hocanın daha fazla sanayiciyle buluşabilmesi için çalışmalarımız devam ediyor.''

Bilginer, Teknokent`te 11 şirketin bulunduğunu 13 projenin yürütüldüğünü ifade etti.

Türkiye`nin kalkınmasında Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) ve inovasyonun önemini vurgulayan Bilginer, son yıllarda Türkiye`nin Ar-Ge ve inovasyona çok daha önem vererek bu alanlara kayda değer kaynak aktarıldığını belirtti. Katmadeğeri yüksek ürünler ihraç etmek için inovasyon ve Ar-Ge`nin şart olduğunu vurgulayan Bilginer, ''Almanya, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin ihracatının birim fiyatı 3-4 dolar. Bizim birim fiyatımız ise 1,5 dolar. Onlar Ar-Ge ve inovasyona bizden daha fazla önem verdikleri için, daha doğrusu milli gelirlerinin yüzde 2,5 ila 3`ünü Ar-Ge ve inovasyona harcadıkları için bizden katma değeri daha yüksek ürünler üretip, ihraç edebiliyorlar. Bizim bu açığımız var'' ifadelerini kullandı.

Hükümetin de bu açığın farkında olduğu için çalışmalar yaptığını dile getiren Bilginer, sözlerini şöyle tamamladı:

''Özellikle TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı destek paketleri açıyor. Bizim esas yapmak istediğimiz bu. Sanayici çok meşgul ama olağanüstü fikirleri var. Sanayide çalışan mühendislerin, hocaların da kendi gayretleri var. Biz Teknokent üzerinden bir işbirliği sağlarda daha fazla proje üretir hale gelirsek hem ülkemize, hem de Kahramanmaraş sanayimize daha fazla hizmet etmiş olacağız. Biz kuracağımız organizasyonla sanayideki mühendis ve işadamlarımızın kafasındaki Ar-Ge ve inovasyon fikirlerini projelendireceğiz. Onlar adına bakanlığa sunacağız. Yapmak istediğimiz bu.''

Kokteyle, firma temsilcileri ve akademisyenler katıldı.AA



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer