Bilginer; Gelişmiş ülkelerin ihracatının birim fiyatı 3-4 dolar

Bilginer; Gelişmiş ülkelerin ihracatının birim fiyatı 3-4 dolar

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Teknokent Yönetici A.Ş. Genel Müdürü Mesut Bilginer, ''Almanya, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin ihracatının birim fiyatı 3-4 dolar. Bizim birim fiyatımız ise 1,5 dolar.

Onlar Ar-Ge ve inovasyona bizden daha fazla önem verdikleri için, daha doğrusu milli gelirlerinin yüzde 2,5 ila 3`ünü Ar-Ge ve inovasyona harcadıkları için bizden katma değeri daha yüksek ürünler üretip, ihraç edebiliyorlar'' dedi.

Bilginer, Teknokent`in 1. kuruluş yoldönümü nedeniyle Teknokent`te düzenlenen kokteylde yaptığı açıklamada, bir yıl içerisinde 11 firmanın Ar-Ge ve inovasyon çalışması yaparak 13 proje ürettiğini söyledi.

Kahramanmaraş sanayisinin dışa açılımı ve buranın teknoloji üssü olması için çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Bilginer, şunları kaydetti:

''Üniversite sanayi işbirliğini kurumsallaştırmak amacıyla Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) kurduk. Burayı aktif hale getirmek için TÜBİTAK`ın yaptığı bir çağrı var. Bu çağrı 10 yılda 10 milyon TL`lik bir destek projesi. Buna başvuruyoruz. Ayrıca bir girişimcilik projemiz var. Bu da hazırlanıyor. Diğer yandan burada işbirliğini geliştirmek için, daha çok hocanın daha fazla sanayiciyle buluşabilmesi için çalışmalarımız devam ediyor.''

Bilginer, Teknokent`te 11 şirketin bulunduğunu 13 projenin yürütüldüğünü ifade etti.

Türkiye`nin kalkınmasında Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) ve inovasyonun önemini vurgulayan Bilginer, son yıllarda Türkiye`nin Ar-Ge ve inovasyona çok daha önem vererek bu alanlara kayda değer kaynak aktarıldığını belirtti. Katmadeğeri yüksek ürünler ihraç etmek için inovasyon ve Ar-Ge`nin şart olduğunu vurgulayan Bilginer, ''Almanya, Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerin ihracatının birim fiyatı 3-4 dolar. Bizim birim fiyatımız ise 1,5 dolar. Onlar Ar-Ge ve inovasyona bizden daha fazla önem verdikleri için, daha doğrusu milli gelirlerinin yüzde 2,5 ila 3`ünü Ar-Ge ve inovasyona harcadıkları için bizden katma değeri daha yüksek ürünler üretip, ihraç edebiliyorlar. Bizim bu açığımız var'' ifadelerini kullandı.

Hükümetin de bu açığın farkında olduğu için çalışmalar yaptığını dile getiren Bilginer, sözlerini şöyle tamamladı:

''Özellikle TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı destek paketleri açıyor. Bizim esas yapmak istediğimiz bu. Sanayici çok meşgul ama olağanüstü fikirleri var. Sanayide çalışan mühendislerin, hocaların da kendi gayretleri var. Biz Teknokent üzerinden bir işbirliği sağlarda daha fazla proje üretir hale gelirsek hem ülkemize, hem de Kahramanmaraş sanayimize daha fazla hizmet etmiş olacağız. Biz kuracağımız organizasyonla sanayideki mühendis ve işadamlarımızın kafasındaki Ar-Ge ve inovasyon fikirlerini projelendireceğiz. Onlar adına bakanlığa sunacağız. Yapmak istediğimiz bu.''

Kokteyle, firma temsilcileri ve akademisyenler katıldı.AA



Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
HG Hospital basın mensuplarını misafir etti
Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden
Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek
Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yakalandı