Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesine bağlı, yaklaşık 400 haneli Arıklar köyünün yoluna 7 yıldır bakım yapılmadığını söyleyen köylüler kendi imkânlarıyla çukur ve bozuk alanlara beton dökerek onardı.
Arıklar köyü andırın merkeze 13 kilometre uzaklıkta yaklaşık 400 haneden oluşan, köylülerin tabiriyle unutulmuş bir yer. Köyün yolunun bozuk olmasına 7 yıl dayanan vatandaşlar sonunda hizmet gelmeyeceğini düşünerek kendi aralarında topladıkları bin 500 TL ile kum ve çimento almışlar. Alınan malzeme ile yolda tamire başlayan 30 kişi 3 gün boyunca çalışıp yaklaşık 1 kilometrelik kısmı beton dökerek onarım çalışmasını bitirmiş.
Yıllardır yolun yapılması için beklediklerini söyleyen Ahmet Cinkara artık ümitleri kaybolduğu için köylüler arasında imece usulüyle para toplayarak aldıkları kum ve çimento ile yolun bozuk kısımları tamir ettiklerini söyledi.
Yolun yapılması için yardım toplama ve çalışmalara başlamak için sorumluluğu kendi üzerine alarak işleri organize ettiğini söyleyen Ahmet Cinkara, vatandaşlardan gönül rızasına bağlı olarak para topladıklarını, bununla kum ve çimento alarak yolun çukur ve bozuk kısımlarına beton dökerek tamir ettiklerini ifade etti.
Andırın ilçesine 13 kilometre uzaklıkta olan köyün, Andırın Kahramanmaraş yolundan sonra 3 kilometrelik kısmında 1 kilometresini kendi imkanlarıyla beton dökerek tamir ettiklerini anlatan Ahmet Cinkara, kalan mesafenin ise stabilize olduğunu söyledi.
Konu hakkında bilgi veren Ahmet Cinkara şunları söyledi: "Arıklar köyünün yoluna 7 yıldır hiç bakım yapılmadı. Bir kişi getirdik yola bakması için o da bize ancak 3 yıla kadar yapılabileceğini söyledi. Biz dedik ki zaten 7 yıldır hiç yama, tamirat yapılmadan duruyor, 3 sene daha beklersek 10 yıl olacak. Böyle olacağına en azından kendi imkânlarımızla çukurları doldurup rahatlayalım dedik. Köyde gönüllü olarak para vermek isteyenlerden elinden geldiği kadar para topladık. Aşağı yukarı 60 kişiden bu şekilde yardım topladık. Kum ve çimento aldık, boşlukları doldurmaya çalıştık. 30 kişi 3 gün boyunca yolu tamir etmek için çalıştık. Çukur yerlere, asfalta nasıl yama yapılıyorsa bizde betonla yaptık. Bizim yapabileceğimiz buydu çünkü asfaltlandırma imkânımız yok. Bin 500 TL masrafımız oldu. Burası unutulmuş bir köy, yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz."
(M. Serhat TOPALCA)